Gazete Vatan Logo

Seyircisi az ama bozuk parası hepsinden çok

Taraftarlar, maç girişi bozuk paralarını Kızılay’ın kutularına atıyor. Maçlara bu sezon rakiplerine göre az ilgi göstermesine rağmen Fenerbahçe taraftarından 4 bin lira bozukluk toplanırken, Galatasaraylılardan 2 bin 500, Beşiktaşlılardan 500 lira toplanıyor

Seyircisi az ama bozuk parası hepsinden çok

Yaklaşık son 10 yıldır stadyumlar ve bölge olarak içinde yer aldıkları Kızılay şubeleri arasında karşılıklı protokol imzalanarak seyircilerin, ceplerindeki bozuk paraları maç girişlerindeki polis kontrol noktalarına konulan şeffaf Kızılay kumbaralarına atması sağlanıyor. Bu kumbaralardan maçın önemine, oynandığı yere ve seyirci sayısına göre değişmekle birlikte karşılaşma başına yaklaşık 1.000 ile 4 bin lira arasında para toplanıyor. Toplanan paralar, şube yetkililerinin verdiği bilgilere göre maçtan hemen sonra şubelere götürülerek sayılıyor ve kayıt altına alınıyor. Daha sonra gelir olarak şubenin havuzuna kaydedilen paralar, öğrencilere burs olarak veya huzurevleri ile ihtiyacı olan ailelere yardım olarak veriliyor.

Yine verilen bilgilere göre, kumbaraların Kızılay’a ait olduğunu gören vatandaşlar sadece bozuk paraları değil kağıt paralarını da yardım amacıyla atıyor. Bir keresinde bir kumbaradan çeyrek altının çıktığı da kayıtlarda yer alıyor. Para ve altın haricinde kutudan çıkanlar arasında sim kartlar, oyun makineleri ile vapur jetonları da bulunuyor. Toplanan paraların arasındaki farkların bir nedeni de statların etrafında olan seyyar satıcılar. Satıcılar arttıkça toplanan bozuk paralar da azalıyor. Ayrıca yetkililer uyarıyor: “Satıcılar ‘Bozuk paralar toplanıyor’ diyerek satış yapıyor ama içeri girerken yiyecek ve içecekler de toplanıyor.”

Haberin Devamı

4 bin lira toplanabiliyor

Fenerbahçe Ülker Şükrü Saraçoğlu Stadyumu yetkilileri ile 2007 yılında protokol imzaladıklarını belirten Kadıköy Kızılay Şube Başkanı Numan Hocaoğlu, toplamda 25 kumbara ile hizmet verdiklerini söylüyor. Hocaoğlu, oynanacak maçın seyirci potansiyeline göre her maçta 15 ile 25 arası gönüllünün görev aldığının bilgisini veriyor. Bu görevlilerin tanınması için görevli yaka kartlarının haricinde Kızılay yeleği ve şapkalarının olduğunu da açıklayan Hocaoğlu, sistemin işleyişi hakkında şu bilgileri veriyor: “Seyirciler, polis noktasında arama yapıldığı zaman üzerindeki bozuk paraları bizim kumbaramıza atıyorlar. Kapılar kapandığı zaman bu kumbaralar görevli arkadaşlarımız eşliğinde şubemize getiriliyor, şubede iki veya üç görevli arkadaşımızın kontrolünde bu kumbaralar açılıyor ve sayılıyor. Tutanak altına alınıyor ve çıkan rakam gelir makbuzu olarak kesiliyor. Bu makbuzların bir tanesi kurumda kalıyor, biri de stad müdürlüğüne gönderiliyor.”

Haberin Devamı

Maç başı ortalama 1.000 lira ile maksimum 4 bin lira arasında para toplandığını belirten Hocaoğlu, “Tabii bazen maçlar seyircisiz oynanıyor veya az seyirci ile oynanıyor o zaman bu rakam
1.000 liranın altına düşüyor” diyor.Hocaoğlu, toplanan paraların havuzda toplandığını ve bazen öğrenci bursu bazen de ihtiyaç sahibi ailelere yardım olarak kullanıldığını söylüyor.
Öğrencilere burs veriliyor
Beşiktaş’ın Vodafone Park Stadyumu ile Kızılay’ın Beşiktaş şubesi ilgileniyor. Konuyla ilgili bilgi veren Şube Başkanı Maksut Balta, 15 kumbaraları olduğunu söylüyor. Diğer şubeler gibi gönüllüler eşliğinde maç başlamadan kumbaraların başlarında beklediklerini belirten Balta, “Maç bitiminde şubelerde toplanan paralar sayılıyor ve tutanak altına alınıyor. Eskiden maç başı ortalama 1.000 lira toplanırken şimdilerde 400-500 lira toplanıyor. Yardım konusunda öğrencileri önemsiyoruz. Geçen yıl 75 öğrenciye burs veriyorduk. Bu yıl amacımız 100 öğrenciye burs verebilmek. Öğrenci başına aylık 150-200 lira gibi bir yardımımız oluyor” diyor.
Bağışlarla ailelere yardım ediyoruz
Galatasaray’ın Türk Telekom Stadyumu ile Kızılay’ın Şişli Şubesi ilgileniyor. 32 kumbarasını stadyumun girişlerine yerleştiren şube, her maçta tüm kapıların açılmaması nedeniyle sadece açık olan kapılardaki kumbaraları kullanıyor. Bu da maç başı 20-25 kumbara anlamına geliyor. Diğer Kızılay şubeleri gibi Şişli şubesinin de işleri gönüllülerin yardımlarıyla sürüyor. Gönüllüler genelde öğrencilerden oluşuyor. Gönüllüler ve yetkililer, maç başlangıcına kadar kutuların başlarında bekliyorlar. Sabit, demirden oluşan kutular yerlerinden hareket ettirilmiyor ve hemen yan taraflarındaki kameralar tarafından kayıt altına alınıyor. Toplanan paralar şubeye götürülerek sayılıyor ve tutanak tutuluyor, muhasebe tarafından kayıt ediliyor. Ortalama maç başı 1.000-1.500 lira toplandığını açıklayan yetkililer, bazı önemli maçlarda yaklaşık 2 bin-2 bin 500 lira toplanabildiğinin bilgisini veriyor. Şişli şubesinin her ay düzenli olarak yardım yaptığı 4 engelli ailesi ve huzurevi var. Toplanan paralar havuzda toplandıktan sonra bu ve buna benzer yardım işlerinde kullanılıyor.

Haberin Devamı