Gazete Vatan Logo

Planlara cami de eklendi!

İmar planı değiştirilerek yeniden askıya çıkarıldı

Yeni planda, adaya ‘dini tesis’ yapılmasına izin verilirken, yapılaşma oranı yüzde 65’ten yüzde 30’a çekildi.

Müze ve demokrasi adası olacağı açıklanan, merhum başbakan Adnan Menderes ve iki bakanın idam kararının alındığı Yassıada’nın imar planı değiştirilerek, yeniden askıya çıkarıldı. Yeni planlarda göze çarpan ilk değişiklik, yüzde 65 yapılaşmaya izin verilen adada bu oranın yüzde 30’a indirilmesi olurken, ikinci değişiklik de adada izin verilen yapıların arasına ‘dini tesis’in de eklenmesi oldu.

Planlar değiştirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Haziran 2013’te Yassıada için hazırladığı 1/5000’lik planda ‘Askeri Yasak Bölge’ lejandı ‘Turizm ve Kültürel Tesis Alanı’ olarak değiştirilmiş, 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Plan Notları’nda ise burada otel, bungalov, kafe, restoran, heliport alanı, park, açık hava müzesi, meydan, kütüphane, idari bina, müze, konferans salonu, sergi salonu, seyir terası yapılabilmesinin önü açılmıştı. Belirlenen emsal değeri ise 0.65’ti.

Yassıada’ya ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Plan Değişikliği, önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden askıya çıkarıldı. Yeni plan notlarına göre, bir önceki plandaki yapılara ek olarak, dini tesis lejantı da yer aldı. Buna göre adaya cami inşa edilmesinin de önü açıldı.

Restorasyon yapılacak

- Yassıada’daki mevcut tescilli yapılar ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanacak avan projeye göre restore edilebilecek.

- Yeni plan notlarına göre planlarda yapılan bir başka değişiklik ise emsalin aşağı çekilmesi oldu. Adada 0.65 olarak belirlenen emsal, yeni planda 0.30 olarak güncellendi.

- Planlar 4 Aralık’a kadar İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü binasında askıda kalacak. Bu süre içerisinde planlara itiraz hakkı olacak.

Haberin Devamı