Gazete Vatan Logo

Petrolde 3 ay sonra yeni zirve! Gözler kritik toplantıya çevrildi

Kızıldeniz'deki gerilim Husilerin yeni bir saldırısıyla tırmanırken petrol fiyatları son üç ayın en yüksek seviyesi yakınında sabit kaldı. Ham petrol, zayıf talep ve jeopolitik gerilimler gibi çelişkili faktörler nedeniyle dar bir aralıkta işlem görüyor. Yatırımcılar için bir sonraki odak noktası, üretim kesintilerini görüşmek üzere Mart ayında yapılacak OPEC+ toplantısı.

Petrolde 3 ay sonra yeni zirve! Gözler kritik toplantıya çevrildi

Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimlerin arz endişelerini artırmaya devam etmesiyle Brent ham petrolü varil başına 83 doların üzerinde üç ayın en yüksek seviyesine yakın seyretti.

KIZILDENİZ'DE KRİZ SÜRÜYOR

CNN Türk'ün haberine göre; Yemen'deki Husi isyancı grubu Kızıldeniz ve Bab el-Mendeb Boğazı'ndaki nakliye yollarına daha fazla saldırı düzenledi ve geçen haftadan bu yana en az dört gemi daha drone veya füze saldırılarıyla vuruldu. Yatırımcılar ayrıca, en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'de Ay Yeni Yılı tatili sırasında bu yıl Covid öncesi seviyeleri aşan güçlü seyahat verilerini de olumlu karşıladı.

 Bu arada, Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) geçen hafta yayınladığı aylık raporunda, yenilenebilir enerjinin fosil yakıt kullanımının yerini alacağı beklentileri nedeniyle küresel petrol talebinin ivme kaybettiği uyarısında bulundu.

GÖZLER FED DE

Beklenenden daha güçlü gelen ABD enflasyon verileri ve merkez bankası yetkililerinin şahin söylemleri de Fed'in erken faiz indirimi umutlarını kırarak petrol piyasalarındaki düşüş eğilimini artırdı.

Haberin Devamı

ABD ham petrolü ise 79 doların üzerinde işlem görmeye devam ediyor. Üç günlük artışın ardından gelen bu durum, jeopolitik gerginlikler ve OPEC+'nın üretimi kısma çabalarının bir sonucu oldu.

Piyasa şu anda bekle ve gör modunda ve yatırımcılar OPEC+'nın Mart ayındaki bir sonraki üretim politikası toplantısında ne karar vereceğini görmek istiyor.