Gazete Vatan Logo

Savunma Sanayii Başkanı Demir: Stratejik hiçbir ürün ve teknolojide dışa bağımlılığı kabul etmiyoruz

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, gazetecilerle bir araya geldiği 'Teknopark İstanbul'da, 2022 yılı savunma sanayii icraat ve verilerini açıklayarak, 2023 yılı hedefleri hakkında bilgi verdi. Demir, “Bugün bize vermek için yalvarsalar dahi, kritik ve stratejik hiçbir ürün ve teknolojide dışa bağımlılığı kabul etmiyoruz" dedi.

Savunma Sanayii Başkanı Demir: Stratejik hiçbir ürün ve teknolojide dışa bağımlılığı kabul etmiyoruz

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Savunma Sanayiinin 2023 Hedefleri" programında, gazetecilerle bir araya geldi. 'Teknopark İstanbul'da gerçekleşen toplantıda; savunma sanayiinin 2022 yılı icraat ve rakamlarını açıklayan Demir, 2023 yılı hedeflerini sıraladı.

“YERLİ VE MİLLİ SAVUNMA SANAYİİNDEKİ DİK DURUŞ AMBARGOLARA KARŞI PROJELERİMİZİ HIZLANDIRDI"

Konuşmasına, etkinliğe ev sahipliği yapan 'Teknopark İstanbul'a teşekkürleriyle başlayan Demir, “Her alanda atılımların yaşandığı son 20 yılda, en büyük hamlelerden birini savunma sanayii yaptı. Savunma sanayimiz bugün “Güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı" haline geldi. Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde, Mayıs 2004'te yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde alınan kararlarla artık savunma sanayiinde dış alım yerine yerli ve milli projeler dönemi başladı. Bu projelerin koordinasyonunu yürüten Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın önce 2017'de Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması, ardından 2018'de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle beraber Savunma Sanayii Başkanlığı ismiyle yeniden yapılandırılması, bu alandaki ivmeyi daha da artırdı. Yerli ve milli savunma sanayiindeki dik duruş ve kararlılık, ambargolara karşı da kendi projelerimizi hızlandırdı" dedi.

Haberin Devamı

“SEKTÖRÜMÜZ, YILLIK 4 MİLYAR 400 MİLYON DOLARLIK REKOR İHRACAT TUTARINA ULAŞTI"

“Sektör olarak, harekat sahalarındaki gelişmeleri takip ederken, mevcut projeler ve geleceğin harp teknolojilerine de odaklanıyoruz" ifadesini kullanan Demir, “Sektörümüzde bugün, 2 bine yakın firmamız var. Ülkemize ekonomik anlamda ve katma değer anlamında en büyük katkıyı oluşturan bir ekosistem bu. Bu kapsamda yürütülen 750'yi aşkın sayıda projemiz var. Bu ve diğer ilgili faaliyetlerin sonucunda gelinen noktada yıllık 10 milyar doların çok üstünde bir sektör cirosuna erişmiş durumdayız ve bu yıl 2022 yılında, 4 milyar 400 milyon dolar ihracatla kapatmış bulunuyoruz. Rekor ihracat tutarına ulaşıldı; savunma sanayii ihracatımız 4 milyar 400 milyon dolarla rekor kırdı" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

2022 yılında gerçekleştirilen projelerin ve 2023 yılı hedeflerinin maddeler halinde sıralandığı toplantının ilk bölümünden sonra, soru-cevap etkinliğine geçildi.

"KRİTİK VE STRATEJİK HİÇBİR ÜRÜN VE TEKNOLOJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI KABUL ETMİYORUZ"

Türkiye'ye yönelik “Savunma Sanayii" özelinde, uygulanan ambargolar hakkında yöneltilen soruya yanıt veren Prof. Dr. İsmail Demir, “Ambargolar meselesi devam edecektir. Yumuşama olan yerler var ama bu bizim şu anda gerçekten ilgilenmediğimiz bir konu. Yani biz şurada çok netiz. Kritik ve stratejik hiçbir ürün ve teknolojide dışa bağımlılığı kabul etmiyoruz. Bugün bize vermek için yalvarsalar dahi o açıdan biz dersimizi aldık. Burada durmadan yolumuza devam edeceğiz. Bu konuda kararlıyız" dedi. Bu sorunun ardından, “Savunma sanayiinde yerlilik oranı" konusuna da değinen Demir, “Konuştuğum bağlamda stratejik ürünler önemli. Biz yüzde 100 yerliliği her halükarda, her şartta sağlamak gibi bir şeyin sürdürülebilirliği ve ekonomik olarak etkinliği konusunda tabi ki tereddütlüyüz, bu da normal. Aslında, bu noktada ekonomiklik de önemli. Stratejik ürünlerde hedefimiz yüzde 100, ama illaki her şeyde yüzde 100 demek de çok mantıklı olmayabilir. Onu da vurgulamak istiyoruz. O açıdan bu yıl yerlilik hedefimiz şu demek yerine bizim şöyle bir stratejimiz var. Radarımız açık. Bütün teslimat ve geliştirme ürünlerimizde, bütün alt sistemlerimizi en ince detaya kadar analiz edip orada önümüzü tıkaması muhtemel ne konu varsa onu gündeme alıp onu çöze çöze gitmek istiyoruz. O açıdan bir rakam vermek yerine, bunun bir yürüyüş olduğunu belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“İHRACATTA 6 MİLYAR DOLARI GÖZÜMÜZE KESTİRDİK"

