Gazete Vatan Logo

Son dakika... Evde bakım ücretine zam geldi! İşte evde bakım aylığı ücreti

Evde bakım maaşı 2020 Temmuz zammı ne kadar oldu? Bakan Selçuk, temmuz ayı katsayı düzenlemesiyle 2020 yılı Temmuz-Aralık dönemi için evde bakım aylığının ne kadar olduğunu duyurdu. İşte, 2020 evde bakım yardımı aylık ücreti...

Son dakika... Evde bakım ücretine zam geldi! İşte evde bakım aylığı ücreti

Evde bakım maaşına yapılan zam sonrası 'evde bakım parası ne kadar oldu' sorusu en çok merak edilen konulardan biri. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 1460 lira olan evde bakım yardımını 1544 liraya yükselttiklerini bildirdi.

Bakan Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, düzenli yapılan ve temmuz ayı memur maaşı katsayısındaki düzenlemeyle artan sosyal hizmet modellerindeki ödemelere ilişkin bilgiler paylaştı.

Bu ayki ödeme döneminde 768 bin yaşlı, 637 bin engelli olmak üzere toplam 1 milyon 405 vatandaşa aylıkların ödendiğini belirten Selçuk, bu yıl yapılan toplam ödemelerin ise toplam 12 milyar liraya ulaşacağını vurguladı.

Yaşlı ve engelli aylığı tutarlarının, memur maaşlarına yapılan zamla artırıldığını ifade eden Selçuk, şu bilgileri verdi:

"Yaşlı aylıklarını 711,50 liraya, yüzde 40-69 arası engelli aylıklarını 567,97 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporlu vatandaşlarımızın aylıklarını da 851,95 liraya yükselttik. 18 yaş altı bakıma muhtaç engelli yakını olan vatandaşlara ödenen aylıkları 567,97 liraya, ağır silikozis hastalığı bulunanların aylıklarının 1.562,86 lira çıkarttık. 535 bin 805 engelli vatandaşımızın yararlandığı evde bakım yardımını bu yılın temmuz-aralık dönemi için aylık 1544 liraya yükselttik."

Haberin Devamı

144 bin çocuğumuza 155 milyon liralık destek sağladık

"Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın, ekonomik nedenlerle kurum bakımına bırakılmaması için önce aileleri ve yakınlarının yanında kalmasını destekliyoruz." ifadelerini kullanan Selçuk, bu kapsamda aylık 144 bin çocuk için 155 milyon lira Sosyal Ekonomik Destek (SED) sağlandığını vurguladı.

Bakan Selçuk, ailesinin yanında bakımı sağlanan çocukların, akranlarıyla aynı şartlara sahip olması için verilen SED hizmetinde çocuk başına yapılan yardım miktarının 1023 liradan, 1082 liraya yükseldiğini anımsatarak koruyucu ailelere de çocuk başına yapılan ödemede miktarın 1485 liradan 1687 liraya çıkarıldığı bilgisini verdi.

İhtiyaçları doğrultusunda uygulanan sosyal hizmet modelleri ile düşük gelirli birey ve ailelerin desteklendiğini vurgulayan Selçuk, dezavantajlı durumdaki bireylerin çeşitli hizmet ve sosyal yardım modelleri ile desteklendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Ekonomik olarak desteklenen bireyi ve aileleri üretime ile istihdama yönelik projelerle de buluşturduklarını belirten Selçuk, "Düşük gelirli vatandaşlarımızın bu projelerle ekonomik ve sosyal hayata daha güçlü şekilde entegre olmasını amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Selçuk, ayrıca yaşlı ve engelli aylıkları ödemelerinin her ayın 5 ila 9'u arasında PTT aracılığıyla yapıldığını, talep edilmesi halinde aylıkların hanelere teslim edildiğini vurguladı.

EVDE BAKIM MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?
Evde bakım maaşı için gerekli olan şartları taşıyan herkes başvurabiliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın takibinde olan evde bakım maaşı için gereken şartlar şu şekildedir:
Evinde baktığı kişinin yüzde 50 engelli raporu olması gerekmektedir. ‘’Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan raporda ağır engelli yazan kısmında evet cevabı bulunmalıdır.
Bakıma muhtaç olmalıdır. Beslenme, giyinme, tuvalet gibi tek başına hareket edemiyor olmalıdır.
Gelir kriterlerinin uygun olması gerekmektedir. Hanenin aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olmalıdır. Yani, 4 kişilik bir aileye ayda 4.876 TL'nin altında bir gelir varsa bakım maaşı için başvuruda bulunabilir. Hanenin aylık gelirinde, okumakta olan bireylerin almış olduğu öğrenci kredisi ve burslar miktarı gelir kapsamı dışında tutulmaktadır.
EVDE BAKIM BAŞVURUSU SIRASINDA İSTENİLEN EVRAKLAR
Özürlü ve bakıcı olarak yazılan kişinin kimlik fotokopileri.
Devlet Hastanelerinden alınan ağır özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya fotokopisi.
Özürlüye ilişkin iki adet vesikalık fotoğraf.
Özürlünün vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı. Anne babanın boşanmış olması hâlinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı.
Özürlüye ilişkin varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti.
EVDE BAKIM MAAŞI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?
Gerekli şartların karşılanması ve evrakların toplanmasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdürlüğü’ne yoksa, İl Müdürlüğüne engellinin yakını tarafından başvurulur. Engellinin kendisinin gitmesine ise gerek yoktur.
Başvurunun merkeze ulaşmasının ardından, özürlü ve ailesi hakkında, sosyal çalışmacı, doktor, fizyoterapist, çocuk gelişimci, hemşire, sağlık memuru ve sosyolog unvanına sahip en az üç kişiden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti, özürlüyü ve ailesini ikametinde ve ikamet adresinde yaşamıyorlarsa fiilen yaşadıkları yerde gerekli incelemeleri yaparak bakım raporu hazırlar.
Raporun sonucunda engellinin şartları yerine getirdiği tespit edilirse, engelli için evde bakım maaşı bağlanır. Bakım ücreti bakım hizmetinin verilmesini takip eden ayda, il müdürlüğü tarafından engelleye bakan kişiye ödenir.

Haberin Devamı