Gazete Vatan Logo

Sütte düşüş muazzam peynir olunca zam

Çiğ süt fiyatlarının 70 kuruşa inmesine karşın, peynire gelen fahiş zamlar isyan ettirdi. TZOB Başkanı Bayraktar, “Böyle giderse ahırlarda bir tane hayvan kalmaz. Halkımız kıymayı kilogramı 50 liradan bile bulamaz” dedi

Sütte düşüş muazzam peynir olunca zam

Çiğ süt alımlarında aracıların haksız kazanç elde etmesini engellemek ve süt veren hayvanların kesimini önlemek amacıyla Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) piyasaya müdahale etme kararına rağmen, sular durulmuyor. Şirketlerin üreticiden aldığı çiğ sütün fiyatını 1 lira 15 kuruştan 70 kuruşa indirmesine karşın, marketlerde satılan süt ürünlerine yapılan yüzde 25’e varan zamlar isyan ettirdi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, birlik olarak Ulusal Süt Konseyi yönetiminden çekildiklerini açıkladı. Bayraktar, süt sektöründe yaşanan sıkıntıları ve bunun et fiyatlarına etkisini değerlendirdiği toplantıda, hayvancılığın sıkıntılı bir dönem yaşadığını ifade etti.

20 aydır fiyat artmıyor

Hayvancılıkta üretim maliyetlerinin üreticileri zorladığını belirten Bayraktar, şunları söyledi:

“Sütte, yaklaşık 20 aydır üretici fiyatları artmıyor. Hatta son 3-4 aydır artmak bir yana, Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye fiyatı olan 1 lira 15 kuruşun çok altına indi, 70 kuruşlara kadar geriledi. Yönetim kurulunda üreticinin ağırlıkta olmadığı, 3 bakanlık, 3 üniversite, 3 sanayici, 3 üretici temsilcisinden oluşan, başkanı da sanayicilerden seçilen Ulusal Süt Konseyi, açıkladığı fiyatı koruyamayacaksa, fonksiyonunu yerine getiremeyecekse, verdiği kararın arkasında duramayacaksa lağvedilmeli, kapatılmalı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Ulusal Süt Konseyi’nden çekiliyoruz. Yönetiminden de ayrılıyoruz.”

Haberin Devamı

Bayraktar, okul sütü programıyla tüketimin artırılarak sanayiciye destek olunduğuna işaret ederek, talebi artıran bu kadar desteğe rağmen çiğ süt fiyatlarının litrede 70 kuruşa kadar düşürülmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Sanayicilere, üretimin sürdürülebilirliğinin korunması için çiğ sütte fiyatları düşürmeme çağrısında bulunan Şemsi Bayraktar, “Çiğ sütte fiyat 70 kuruşlara kadar gerilemişken, 20 aylık sürede market fiyatlarının yüzde 25.4’lere varan oranlarda zam görmesinin izahı mümkün değil. Biz sanayiciyi destekliyoruz ama onlar fabrika üzerine fabrika yaparken, ben ahırlarımı boşaltıyorsam bunda bir haksızlık var” dedi.

Haberin Devamı

Kilosu 50 liradan kıyma bulamayız

Tarım sektöründe serbest piyasa koşullarının oluşmadığına dikkati çeken Şemsi Bayraktar, Et ve Balık Kurumu’nun, Et ve Süt Kurumu’na (ESK) dönüştürüldüğünü ancak kurumun etkin şekilde devreye giremediğini savundu. Bayraktar, ESK’nın acilen, zaman kaybetmeden piyasaya girmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: “1-2 ay sonra piyasaya girerse, ESK sütteki krizi önleyemez. Geç kalınırsa bunun faydası olmaz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik’in bizim söylediğimiz noktaya gelmesini, ESK’ya süt piyasasına müdahale talimatı vermesini, çiğ süt alıp süt tozuna dönüştürme kararını önemsiyor ve destekliyoruz. Bu müdahale olmazsa sektör ciddi bir krize girecektir. Böyle giderse, 70 kuruşluk fiyat 50 kuruşa düşer, ahırlarda bir tane hayvan kalmaz. Böyle olursa, halkımız, kıymayı kilogramı 50 liradan bile bulamaz.”

ESK’dan müdahale

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in talimatları doğrultusunda ESK süt piyasasının regülasyonu için ihtiyaç duyulan bölgelerde süt toplama ve süt tozu üretimi konusunda firmalarla anlaşma yapacak. Kurum, üretilen süt tozunu iç ve dış piyasaya arz edecek. Kurum, çiğ sütün litresini Ulusal Süt Konseyinin bu yılın ilk yarısı için belirlediği 1.15 liradan alacak.

Haberin Devamı