Savunma sanayiinde ihracat hedefini açıklayan Demir, "2022 rakamlarımızı beklediğimiz ölçüde yakaladık ve aştıkta hatta. 2023 ihracatı için tabi duruma bağlı olarak, biz 6 milyar doları çok rahat gözümüze kestirdik. Onun üstünde bir rakam da olabilir. Gidişata bakacağız. Belki ilk çeyrekten sonra rakamı biraz daha netleştirecek hale gelebiliriz. Çünkü imzalar ona göre netleşiyor. Şu anda 6 milyar dolarlık bir hedef çok rahat görünüyor gözümüze. Çok daha üstü de olabilir" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"PROJELERDE DOST VE KARDEŞ ÜLKELERE DAVETİMİZ VAR"

Savunma sanayii projelerinde diğer ülkelerle gerçekleştirilebilecek ortaklıklar hakkında bilgi veren Demir, “Konuştuğumuz projeler çok iddialı projeler. Bunu zaman zaman söylüyoruz. Dost ve kardeş ülkelerin projelere çeşitli seviyede ortak olarak katılmaları konusunda da kapımız açık. Bu hem o ülkeler açısından hem de projelerin daha rahat bir finansmanla döndürülmesi açısından çok daha faydalı olacaktır. Bu konuda gündemde ve gündeme getirdiğimiz zaman ilgili ülkelerden de çeşitli incelemeler, talepler olduğunu da görüyoruz. Büyük montanlı projelerimiz, milli muharip uçak gibi dedik. Orada bu dost ve kardeş ülkelere davetimiz var. İşte Pakistan'a söyledik. Yani aklınıza gelen, dört beş ülke; Endonezya, Pakistan, Malezya, Azerbaycan, Katar'ı sayabilirsiniz. Eğer talepleri olursa ki, çeşitli seviyede bu konuyu da kendilerine açtık. Bu ortaklığın her taraf için, her iki taraf için, üç taraf için, beş taraf için, kaç taraf olursa faydalı olacağını düşünüyoruz. Onlarda da bu yönde bir kanaat var zaten. Mesela malumunuz Endonezya, Kore'nin KF-X savaş uçağı geliştirme projesinin ortağıydı. Bu bir örnek. Büyük montanlı projelerimizdeki ortaklık açılımımız devam edecek. Bunun faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.

“F-35'TE TAHKİM SÜRECİ DAHİL HER TÜRLÜ KONU MASADA"

F-35 sürecindeki görüşmeler ve hukuki boyutuna yönelik soruya Demir, "Görüşmeler devam ediyor, tahkim süreci de dahil her türlü konu masada. Bir diyalog ortamında konuşulan çeşitli meselelerden biri bu. İlk aşamada, tarafların devletlerarası görüşmelerle bir halde gitmeleri öncelikli konu. Mahkeme ve tahkim boyutu, o aşamada netice alınamazsa olması gereken bir şey. Şu anda masada bir diyalog devam ettiği için; ilk faz geçilsin, netice alınamazsa diğer konular gündeme gelir diyebiliriz" şeklinde cevap verdi.

SAVUNMA SANAYİİ 2023 HEDEFLERİ AÇIKLANDI

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 2023 yılı savunma sanayii hedeflerini, “Milli Muharip Uçağımızı hangardan çıkarıp tüm dünyaya göstereceğiz. Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Hürjet ilk uçuşunu yapacak. Muharip insansız savaş uçağımız 'Bayraktar Kızılelma'nın çeşitli uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonları gerçekleştirilecek. Anadolu gemisine konuşlandıracağımız 'Bayraktar TB3 SİHA' ilk uçuşunu yapacak. 'Özgür Projemiz' kapsamında aviyonik modernizasyonu tamamlanacak ilk F-16'ları teslim edeceğiz. F-16'larımız yerli-milli elektronik harp podu ve elektronik destek podu entegre edilerek görevlerini icra edecek. Önümüzdeki günlerde ilk kez Akıncı'ya entegre edeceğimiz AESA burun radarı daha sonra F-16'larımızda kullanılmaya başlanacak, bu viper F-16 konusu ile ilgili olacak. Özgün helikopterimiz Gökbey'in ilk teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığı'na gerçekleştireceğiz. 'İmece' yer gözlem uydusu uzaya fırlatılacak. Dünyanın ilk SİHA gemisi olacak 'Anadolu' ve yalnızca önümüzdeki süreçte gerçekleşecek tören programı kaldı, sonrasında hizmete alınacak. Denizde ikmal muharebe destek gemisi 'Derya', İ sınıfı fırkateynlerimizin ilki 'İstanbul', yeni tip denizaltılarımızın ilki 'Piri Reis' hizmete alınacak. Zırhlı amfibi hücum aracı 'Zaha' ve yerli motorlu 'Vuran' zırhlı araçlarının ilk teslimatını gerçekleştireceğiz. Uzun menzilli hava savunma ve füze sistemimiz 'Siper'i hizmete vereceğiz. 'Bozdoğan' görüş içi ve 'Gökdoğan' görüş ötesi füzelerimizin ilk teslimatlarını yapacağız. 'Gökdeniz' yakın hava savunma sistemini gemilerimize entegre etmeye başlayacağız. Erken ihbar radar sistemi 'Eralp' ve taşınabilir elektronik taarruz sistemi 'Mert' gibi yeni elektronik harp sistemlerini envantere alacağız" şeklinde özetledi. Soru-cevap etkinliğinin ardından toplantı sona erdi.