Gazete Vatan Logo

Son Dakika - Ekonomik tedbirler açıklandı

Başbakan Binali Yıldırım'dan son dakika haberi geldi. Başbakan Binali Yıldırım EKK kararlarını açıkladı. Başbakan, özel sektörde 500 bin kişiye iş imkanının sağlanacağını söyledi.

Son Dakika - Ekonomik tedbirler açıklandı

Son Dakika - Başbakan Binali Yıldırım EKK toplantısının sonuçlarını canlı yayında açıkladı. Başbakan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

  • Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var. Bunu rahatlatmak, istihdamı arttırmak için hazine kredi garanti fonu ile 250 milyar kredi hacmi oluşturuyoruz. Ağırlıklı olarak bundan KOBİ'ler, küçük esnaflar yaralanacak. İhracat ve ticaretle uyğraşanlar da bundan yararlanacak. İhracat kredilerinde garanti yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90 ticari kredilerde yüzde 80 uygulanacak. Bu en önemli tedbirimizdir. Tüm iş dünyamıza ciddi bir rahatlama getirecek.
  • İkinci konu da 2017'de özel sektör yatırmlarını daha da teşvik etmek amacıyla imalat sanayi yatırım TEŞVİK kapsamındaki projelere ciddi destek vermek. Yani seferberlik başlatıyoruz.
  • Kurumlar vergisini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz.

  • İnşaat işlerinde yeni bir kolaylık, yeni bir uygulama geliyor. 2017'yi konuşuyoruz. İnşaatta KDV indirimi vereceğiz. KDV iadesindeki gecikmeleri de hızlandıracağız


  • Asgari ücret desteğinden yararlanan özel sektörün ilk 3 ay( Ekim, Kasım, Aralık) prim ödemelerini erteliyoruz

  • Toplum Yararına Çalışma Programı'nı özel sektöre de genişletiyoruz, 500 bin kişiye iş olanağı sunuyoruz. Ek olarak 100 bin vatandaşımızı Toplum Yararına Çalışma Programı'nda istihdam edeceğiz.

  • İlave istihdama ilk yıl yüzde 50 ikinci yıl yüzde 25 destek sağlayacağız.

  • KOBİ'lerin maliyetlerinin düşürülmesi planlanıyor. BDDK tarafından bankacılık sektörüne reel sektör kredilerinin yeniden yapılandırılması yetkisi verildi. İhracatın artırılması amacıyla Eximbank'ın sermayesi yükseltilecek .İhracatın artmasına yönelik ilave tedbirler aldık.

  • Yurt dışı müteaahitlik hizmetlerine yönelik firmaların yrt içi malzeme kullanımında sıfır faiz alınacak. İşketmelere ilk 12 ay geri ödemezi 3 yıl vadeli 50 bin TL'lik kredi sağlanacak. Bundan 15 bin KOBİ'nin yararlanmasını bekliyoruz.

  • Destekler için bütçedeki tasarrufları kullanacağız. Mali disiplin devam edecek. Gelecek yıl yapısal reform uygulamalarını takvimlendirdik. Bir bi hayata geçireceğiz. Reformların esası devletin bütün alanlardaki belirleyiici rolünün sınırlandırılması, vatandaşın rahatça hareket etmesi.Vazgeçemeyeceğimiz iki alan var, biri adalet diğeri güvenlik

  • Yeni genelgeye göre kamu bankaları para toplarken yarış yapmayacak.Kamu bankalarının kamudan mevduat alımlarına standart getiriyoruz, %7,5'i geçmeyecek

  • Yapılmış bütün sözleşmelerde mümkün olanlar TL'ye çevirecek. Bu sayede 10 milyar doalrlık kaynak TL'ye dönüştürüldü. Kamuda ciddi tasarrufa gideceğiz. Önceliği olmayan harcamalar yapılmayacak. Fuzuli seyahatlerden kaçınılacak.

SORU&CEVAP

* İlave vergi olacak mı?

Vergi artışı yok. Biz bir sıkıntıyı gidermeye çalışıyoruz. Biz veren taraf olacağız, alan değil. Fuzuli masraf olmayacak. Mecbur kalmadıkça harcama yapmayacağız, kamuya personel almayacağız.

* Kamuya personel alımı

Güvenlik ve yargıda daha önce planlan 60 bin personel alımı yapılacak, ilave alım yapılmayacak

*KOBİ'lere destek

KOBİ'lerde ağırlık olarak imalat sektörü desteklenecek.

Bankalarla bir sicil affı için görüşüyoruz