Gazete Vatan Logo

O borcu olanlar dikkat

O borcu olanlar dikkat

Bankalardan satın aldıkları batık kredileri tahsil eden varlık yönetim şirketleri, ödenmemiş elektrik, doğalgaz ve telefon faturalarının tahsilatına da talip oldu

Bankaların gecikmiş alacaklarını satın alarak bilançolarını iyileştirmelerine katkı sağlayan, bireylere de borçlarını ödeme imkânı tanıyarak yeniden borçlanma şansı yaratan varlık yönetim şirketleri, sahip oldukları teknoloji ve tecrübeyle ödenmemiş faturalara da talip oldu.

500 BİN KİŞİ İBRA EDİLDİ

Devraldıkları borçluların yüzde 50'sine ulaşamadıklarını belirten Varlık Yönetim Şirketleri (VYŞ) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Tengiz, "Erişilen kredi borçlularınının çoğu işsiz veya gelirinden fazla borçlanmış olduğu için azami yüzde 50'si zaman içinde borcunu ödeyebiliyor. Toplamda 2 milyon kişiyi devraldık. 1 milyon kişiye ulaşamadık. Ulaştığımız 1 milyonun da yüzde 50'si yani 500 bini borcunu ödedi ve onlara ibraname verdik" diye konuştu. 2008'den bu yana bankalardan toplam 24.2 milyar liralık batık kredi portföyünü 3 milyar lira ödeyerek alan varlık yönetim şirketlerinin 500 bin kişiden tahsilatı ise 2.9 milyar lira oldu. 2014 yılında bankalar tarafından 6 milyar lira rekor düzeyde satış yapıldığını ve bunun için 700 milyon lira ödediklerini ifade eden Tengiz, geçen yıl ise yaklaşık 2 milyar liralık portföyü 200 milyon TL bedelle aldıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

TAHSİLATTA İDDİALIYIZ

Varlık yönetim şirketleri olarak BDDK'nın kontrolünde faaliyet gösterdiklerinin altını çizen Tengiz, tahsilatta bankaların kendileri kadar esnek olmadığını kaydetti. Vadeleri 5 yıla kadar çıkarabildiklerine değinen Tengiz, ABD'de varlık yönetim şirketlerinin geçen yıl vergi tahsilatına da başladıklarına dikkat çekti. Tengiz, sahip oldukları tecrübe ve teknolojiye de atıfta bulunarak, ödenmemiş elektrik, telefon, su ve doğalgaz faturalara da talip olduklarını söyledi.

DOĞU'DA SORUN YOK

VYŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Güvenal da, şu anda Türkiye'nin Güneydoğu dolayısıyla bir bireysel kredi problemi olmadığını ancak Güneydoğu'da Suriye ve Irak ile iş yapan işadamlarının işleri zikzaklar çizdiği için ticari kredilerde sorun olabileceğini kaydetti. Güvenal, bankalardan bu yıl 7 milyarlık kredi portföyü satışı beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı