Gazete Vatan Logo

Opel'den şok karar

İşletmede çalışan 3 bin işçi etkilenecek

Yaklaşık 50 yıldır faaliyette olan Opel Bochum işletmesinde otomobil üretiminin 2016'de sona ereceği açıklandı. Şok etkisi yaratan karardan işletmede çalışan 3 bin işçi etkilenecek. Bochum tesisi 2016'den sonra lojistik merkez olarak çalıştırılacak.

ALMANYA'nın Bochum kentindeki Opel işletmesiyle ilgili uzun süredir devam eden felaket senaryoları gerçeği dönüştü. Elli yıllık geçmişi bulunan Opel Bochum tesislerinde, 2016 yılından itibaren otomobil üretiminin sona ereceği açıklandı. Kara haberi, işletmenin geleceğiyle ilgili dün Bochum'daki IM Saal'de yapılan toplantıda konuşan Opel'in dönem başkanı Thomas Sedran verdi. Kararın, Opel'in sahibi olan Amerikan otomobil devi General Motors Avrupa'da zarar eden işletmelerle ilgili yaptığı tasarruf planı içinde alındığı belirtildi. Üretim ve satışlardaki azalma özellikle son aylarda Zafira modelinin yapıldığı Bochum tesislerinin kapatılmasını gündeme getirmişti.

LOJİSTİK MERKEZ OLACAK

Bochum'da otomobil üretiminin 2016 yılından itibaren sona ermesi, işletmede çalışan 300'ü Türk toplam 3 bin işçinin umutlarını da suya düşürdü. İşçilerin geleceği belirsizliğini korurken, Bochum tesislerinin lojistik merkez olarak çalışmaya devam edeceği açıklandı. Sedran, “Lojistik merkezin yanında belirli parçaların üretimi de burada yapılacak. Ürün dağıtımı merkezinde ilk etapta 430 işçi çalışacak. Bu sayı ileride daha da artabilir. Bu konuda çalışmalarımız var” dedi.

İŞÇİLERDEN TEPKİ

Opel yönetiminin aldığı karar toplantı salonunda tepkilerle karşılandı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı salondaki açıklama sırasında ıslıklar ve protestolar yaşandı. Kararın ardından bir basın toplantısı düzenleyen Bochum İşyeri İşçi Temsilcileri Başkanı Rainer Einenkel, Sedran'ın çizdiği tablonun gurur kırıcı olduğunu belirtti. Einenkel, “Onun bu tavrından utanç duyduk. Bu yönetim, işletmenin ne zaman kapatılacağı konusunda açıklama yapan ilk yönetim değil. Mücadelemiz sürecek. Biz burada kalacağız. Çünkü burada 2016'dan sonra da otomobil üretilecek” dedi.

Haberin Devamı