Gazete Vatan Logo

Tüccar anında çekildi

Arpa buğday ve mısırda ithalat vergileri düşünce fiyatların ineceği hesabını yapan tüccar piyasaya girmedi, alım satım durdu. Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, “TMO geç kalmadan müdahale alım fiyatını açıklamalı” uyarısı yaptı

Tüccar anında çekildi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday ve arpada piyasanın durduğunu bildirerek, “Dışarıdan giren bir mal yok. Gümrükleri düşüreceğim demeniz, bu söylem dahi yetti. O kadar zamansız bir söylem oldu ki şu an tüccar piyasaya girmiyor, üretici tedirgin ve bazı bölgelerde şu an alım satım durdu. Buğday ve arpada fiyatların düşmemesi için TMO, geç kalmadan acilen müdahale alım fiyatlarını açıklamalıdır” dedi.

Girdi fiyatları yüksek, verim düşükken gümrük vergilerinin de indirildiğini belirten Bayraktar, “Çiftçimiz, bu şartlarda nasıl rekabet edecek?” Gümrük Birliği kapsamına tarımın dahil edileceği söyleniyor. Etki

analizleri yapılmadan, tarım nasıl gümrük birliğine dahil edilir, gümrükler sıfırlanır? Ülkemizde tarım biter, Fransız, Alman buğdayı ile ekmek yapmak zorunda kalırız” diye konuştu.

Söz konusu ithalat kararı alınırken kendilerinden ve diğer çiftçi birliklerinden görüş alınmadığını da savunan Bayraktar, şöyle devam etti: “Öncelikle şunu vurgulamak istiyorum, üreticiyi ilgilendiren bir konuda, üreticinin temsilcisi TZOB’dan görüş alınmadan, istişare edilmeden karar verilmesi problemin esas kaynağıdır. Zannedilmesin ki biz, tüketici fiyatlarının düşmesini, tüketicimizin daha makul fiyatlarla tüketmesini istemiyoruz. Biz de bunu istiyoruz. Fakat bunun yolu bu değildir. İthalat işin en kolay tarafıdır. Geçici bir çözümdür. Görüştüğümüz oda başkanlarımız ve üreticilerimiz şaşkın. Piyasanın bu tedirginliği karşısında TMO’nun bir an evvel piyasaya girmesini ve buğday alımı yapmasını istiyorlar. Alın terini makul fiyatlarda değerlendiren bir fiyattan TMO’nun bir an evvel piyasaya girmesi çok önemli. Çiftçimiz şu an bunu TMO’dan talep ediyor.”

Haberin Devamı

Bizim sığırlar az et veriyor mazot ve gübre çok pahalı

Şemsi Bayraktar, Türkiye’de ürün fiyatlarının neden yüksek olduğuna dair tespitleriyle ilgili de şu bilgileri paylaştı: “Verimlilik hem AB’ye hem de ABD’ye göre çok düşük. Bizim sığır karkas ortalama verimimiz 237 kilogramken, İngiltere 328, ABD’de 371 kilogramı buluyor. Buğdayda biz dekar başına 270 kilogram verim alırken, Fransa 735, Almanya 862 kilogram verime ulaştı. Girdi fiyatları çoğu ülkeden yüksek seyrediyor. ABD’de litresi 2 lira 38 kuruş, Rusya’da 2 lira 22 kuruş olan mazotun Türkiye fiyatı 4 lira 37 kuruşu buluyor. ABD’de toptan fiyatlarla DAP gübresinin tonu 1.100 lira, Avrupa’da 1.270 lirayken, Türkiye’de 1.665 liraya çıkıyor.”

Haberin Devamı

Üretİcİ-market fİyat fark rekoru elmada

Üretici ve market fiyatları arasındaki farkın en fazla yüzde 546.77 ile elmada görüldüğünü belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “Elmadan sonra fiyat farkı sırasıyla, kuru kayısıda yüzde 398.33, kabakta yüzde 289.09, maydanozda 276.59, salatalıkta yüzde 270.63 oldu. Elma 6.5 kat, kuru kayısı 5 kat, kabak 3.9 kat, maydanoz 3.8 kat, salatalık 3.7 kat fazlaya tüketiciye satılmaktadır. Bugün üreticide 67 kuruş olan elma markette 4 lira 33 kuruşa, 6 lira olan kuru kayısı 29 lira 90 kuruşa, 54 kuruş olan kabak 2 lira 10 kuruşa, 29 kuruş olan maydanoz 1 lira 10 kuruşa, 58 kuruş olan salatalık 2 lira 16 kuruşa satılmaktadır. Yani makasta sorun devam ediyor.”

Haberin Devamı