Gazete Vatan Logo

'Tarımda sorun tüketicide ve markette'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretici enflasyonun, gıdadaki tüketici enflasyonunun 3,58 puan altında kaldığını belirterek, "Üretici makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor, sorun tüketicide, markette. Enflasyonun sorumlusu üretici değil. Sorunu tarlada değil, markete kadar olan süreçte aramak gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

'Tarımda sorun tüketicide ve markette'

Bayraktar, yazılı açıklamasında, tarımda üretici fiyatlarındaki artışın temmuzda yüzde 0,43 gerilediğine, gıda ve alkolsüz içeceklerde temmuz enflasyonunun yüzde 3,15, genel TÜFE'nin yüzde 1,16 arttığına dikkati çekti.

Tarımda üretici enflasyonunun, gıdadaki tüketici enflasyonunun 3,58 puan altında kaldığına işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti: "Tarımda üretici fiyatlarının, üretimdeki artışların yaşandığı bir döneme girildiğinden dolayı düştüğü aylardayız. Nitekim, üretici fiyatları temmuzda geriledi. Buna rağmen tüketici enflasyonunun düşmediğini görüyoruz. Üretici makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor, sorun tüketicide, markette. Enflasyonun sorumlusu üretici değil. Sorunu tarlada değil, markete kadar olan süreçte aramak gerekir. Tarladan markete fiyatlar bazı ürünlerde 4-5'e katlanıyorsa, bundan hem çiftçi hem de tüketici kaybediyor, mağdur oluyor."

Bayraktar, her ay kamuoyuna duyurdukları üretici market fiyat araştırmasına dikkati çekerek, "En son, temmuzda tarladan markete elma 5,2 kat, patates 4,8, kuru incir ve kuru kayısı 4,1 kata çıkan fiyatlarla tüketiciye satıldığını tespit ettik. Üreticide 60 kuruş olan elma, markette 3 lira 13 kuruşa satıldı." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı