Gazete Vatan Logo

Pahalandık!

Euro nedeniyle Türkiye’deki tatil fiyatları yüzde 15 arttı, turizmcileri yeni rota korkusu sardı

Hilton İstanbul Otelleri Bölge Müdürü Armin Zerunyan, euronun 1.92 TL seviyesine gerilemesi nedeniyle Türkiye’nin yabancılar için yüzde 15 daha pahalı bir tatil ülkesi haline geldiğine dikkat çekerek, “Tur operatörleri hiç belli olmaz önümüzdeki yıl uçaklarını Tunus’a, Mısır’a yönlendiriverir. İstikrarlı bir kur politikasına ihtiyaç var” uyarısını yaptı

Euronun Türk Lirası karşısında 2.2 TL’den 1.92 TL seviyelerine gerilemesi Türk turizmini yüzde 15 pahalı hale getirdi. Türkiye’deki enflasyonun da etkisiyle bu oranın yüzde 20’ye ulaşması endişe yaratırken turizmciler, “Bunun etkisi 2011’deki turizm gelirlerine ve turist sayısına yansıyacak” uyarısı yaptı. Hilton İstanbul Otelleri Bölge Müdürü Armin Zerunyan, geçtiğimiz yıl euronun ve sterlinin alım gücünün yüksekliğinin Türk turizminin krizi rahat atlatmasında büyük etkisi olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Yılın ilk 4 ayında gelen Türkiye’ye gelen turist sayısında İngiltere’de yüzde 6.5, Hollanda’da yüzde 21, Belçika’da yüzde 6, Avusturya’da yüzde 9.6’lık gerileme var, Almanya ise yerinde saymış. Bu düşüşler endişe verici. Kurdaki değişim nedeniyle Türkiye yabancı turistler için şu anda yüzde 15 daha pahalı. Tur operatörleri hiç belli olmaz önümüzdeki yıl uçaklarını Kuzey Afrika’ya, Tunus’a, Mısır’a yönlendiriverir. Türkiye’nin kurda istikrar sağlaması gerekiyor.”


Zirveler İstanbul’a yaradı

Son dönemde İstanbul’un milletlerarası zirveler ve anlaşma törenleri sayesinde doluluklarında ciddi artışlar gözlendiğini de aktaran Zerunyan, “Ekim 2009’da gerçekleştirilen ve 1 hafta süren IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları geçen yılın tamamını kurtarmıştı. Bu yıl da 2009’un altına düşmeyiz. Özellikle Arap Zirvesi, Rusya Başbakanı Putin’in gelişi gibi organizasyonlar sayesinde haftalardır yüksek doluluklarla seyrediyoruz” dedi.

55. yıla özel kitap ve sergi
n Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı oteli ve Hilton’un ABD dışında faaliyeti en uzun süredir devam eden uluslararası oteli unvanına sahip Hilton İstanbul bu yıl 55’inci yaşını kutluyor. Kutlamayı 30 Haziran’da gerçekleştireceklerini söyleyen Armin Zerunyan, Hilton Corporation’un Dünya Başkanı’nın da kutlamaya katılacağını belirtti.
Kutlama için gelecek Hilton üst yönetiminin ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi’ni kapsayacak şekilde bir ‘helikopter turu’ yaparak, grubun projelerini gezeceğini aktaran Zerunyan, şu anda farklı markalar altında 16 projenin yürüdüğünü ifade etti. Zerunyan, kutlamalar çerçevesinde 55’inci yıla özel bir sergi düzenlendiğini, 55’inci yıl özel kitabı ile de geçmişe ve günümüze ışık tutan bir kaynak oluşturulduğunu ifade etti.

Haberin Devamı