Gazete Vatan Logo

Piyasa asansör gibi

Piyasa asansör gibi

Piyasalar neyi fiyatlayacağını şaşırdı. Önceki günkü sert düşüşten sonra ‘Bu ortamda koalisyon kaçınılmaz. Partiler sorumlu olacak, hükümet kurulacak’ tezi satın alındı, borsa artıda kapandı.

Güneydoğu sınırından sıcak çatışma haberleri gelirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çözüm süreci ile ilgili olarak ‘İş çığrından çıktı’ yorumunu yaparken, bir taraftan da dolar 2.75’i zorlayıp, faiz çift haneye çıkarken Borsa’nın dün seansın son 15 dakikasına kadar yüzde 1’in üzerinde primli seyretmesi herkesi şaşırttı.
Bayram sonrası piyasalarda tam bir kaos ortamı vardı. Önce Suruç’ta yaşanan patlama, ardından PKK’nın silahlı eylemlerine hız vermesi ve son olarak da IŞİD militanları ile yaşanan sıcak çatışma ortamı tüm olumlu havayı dağıtmıştı. CHP kanadından gelen ‘koalisyon zor’ mesajları da paniği artırmıştı.
Faiz çift hanede, BIST artıda
Dün bu tabloyu olumluya dönüştürecek herhangi bir gelişme olmamasına rağmen Borsa İstanbul’un yüzde 1’in üzerinde primli seyri şaşkınlık yarattı. Önceki gün 78 bin 336 puandan kapanan endeks dünkü seansın ilk dakikalarında 77 bin 726 puana kadar geriledikten sonra aniden yükselmeye başladı. Yükseliş 79 bin 256 puana kadar devam etti. Dünkü seansın sonuna doğru haftasonu riskini taşımak istemeyenlerin bir miktar satışı ile yükseliş ivme kaybetse de gün yine de yüzde 0.48’lik artışla 78 bin 712 puandan kapandı. Analistler bu tuhaf durumu şöyle yorumladı:
“Bu kaotik ortamda CHP’nin de AKP’nin de sorumluluk alacağına ve hükümeti bir şekilde kuracaklarına dair tez, alım satım kararı verenler üzerinde etkili oldu. Önceki günkü sert düşüşün de tepkisi bu teze eklenince doların 2.75’i gördüğü, faizin yüzde 10.05 ile çift haneye taşındığı bir güne karşılık borsada yükseliş meydana geldi. Şayet haftanın son gün seansı olmasaydı, HDP’nin Pazar günü İstanbul’da tertip ettiği yürüyüşün tedirginliği de yaşanmasaydı, Borsa İstanbul bir gün önceki tahribatın izlerini komple silebilirdi de...”
Volatilite sürecek
Capital Economics Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson, Türk Lirası’nın ülkenin Suriye’deki krize dahil olmasının ve yeni saldırı tehdidinin etkisiyle zayıfladığını söyledi. Tedirginliğin TL’nin görünümünü oldukça belirsiz hale getirdiğini kaydeden Jackson “TL’nin önümüzdeki haftalarda da volatil olmayı sürdürmesini bekliyorum. Ekonomik temellere baktığımızda da, TL için aşağı yönlü risklerin varlığı söz konusu” diye konuştu.
‘Faizden önce kaçın’ uyarısı
Danske Fonu, yatırımcılara “Fed harekete geçmeden gelişen piyasalardan çıkın” uyarısında bulundu. Danimarka’nın en büyük bankası Danske Bank’ın emeklilik fonu birimi Danica çıkış pozisyonu aldığını bildirdi. Fon, “Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya başlaması ile gelen değişim piyasalarda hareket eden her parçayı gölgeleyecek. Yüksek getirili ancak likit olmayan piyasalar bu gerçekleştiğinde içinde olunması kötü olacak yerler arasında” değerlendirmesini yaptı. Danica CFO’su Jacob Aarup-Andersen, “Gelişen piyasalarda varlıklarımızı daha da azalttık. Faiz oranlarının artacak olması gelişen piyasaları daha az çekici kılıyor” şeklinde konuştu.
Türk bankaların tamponu güçlü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Finansal Kuruluşlar Direktörü Lindsey Liddell, Türk bankalarının Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışından etkileneceğini ifade etti. Liddell, Türk bankalarının marjlarının, dolar cinsinden finansmana bağımlı olunması nedeniyle ABD’deki faiz artışı beklentilerinden etkileneceğini söyledi. Türk bankalarının ılımlı şokları absorbe edebilecek likidite tamponlarına sahip olduğunu kaydeden Liddell, “Bozulma ılımlı seviyede olur. Baz senaryomuz Türk bankalarının borçlarını çevirebilecekleri yönünde” dedi.

Haberin Devamı