Gazete Vatan Logo

Tekfen ve TÜSİAD kurucusunu kaybetti

Tekfen, TÜSİAD, TEMA Vakfı ve TEGV’in kurucusu Feyyaz Berker, hayata gözlerini yumdu. 92 yıllık yaşamını Türkiye’ye hizmet etmeye adayan, eğitim sevdalısı iş adamının vefatı sevenlerini yasa boğdu.

Tekfen ve TÜSİAD kurucusunu kaybetti

İş dünyası ünlü iş adamı Feyyaz Berker’in vefat haberiyle sarsıldı. Tekfen Holding kurucu ortaklarından, TÜSİAD, TEMA Vakfı ve TEGV kurucusu olan Berker, iş hayatındaki başarılarının yanı sıra eğitim ve sosyal sorumluluk alanlarındaki çalışmalarıyla da tanınıyordu. Berker’in vefatı sevenlerini yasa boğarken, iş dünyasında da büyük üzüntü yaşattı.

1925 yılında Mersin’de dünyaya gelen Berker, 1939 yılında Robert Kolej’e kaydoldu. İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitiren Berker, akademik başarısının yanı sıra sporcu kimliğiyle de dikkat çekti.

Güneş batar, Tekfen doğar

1948 yılında Michigan Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesini alarak Yüksek İnşaat Mühendisi

unvanını kazanan Berker, 1949 yılında Türkiye’ye döndü. Esenboğa Hava Meydanı şantiye şefliğinin ardından 1954 yılında Bayındırlık Bakanlığı Laboratuvar ve Araştırma Bölüm Başkanı oldu. 1956 yılında, kendisi gibi Robert Kolej ve Michigan Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Bayındırlık Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan Ali Nihat Gökyiğit’le birlikte, Tekfen’in nüvesini oluşturan Feyyaz-Nihat Müşavir Mühendislik (FN) şirketini kurdu. Onlara kısa bir süre sonra Necati Akçağlılar’ın da katılmasıyla şirket, Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik (FNN) adını aldı. Başlangıçta sadece mühendis müşavirlik hizmetleri veren şirket, 1957 yılında Tekfen İnşaat’ın kurulmasıyla müteahhitlik sektörüne de girdi.

Haberin Devamı

Şirket, inşaat işlerinin yanı sıra 1964 yılında Tekfen ampul fabrikasının kurulmasıyla sanayi sektörüne de girdi. ‘Güneş batar, Tekfen doğar’ sloganıyla beyinlere kazınan bu yatırımı sonraki yıllarda Mis Süt (1976), Toros Tarım (1981) gibi başka sanayi yatırımları da izledi. Tekfen; Tekfen Dış Ticaret (1981) ile ihracat, Tekfenbank (1989) ile bankacılık, Belpri (1988) ve Makro (1993) ile perakende, Akmerkez (1993) ve Tekfen Emlak (2000) ile gayrimenkul geliştirme gibi alanlarda büyüyerek Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden biri oldu.

Ülke sorunlarına duyarlılığıyla bilinen Berker, 1961 yılında Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın önderliğinde Ekonomik ve Sosyal Etütler Konferans Heyeti’nin kurulmasına destek verdi. Ardından, 1971 yılında TÜSİAD’ın kurulmasında aktif görev alarak, 1980 yılına kadar dokuz yıl boyunca Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. 1976 yılında Türk özel sektörünü temsil eden tüm grupları tek bir şemsiye altında toplamayı amaçlayan Hür Teşebbüs Konseyi’nin kurulmasında da öncü rol oynadı. Berker, aynı zamanda Türk-Amerikan İş Konseyi’nin de 1985-1987 yılları arasında Yürütme Kurulu Başkanlığını üstlendi.

Haberin Devamı

Bir eğitim sevdalısı

Eğitim başta olmak üzere toplumun sosyal gelişimine de yakın ilgi gösteren Berker, Robert Kolej’in Mütevelli Heyeti Üyeliği’ne seçildi. Berker, bu sırada ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması konusunda faaliyet göstermek üzere Vehbi Koç önderliğinde 1985 yılında kurulan Türkiye Aile Planlaması Vakfı’nın kuruluşunda ve aktif olarak yönetiminde de yer aldı.

Üstün hizmet madalyası

Türkiye’nin model endüstrileşmesine katkıları ve Türk eğitimine sağladığı hizmetler nedeniyle 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından fahri doktora ile onurlandırılan Feyyaz Berker, 1997 yılında da Tekfen’deki diğer ortaklarıyla birlikte 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na layık görüldü.
Aşiyan’a defnedilecek
Feyyaz Berker’in naaşı yarın Tekfen Holding’in Ulus’taki merkezinde düzenlenecek anma töreninin ardından, Bebek Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakiben Aşiyan Mezarlığı’nda defnedilecek.

Haberin Devamı