Gazete Vatan Logo

Savaş olmayacak

IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantısı’nda buluşan G20 Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, görüşmelerinin ardından yayınladıkları bildiride, kur rejimine yönelik taahhütleri koruma ve rekabetçi devalüasyonlardan kaçınma sözü verdi

Savaş olmayacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında Washington’da buluşan G20 Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları, görüşmelerinin ardından bir bildiri yayımladı. Bildiride, G20 üyelerinin kur savaşlarına yönelik taahhütte bulunması dikkat çekti. Bildiride, G20 üyelerinin ‘döviz kuru rejimine yönelik taahhütlerini koruyacağına ve rekabetçi devalüasyonlardan kaçınacağına’ dair ifadeler yer aldı. Bildirde buna ilaveten, üye ülkelerin ulusal ekonomilerini koruyucu her türlü yöntemden uzak duracağı ve tüm makroekonomik ve yapısal politikaların açıkça iblağ edileceği kaydedildi. 2010 Kasım ayında Seul’de düzenlenen G-20 Zirvesi’nde gündeme oturan kur savaşı ya da rekabetçi devalüasyon, uluslararası ilişkilerde ülkelerin birbirlerine karşı rekabet avantajı sağlamak amacıyla kendi para birimlerinin değerini düşük tutması durumunu tanımlıyor.

Büyüme dengesiz

Bildiride, küresel ekonomik iyileşmenin devam ettiği ve finansal piyasaların şubat ayında Çin’de yapılan önceki G20 toplantısına kıyasla toparlandığı belirtildi. Buna karşın, küresel büyümenin yavaş ve dengesiz olduğu kaydedilen bildiride, finansal volatilite, düşük enflasyon ve düşük emtia fiyatlarının ekonomik görünümü belirsizleştirdiğine işaret edildi. Ayrıca bildiride, jeopolitik çekişmeler, terörizm, mülteci akını ve potansiyel Brexit’den kaynaklanabilecek şokların global ekonomik ortamı karmaşıklaştırdığı vurgulandı. Çin’in dönem başkanlığında toplanan G20 üyelerinin, bu olumsuz gelişmeler karşısında tüm politika araçlarını kullanmaya devam edeceği kaydedilen bildiride, “Para politikası, ekonomik aktiviteyi teşvik etmeye ve fiyat istikrarını sağlamaya devam edecek ancak tek başına dengeli büyümeyi getiremez” notu düşüldü.

Haberin Devamı

Megabank için Endonezya rakip

Mehmet Şimşek, temasları çerçevesinde İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali Madani ve Endonezya Maliye Bakanı Bambang Brodjonegoro ile üçlü bir toplantı yapacağını ve Megabank projesini görüşeceklerini söyledi. Şimşek, şunları kaydetti: “Bizim İslam Kalkınma Bankası’nın ve Türkiye’nin de hissedarı olacağı Megabank’ın merkezinin Türkiye’de kurulmasına ilişkin bir girişimimiz var. Endonezya da bankanın Cakarta merkezli olmasını istiyor. Uluslararası bir danışma firmasına, hem Türkiye’yi hem Endonezya’yı birçok açıdan değerlendirme görevi verildi. Değerlendirme yaptılar ancak kesin bir sonuç ortaya koymadılar. Oturup tekrar bu hususu nasıl sonuçlandıracağız ona bakacağız.”

Haberin Devamı

OECD’den Başçı için ‘Gelmiş geçmiş en iyi elçi’ teşekkürü

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın son kez katıldığı IMF-Dünya Bankası Toplantıları’ndan alkışlarla uğurlandığını söyledi. Katıldığı G20 aile fotoğrafı çekiminin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şimşek, Başçı’nın hak ettiği şekilde uğurlandığını ifade ederek, “Erdem Bey’e, Merkez Bankası Başkanı ve daha önce de Başkan Yardımcısı olarak uzun bir süredir önemli katkılarda bulunduğundan dolayı teşekkür ettiler ve tüm herkes Erdem’i alkışladık, hak ettiği şekilde” diye konuştu. Başçı’nın Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) elçi olarak atanmasının da memnuniyetle karşılandığını dile getiren Şimşek, “En çok OECD Genel Sekreteri Angel Gurria bana, ‘Bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi elçiyi gönderiyorsunuz’ diye özel teşekkür etti. O açıdan da böyle güzel bir anekdot yaşadık” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Notçularla görüştü

Şimşek, Washington’daki temaslarının oldukça yoğun geçtiğini, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcıları Valdis Dombrovskis ve Kristalina Georgieva ile görüştüğünü ve göçmen konusunu masaya yatırdıklarını anlattı. Ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşlarının yetkilileri le de bir araya geldiği bilgisini veren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dün çok yoğun bir gündemimiz vardı. Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ile yine onun talebi üzerine bir araya geldik. Orada Türkiye’nin Dünya Bankası’yla olan programının güncellenmesine ilişkin görüştük. Biliyorsunuz bizim reform programımıza destek veriyorlar. Yol haritası üzerine biraz konuştuk. Tabii ki göçmen konusunu da ele aldık.”

Haberin Devamı

Yellen dipte Şimşek önde Lagarde yok

G20 Aile Fotoğrafı’nda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı son kez yer aldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Erdem Başçı ve Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan ile en ön sırada yan yana oturdu. ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, fotoğrafın en uzak köşesinde kendisine yer bulabilirken, IMF Başkanı Christine Lagarde’ın fotoğraf karesine girmemesi dikkat çekti.