Gazete Vatan Logo

Ruslar olmadan olmaz

Ali Şen: Rusya’nın istemediği hiçbir büyük enerji boru hattını, içinde Rusya petrolü, doğalgazı yoksa yapamazsınız.

Dünyanın en büyük doğalgaz şirketi Rus Gazprom’un temsilcisi olan Fenerbahçe’nin eski Başkanı Ali Şen, Türkiye’nin enerji koridoru olmak için büyük önem verdiği Nabucco ve Samsun-Ceyhan boru hatlarıyla ilgili çarpıcı yorumlar yaptı. “Enerjinin kaynağı neredense, o kaynak sahipleri kimlerse onlarla zıtlaşmamamız lazım. Bugün Rusya o kaynağın sahibi” diyen Şen, “Rusya bu projelerde yok. Ruslar olmadan bu borulara ne koyacaksınız. Su mu, hava mı koyacaksınız?” dedi.

Enerji politikası yanlış
Son olarak reklamlarında rol aldığı Alpet firmasının düzenlediği basın toplantısına katılan Şen, konuşması sırasında son dönemde gerçekleştirilen bazı boru hattı projelerine de değindi. Samsun-Ceyhan boru hattı projesinde anlaşma yapıldığını, özel kanun çıkarıldığını, ancak ihaleye gidilmediğini anlatan Şen, şunları söyledi:

“Bunlar ileride Türkiye’nin başını ağrıtır. Yeni hükümetler geldiği takdirde enerji konusunda büyük olaylar olacağını görüyorum ben, bu işin içinde olan biri olarak... Rusya bu projede yok. Peki içine hangi petrolü koyacaksınız? Kazak petrolünü koyacaksınız. Hangi gazı koyacaksınız? Yok öyle bir gaz. Rusya’nın istemediği hiçbir büyük enerji boru hattını, içinde Rusya petrolü, doğalgazı yoksa yapamazsınız. Ruslar da buna sıcak bakmıyor. Bu hattı kurarsanız yarın batar şirketler” diye konuştu.

Nabucco suya düşecek
Hazar Bölgesi doğalgazını Avrupa’ya taşımak için kurulan Nabucco boru hattına da değinen Şen, bu projeyi Rusya’nın istemediğini belirterek, “Nabucco Projesi suya düştü düşecek. Şimdi ikinci bir proje var. 3 bin 100 kilometrelik o da Mavi Akım, Türkiye, Bulgaristan, Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan ve İtalya’nın güney kısmı. Bu projenin bin 100 kilometresi Türkiye’den geçiyor. Bu projede Rusya’ya bağlı. Türkiye çok akıllı olmalı. Türkiye’de son zamanlarda yanlış politikalar üretildiğini söylüyorum. Türkiye enerji köprüsü olma görevini yavaş yavaş kaybediyor” diye konuştu.

Şen’in şirketi gazda Botaş’a rakip oldu
BotaŞ’ın doğal gaz kontratlarının devrinde, ikinci protokol Ali Şen’in sahibi olduğu Bosphorus Gaz A.Ş ile imzalandı. Buna göre, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğalgazı yıllık 750 milyon metreküplük kısmı Bosphorus Gaz AŞ’ye devredildi.

Kontrat devrine ilişkin düzenlenen imza töreninde konuşan Botaş Genel Müdür Vekili Hüseyin Saltuk Düzyol, doğalgaz piyasasına yeni oyuncuların girmesiyle pazarda yeni dinamikler oluşacağını söyledi. Toplantıda konuşan Bosphorus Gaz AŞ Genel Müdürü Metin Şen de bundan sonraki süreçte rekabetçi bir piyasanın oluşacağını belrterek, “İşimiz zor, Botaş ile rekabet etmek kolay olmayacak ama şirket olarak tüm bilgi ve birikimlerimizi, tecrübelerimizi ortaya koyucağız, tüketicilere güvenilir, sürekli ve rekabetçi fiyatla gaz tedarik etmeye çalışacağız” diye konuştu.

Şen’den Cimbom esprileri peş peşe geldi Alpetciler biraz gerildi
Fatih Terim ve Ahmet Çakar’dan sonra Alpet reklamlarının yeni yüzü olan Ali Şen, toplantıda Galatasaray’a takılmadan da edemedi. Şen’in “Bence Alpet Galatasaraylılar’a bedava benzin göndersin. Katkı anlamında. Ya da Galatasaray forması getiren taraftara 1 ay boyunca yüzde 20 indirim yapsın. Üzüntülü günlerinde Galatasaray’a böyle bir katkımız olsun. Galatasaray ’Batı’ya açılan pencereyiz’ diyordu. O pencerenin çerçeveleri artık yok” sözleri, akaryakıt sektöründe ilk 5 iddiasındaki Alpet yöneticilerini biraz gerdi. Hiçbir takımın taraftarını karşılarına almak gibi bir düşünceleri olmadığını belirten Alpet yetkilileri “Ali Şen’in sözleri kendini bağlar. Kendisi bir camiaya malolmuş bir kişidir” dediler.

Bu arada Ali Şen’in ikinci Alpet reklam filmi de yayınlanmaya başlandı. GS taraftarı 3 genç, Şen’in otomobillerini çekmesine razı oluyor.

Alpet’i Balkanlar’ın en büyük ağı yapacağız

Türkiye’de 550 istasyonla akaryakıt dağıtım liginde beşinciliğe yükselen Alpet, balkanlarda 10 ayrı ülkede dağıtım ağı kuracağını açıkladı

Motoru deterjanlayan yeni performans yakıtı Torojet’i tanıtan Alpet istasyonlarının sahibi İmam Altınbaş “2009 yılına kadar Makedonya, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Moldova, Polonya gibi Balkan ve eski doğu bloku 10 ülkede akaryakıt istasyonu zinciri kuracağız. Türkiye’de de ilk 5 hedefimize koşuyoruz” dedi.

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, “Akaryakıt dağıtımında ve finansta bölgesel, kuyumculukta bir dünya gücü olmak istiyoruz” dedi. Alpet’in yeni performans yakıtı Torojet’in tanıtım toplantısının ardından VATAN’ın sorularını yanıtlayan Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş “Şu anda 550’si Türkiye’de olmak üzere Arnavutluk ve KKTC’de toplam 650 istasyonumuz var. Depolama sistemimizle ilk 3 arasındayız. Şimdi hedefimiz yurtdışında büyümek” diye konuştu. Altınbaş, 2012 yılına kadar Polonya, Moldova, Ukrayna gibi Doğu Bloku ülkelerinde istasyon zincirleri oluşturacaklarını bunun için de 100 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini ifade etti.

Kuzey Kıbrıs’ta sahip oldukları 10 şubeli Creditwest Bankası ile finans yatırımlarını sürdürdüklerini belirten Altınbaş, “Ukrayna’da 2 ay önce banka kurduk. Öncelikle Karadeniz ülkelerinde büyümek istiyoruz. Romanya, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Belarus ve Rusya’da banka kurma çalışmalarımız başladı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde finansal yatırımlarımızda sonuçlanacak” dedi.

Haberin Devamı