Gazete Vatan Logo

S&P ters köşeye yattı Moody’s ikna odasında

S&P’nin not indirirken argümanı “Siyasi gerilim artacak, demokrasi zorlanacak” olmuştu. Ancak darbe girişimi sonrası tam tersi bir tablo var. Bu durum Ankara’da Moody’s yetkililerine anlatıldı.

S&P ters köşeye yattı Moody’s ikna odasında

Darbe girişimi sonrası ekonomiye zarar verecek somut bir gelişme olmadı. Üstelik Rusya ile ilişkilerin rayına girmesi için mesafe katedildi. Bu da ekonomiye pozitif yansıyacak.

Moody’s yetkilileri dün Ankara’ya gelerek Türk ekonomisi ile ilgili analize başladı. Ancak gördükleri tablo hiç de Standard&Poor’s’un iddia ettiği tabloya benzemiyordu. Nitekim bu durumu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Moody’s yetkililerine iletti.

Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in yetkilerinin önüne çok kuvvetli deliller koyacaklarını belirterek, “Ben inanıyorum ki Türkiye’nin demokrasisi güçlenmiştir, Türkiye’nin ekonomisi bu süreçten güçlenerek çıkacaktır. Türkiye’nin reform sürecine olan inancım daha da artmıştır. Bu üçünü bir araya getirdiğiniz zaman not indirilmesi için hiçbir sebep yoktur” dedi.

Gerilimler azalacak

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin etkilerinin kalıcı bir tahribata yol açmaması için gerekenleri yaptıklarını, bu durumu reform için bir fırsata çevireceklerini kaydeden Şimşek, ayrıca yaşanan süreçte bütün siyasi eğilimlerin darbe girişimine karşı duruş sergilemesinin de önemini vurguladı. Söz konusu duruşun demokrasiyi güçlendirdiğinin altını çizen Şimşek, “Bu, toplumda var olan birtakım gerilimleri azaltmıştır ve önümüzdeki dönemde Türkiye’nin temellerini daha da sağlamlaştıracaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tam tersi oldu

Türkiye’nin notunu indiren Standard&Poor’s (S&P) ile çalışmadığını hatırlatan Şimşek, şöyle konuştu:

“S&P’nin en büyük argümanı, Türkiye’de siyasi gerilim artacak, Türkiye’nin demokrasisi bir anlamda zorlanacak, tehlikeye girecek, onun için notu indiriyoruz. İnanılır gibi değil tam tersi oldu, Türkiye’de gerilim azaldı, demokrasi güçlendi ve milletimiz daha da kenetlendi. Bunların not indiriminin temel argümanı tabiri caizse tamamen yanlış çıktı.”

Rusya ile yeni sayfa açıyoruz

MEHMET Şimşek, önceki gün Rusya’da çok yoğun bir gün yaşadıklarını ve çok uzun süren toplantılar yaptıklarını dile getirdi. Rusya’nın yapıcı, iyi niyetli ve destekleyici bir tutum sergilediğine işaret eden Şimşek, ilişkilerdeki normalleşme sürecinin hızlanacağını vurguladı. Türkiye’nin Rusya ile olan ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağına dikkati çeken Şimşek, görüşme detayları hakkında bilgi verdi. Şimşek, Rusya’nın charter seferleri konusunda bazı güvenceler istediğini ve Türkiye’nin bunu sağladığını söyledi. Emniyet ve güvenlik tedbirlerinin yerinde görülmesi için Rus yetkilileri Türkiye’ye davet ettiklerini dile getiren Şimşek, bu konunun çözüleceğine inandığını belirtti. Şimşek, Rusya ile yaş meyve sebze, tavuk ihracatı sürecinin de hızlanacağını ancak bu konunun biraz daha çetrefilli durduğunu anlattı. Uçak krizi sonrası müteahhitlik noktasında uygulanan yasakların da tamamen kaldırılması gerektiğini ifade ettiklerini kaydeden Şimşek, vize uygulanmasının da normalleştirilmesini konuştuklarını belirtti.

Haberin Devamı