Gazete Vatan Logo

Piyasa falcısı Whitney:

Zararlar en zalim tahminleri bile aşacak

Yaptığı isabetli tahminlerle tanınan Whitney’e göre kredi krizi 2009 yılına da sarkacak

Pİyasaya dair öngörülerinin gerçekleşme yüzdesinin yüksekliği ile adı ’piyasa falcısı’na çıkan analist Meredith Whitney, kredi krizinin gelecek yıla da sarkabileceğini söyledi. Dört büyük ABD bankası için gelir beklentisini düşüren Whitney, 2009 sonunda bankaların 170 milyar dolar ek rezerv zarar yazması ihtimali ile krizin daha da uzun sürmesinin mümkün olduğunu belirtti.

“İster zarar yazmak, isterse sermaye eklemek şeklinde olsun, etkisinin aynı olacağına inanıyoruz. Yıllardır süregelen problemli kredilerin boyutu bu dönemde net biçimde ortaya çıkıyor” diyen Whitney analizinde korkutucu bir öngörüde bulundu: “Zararların giderek daha da kötüleşerek en zalim tahminlerden bile daha üst seviyede olmasını bekliyoruz.”

Whitney Citigroup için 2008 zarar tahmini yükseltirken, diğer üç büyük ABD bankası Bank of America, JP Morgan ve Wachovia için kâr beklentisini ise düşürdü.

Whitney’in tahminlerine göre 3 trilyon doların üzerinde bir likidite yıl sonuna kadar sermaye piyasalarından çekilecek. Bu yeni ve öngörülemez gerginlik tüketicileri daha da belirsiz bir kredi pozisyonunda bırakacak.

Haberin Devamı