Gazete Vatan Logo

Polonya Başbakanı yatırım için her gün bizi arıyor siz ne yapıyorsunuz?

Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kurulu toplantısında yabancı şirket yöneticileri Devlet Bakanı Babacan'a yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Mercedes Benz Türk Genel Müdürü'nün "Türkiye'nin tanıtımını yapmalısınız" uyarısını ise Babacan, "AB'den tarih alır almaz elimizde çantamız hepimiz tanıtıma çıkacağız" diyerek yanıtladı

Devlet Bakanı Ali Babacanla biraraya gelen yabancı sermaye temsilcileri sıkıntılarını anlatarak, devletten destek istedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) gerçekleştirilen Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kurulu toplantısının basına kapalı bölümünde Mercedes Benz Türk Genel Müdürü Till Becker Babacan'a, "Polonya ve Macaristan'ın başbakanları her gün 'Yatırım yapın' diye bize geliyor" dedi.

TOBB Doğrudan Yabancı Yatırımcılar Kurulu toplantısına aralarında Mercedes, Nestle, Procter and Gamble, MAN, Pirelli, BOSCH, Metro, Toyota, Siemens, HSBC Bank, Pfizer gibi çokuluslu şirketlerin Türkiye'deki üst düzey temsilcileri katildi. Toplantının basına kapalı bölümünde sektör temsilcileri yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Mercedes Benz Türk Genel Müdürü Till Becker, Türkiye'ye yatırım çekmek için promosyon da dahil gerekeni yapabileceklerini, devletin de bu konuda katkıda bulunması gerektiğine işaret etti. Becker, "Her gün Polonya, Macaristan başbakanları 'Yatırım yapın' diye kapımızı çalıyor" dedi. Babacan ise bir promosyon ajansı kuracaklarını anımsatarak, "Bunu da yaparız" dedi.

Babacan, "AB'den müzakere tarihinin alınmasıyla birlikte elimize çantamızı alıp hep beraber tamuma çıkacağız" dedi. Babacan, hukuk reformunun bir günde olacak bir şey olmadığını da belirterek, hukuk reformuyla ilgili gelişmelerin bir süre alacağını kaydetti.

Hal yasası marketleri sıkıntıya sokuyor
Toplantıda, İtalya'daki bir tesisin komple Türkiye'ye getirilmesi sırasında yaşanan sıkıntılar dile getirilerek, kullanılmış sermaye malı girişinde ortaya çıkan problemlerin giderilmesi istendi. Serbest bölgelerde yatırım yapan yabancı yatırımcılar da buradaki vergisel düzenlemelerden yakındı. Metro AG Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek ise Hal Yasası'nın büyük marketler zinciri açısından sıkıntılar yarattığına işaret etti. Bu marketlere de hallerdeki kadar çok mal girişi olduğunu ifade eden Tümbek, büyük marketlere gelen malların hallere girmeden marketlere getirilmesini istedi.

Şirket yöneticilerinin yatırımcıya çıkarılan bürokratik engellerden şikayet etmesi üzerine ise Babacan, üst düzey bürokratlarla bu konuları görüştüğünü belirtirken, "Bazı genel müdürlükler ve daire başkanlıkları, imza yetkisini vermek istemiyorlar" şeklinde konuştu.

İrlanda modeli bize uymaz
Kapalı bölümdeki değerlendirmesinde, bazı kişilerin Türkiye için irlanda örneğini verdiklerini hatırlatan Babacan, "İrlanda nüfusu 3.9 milyon nüfuslu küçük bir ülke, Türkiye'nin nüfusu 70 milyon. Bunu Türkiye'ye uygulamak mümkün değil, Türkiye başlı başına bir pazar" şeklinde konuştu. Toplantıya katılan yatırımcılar 15 Mart'taki Yatırımcı Konseyi'nde alınan kararların bir an önce uygulanması isteğinde bulunurken, Babacan, milli geliri 1.500 doların alandaki 36 ilde uygulanan teşviklerin yatırımlarda artışa neden olduğunu vurguladı. Babacan, Sivas'ta 41 temelin aynı anda atıldığı örneğini verdi.

Sermaye gelecek ama 2004'te 5 milyar $'ı göremeyiz
Ali Babacan, bu yıl Türkiye'ye gelecek doğrudan yabancı sermayenin önceki yıllara göre çok daha yüksek olacağını belirterek, "Ama birden bire bir patlama olacak mı? 2004'te 5 milyar doları görecek miyiz? Değil" diye konuştu. Bakan Babacan, bu işin bir fidana benzediğini, meyvelerinin 3-5 yılda alınacağını söyledi.

Korku tüneli bitti
Babacan, Türkiye'nin çok uzun ve karanlık bir korku tünelinden geçtiğini ve ülke ekonomisinin çok daha güçlü yapıya kavuştuğunu belirterek, "Bu tren bir daha o tünele asla uğramayacak" dedi. Babacan, son bir yılda Türkiye'ye 900 milyon dolarlık sermaye girdiğini bildirdi.

Haberin Devamı