Gazete Vatan Logo

Öncelik enflasyon değil kredi piyasasının etkin

haline geldi” dedi. Yılmaz, sürpriz faiz indiriminin kurlar üzerinde yarattığı baskının da kısa sürdüğünü vurguladı

Uluslararası piyasalarda çalkantının sürdüğü bir ortamda yaptığı 0.50 puanlık sürpriz faiz indirimi kararı nedeniyle eleştirilen Merkez Bankası’nın Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyona ilişkin kaygıların bütün dünyada azaldığı bu dönemde, finansal sistemdeki akışkanlığın ve kredi piyasalarının etkin biçimde çalışmasının sağlanmasının temel öncelik halini aldığını söyledi. Yılmaz, son derece hızlı değişen bir ekonomi gündemi içinde bulunulduğunu belirterek, birkaç ay önce dünyada politika yapıcıların gündemini işgal eden ekonomilerin ayrışması, yüksek enerji fiyatları, gıda enflasyonu gibi konuların yerini, deflasyon, resesyon, kredi daralması gibi konulara bıraktığını ifade etti.

Yılmaz, faiz indirimi kararının döviz kurları üzerinde yarattığı baskının çok kısa sürdüğünün altını çizerek “Önceki gün itibarıyla Türk Lirası üzerinde çok fazla bir baskı olmadı. Bizim kararı aldığımız saatlerde dolar 1.69 YTL seviyesindeydi ve 1.72-1.73’lere kadar gitti. Tekrar geri döndü. Dolayısıyla bu dalgalanmalar olacaktır” dedi.

Önlem almaya devam

Merkez Bankası tarafından düzenlenen “Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası” konulu uluslararası konferans sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, global krizde güven sorunu olarak başlayan sıkıntının, kendisini likidite sorunu olarak ifade ettiğini kaydetti.

Yılmaz, mali sistemin gerek Türk Lirası gerekse döviz likiditesiyle ilgili olarak ellerinden gelen her türlü önlemi aldıklarını ve almaya devam edeceklerini belirtti. Yılmaz, aldıkları bu önlemlerin olumlu yansımasını alıp almadıklarına ilişkin bir soru üzerine, kendilerine verilen görevin fiyat istikrarı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bizim önceliğimiz fiyat istikrarını sağlamaktır. Ancak son gelişmeler bize şunu gösterdi ki, enflasyon bizim beklediğimizden daha olumlu şekilde gelişecek ve düşecektir.”

Merkez Bankası’nın hem YTL, hem de döviz likiditesi yönetiminin bankacılık sisteminin likidite ihtiyacını yetkin bir şekilde karşılayacak yapıda olduğunu kaydeden Yılmaz, para piyasalarında hiçbir aksaklığa izin verilmeyeceğini, ödemeler sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasının temin edileceğini söyledi.

Para krizin kaynağı olan ülkeye dönüyor

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ABD Merkez Bankası’nın uygulamaya koyduğu likidite sağlama programı ve IMF’nin gelişmekte olan ülkelerin geçici likidite sorunlarını çözmek üzere devreye soktuğu kısa vadeli likidite imkanları sayesinde, son dönemde para piyasalarındaki likidite sıkışıklığının bir miktar azaldığını söyledi. Yılmaz, “Ancak alınan önlemlere rağmen kredi piyasalarındaki daralma ve bankaların kredi kullandırmaktaki isteksizliği devam ediyor. Gelişmekte olan ülkeler açısından yaşanmakta olan krizin en olumsuz yönü, sermayenin krizin kaynağı olan ülkeye geri dönme eğilimi göstermesidir” diye konuştu.

Haberin Devamı