Gazete Vatan Logo

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: Stratejik ürünler bazında bazı sürprizlerimiz olacak

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, bugün açılan Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İsmail Demir ayrıca Milli Muharip Uçak (MMU), Hürjet, Anka-3 ve Atak-2 projeleri ile ilgili önemli bilgiler verdi. İsmail Demir "Stratejik ürünler bazında bazı sürprizlerimiz olacak" dedi.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: Stratejik ürünler bazında bazı sürprizlerimiz olacak

Savunma Sanayii Başkanı Demir, CNN Türk'te bor karbürle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İsmail Demir bor karbürün kullanım alanı ile ilgili "Önce balistik plaka dediğimiz koruyucu plakalar güvenlik güçlerimizin kullandığı zırhlardan yapılıyor olacak. 3’te 1 oranında ağırlık azaltması demektir. Sadece personel üzerinde değil aynı zamanda çeşitli araçlar üzerindeki zırhlamalar da bununla yapılabilecek" dedi.

SSB Başkanı İsmail Demir'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Araçların kendi ağırlıklarını azaltmakla ilgili önemli adımlar atmış olacak. Teknolojinin daha da geliştirilmesi, ileri aşama tozların üretilmesi ile daha dayanıklı malzemelerin de ortaya çıkmasını bekliyoruz.

'DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZI BİTİRECEK'

Bor karbür dışa bağımlılığımızı bitirecek. Savunma sanayiinde bizim dışarı bağımlı olmamamız lazım. Enerji Bakanlığı’mızla kafa kafaya verdik. Yüksek karbür üretmekle ilgili bu tesisi hayata geçirdik. Bizim için önemli bir adım stratejik ürünlerde Türkiye dışarı bağımlı olmayacak. Bor yolculuğu devam edecek.

Haberin Devamı

MİLLİ MUHARİP UÇAK VE HÜRJET’TE SON DURUM NE?

Bizi izlemeye devam edin. MMU, Hürjet, Anka 3 ve Atak-2 bizim sıradaki ürünlerimiz art arda meydana çıkacaklar. Onların sahaya çıktığını yakında izleyeceğiz.

'STRATEJİK ÜRÜNLER BAZINDA BAZI SÜRPRİZLERİMİZ OLACAK’

Uçuşlarının devam etmesi gibi süreç var. Bunlar ilk meydana çıkışları. Süreçleri daha da geliştirme, yerlilik oranının artırmak gibi birçok konu önümüzde. Stratejik ürünler bazında bazı sürprizlerimiz olacak.

YERLİLİK ORANI NEDİR?

Motor bizim yumuşak karnımız diyebiliriz. Altay’da kullanılacak motorda önemli aşamalar geçildi. Uçak motoru ile ilgili MMU motoru olsun, çalışmalarımız devam ediyor. Çok uzun soluklu bir yolculuk. Çalışmalar çoktan başladı. Ürün ve ürünün altındaki alt sistemler şu açıdan önemli:

‘TÜRKİYE İÇİN UZUN VADEDE ÖNEMLİ KAZANIMLAR OLUŞTURUYOR’

Bunu sadece bir başlangıç olarak görüyorum. Bor karbürde dışarı bağımlıydık bu bağımlılığı bitiriyoruz. İleri aşama ürünlerini de bekliyoruz.

Bu teşebbüsü aslında yerli ve milli olma idealimizin bir adımı da buydu. En doğru adres yine Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı, ETİ Maden idi. Bu yolculuğu beraber yapalım dışa bağımlılığı bitirelim dedik. Bizim Türkiye olarak en büyük idealimiz dışa bağımlılığı bitirmektir.

Haberin Devamı

BOR KARBÜR BİZE NE KATAR?

Dünyada nadir üretimlerden birisinin olması sizin dünyada stratejik öneminizi artırıyor. Dünyada söz sahibi olarak masada da güçlü oluyorsunuz.

SAVUNMA SANAYİİ İÇİN NE KADAR KATMA DEĞERDEN BAHSEDİYORUZ?

Türkiye’de 400 tona yakın tüketim var. Bu daha da artacak. Tüketim genelde hafif plakalarla ilgili, tank ve diğer zırhlı araçlara geçtiğimizde bu daha da artacak.

Türkiye için 400 tondan bin tona giden tüketimimiz olacak. Bu da önemli bir katma değer oluşturacak. Emet’teki tesisle birlikte dünyada stratejik önem faktörümüz artacak."