Gazete Vatan Logo

Motosiklet gaza bastı otomobil satışına yaklaştı

Trafik sorununa ekonomik çözüm düşüncesi motosiklet satışlarını patlattı. Geçen yıl 120 bin olan satış rakamı bu yılın ilk altı ayında 100 bini aşarken, toplam 186 bin olan otomobil satışlarının yarısını aştı. Hızla büyüyen sektörün bu yılın sonunda 200 bin adetle rekor kırması bekleniyor

Özellikle büyükşehirlerde vatandaşı canından bezdiren trafik sorunu, motosiklet satışlarında patlama yarattı. 2002 yılında sadece 15 bin motosiklet satılırken bu rakam, 2004 yılında 8 kat artarak 120 bine çıktı. Firmalar bu yıl pazarın yüzde 70'e yakın büyümeyle 200 bine ulaşmasını bekliyor. Böylece motosiklet satışları 2005'te 350-400 bin adet aralığında gerçekleşmesi beklenen toplam otomobil satışlarının da en azından yarısına ulaşmış olacak. Yılın ilk yarışındaki veriler de bu beklentiyi destekliyor. Ocak-Haziran döneminde toplam otomobil satışları 186 bin 288 adet olurken, motosiklet satışları 100 bini aştı.

Motosiklet satışlarının katlanarak artmasında en
önemli neden 'scooter' adı verilen, Moped (50 cc) ile motosiklet (500 cc) arası araçların gördüğü büyük ilgi. Düşük fiyat, kullanış rahatlığı ve az yakıt tüketimi gibi avantajlarıyla özellikle kadınlar tarafından rağbet gören scooter'lardan geçen yıl 50 bin adet satılırken, bu yıl rakamın 100 binin üzerine çıkması ve toplam motosiklet şanslarının yarısına ulaşması bekleniyor. Kanuni Motor Satiş ve Pazarlama Müdürü Mehmet Sait Orhan, "Scooter satışları çok hızlı artıyor. Her 100 aracın 15'i kadınlar tarafından alınıyor. Bunun büyük bir kısmı da scooter" diye konuştu. Honda Satiş ve Pazarlama Sorumlusu Can Eroşkay ise beklentilerin üzerinde büyüme yaşandığını belirterek, "Bunda Cin menşeli ürünlerin girişinin büyük etkisi var. Cinli markalar pazarın yüzde 35'ini aldı. Türkiye'de 40-50 motosiklet markası var" dedi.

Haberin Devamı