Gazete Vatan Logo

Temerrüt nedir, temerrüde düşmek ne demek? Evergrande temerrüte düşmekten kurtuldu!

Evergrande’nin uzun zamandır borçlarını çeviremediği ve iflas edeceği gündemdeydi. Evergrande’nin iflası, Çin ekonomisi dışında dünya ekonomisinde de büyük etkilere sahip olabileceğinden yakından takip ediliyor. Emlak şirketi Evergrande, dün yapması gereken 148 milyon dolarlık ödemeyi yapmayınca, sosyal medyada Evergrande şirketinin iflas ettiği haberleri yayıldı. İflas haberlerinin ardından kripto para piyasası hızla düştü. China Evergrande 30 günlük ek sürenin sonunda bazı tahvil yatırımcılarına faiz ödemesini yaptı ve temerrüdden kurtuldu. Peki, Temerrüt nedir, temerrüde düşmek ne demek?

Temerrüt nedir, temerrüde düşmek ne demek? Evergrande temerrüte düşmekten kurtuldu!

Çin hükümetinin araya girdiği ve emlak devi Evergrande’yi kurtarmaya çalıştığı bilinirken Evergrande, dün yapması gereken ödemeleri yine yapmadı ve iflas haberleri dolaşmaya başladı. China Evergrande 30 günlük ek sürenin sonunda bazı tahvil yatırımcılarına faiz ödemesini yaptı ve temerrüdden kurtuldu. Ağır borç yükü altındaki Çinli emlak devi, faiz ödemelerini bir kez daha son günde gerçekleştirerek iflas endişelerini de şimdilik öteledi. Şirket temerrüt süresi 23 Ekim'de dolan borçlarını da son gününde ödemişti. Peki, Peki, Temerrüt nedir, temerrüde düşmek ne demek?

Dünyanın en borçlu inşaat ve gayrimenkul geliştirme şirketi olan Evergrande, son haftalarda toplam 300 milyar dolara karşılık gelen borçlarını çevirmekte zorlanıyor. Bu borçların 19 milyar dolarlık bölümü ise uluslararası piyasalarda ihraç edilen tahvillerden oluşuyor.

Evergrande'nin Hong Kong borsasında işlem gören hisseleri,, ödemenin ek süre bitmeden önce gerçekleştirilmesinin yatırımcıları rahatlatmasıyla yüzde 9 yükseldi.

Haberin Devamı

Evergrande iflas etti mi?

Borçlarını ödeyememesi sebebiyle resmi olarak temerrüde düşen Evergrande, henüz iflasını açıklamadı. Ancak şirketin iflastan kurtulması hayli zor gözüküyor. Uzmanlar, Evergrande iflasının her an olabileceğini belirtiyor.

Temerrüt nedir?

Temerrüt, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi hâlidir. Temerrüt alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür. Gerek alacaklı ifa edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle borçlandığı edimi zamanında ifa etmeyerek borca aykırı davranmış olur.