Gazete Vatan Logo

‘Migros dahil tüm fırsatlara bakacağız’

Sabancı Holding, tüm satın alma fırsatlarını değerlendirecek

CarrefourSA’da hakim ortak haline gelen Sabancı Holding, yeni stratejik planını oluşturup satın alma fırsatlarını değerlendirecek. Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Dinçer, “Satın alma fırsatlarında sadece Migros’a değil, hepsine bakacağız” dedi

Diasa’daki hisselerini sattıktan sonra CarrefourSA’da yüzde 12’lik Carrefour payını alarak hakim ortak olan Sabancı Holding, Migros dahil satın alma fırsatlarını değerlendirecek. Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, DiaSA’dan yeterli ölçek, rekabet gücü ve sürdürülebilir büyüme potansiyeli görmedikleri için çıkma kararı aldıklarını söyledi.

Başarı hikayesi olacak

CarrefourSA’daki hisse alım sürecini değerlendirmek üzere bir toplantı düzenleyen Dinçer, CarrefourSA bünyesinde hipermarket ve süpermarketlerde ne kadar büyüyeceklerini stratejik plan dahilinde belirleyeceklerini kaydetti. Dinçer, şöyle konuştu:

“Prakendeyi ana iş kollarından biri ve büyüme alanı olarak belirledik. İddialıyız. CarrefourSA’da yeni bir başarı hikâyesi daha yazacağız. Haziran sonunda yeni bir stratejik plan oluşturarak çalışmaya başlayacağız. Sonrasında fırsatları değerlendireceğiz. Önceliğimiz değer yaratmak, pazardaki fırsatları değerlendirmek, hızlı ve kârlı büyüme olacak... Satın alma fırsatlarında sadece Migros’a değil hepsine bakacağız.”

Değer oluştu

Dinçer, Carrefour’dan hisse alımında belirlenen 10.36 TL’lik fiyatın, işlem günü borsadaki 19.2 liralık kapanış fiyatının yüzde 50 altında oluşmasıyla ilgili olarak ise, “Hisseler halka açık olduğu için borsada değerinin üzerinde bir rakam oluşabiliyor. Bizim belirlediğimiz değer bu şekilde oluştu” diye konuştu.

Halka açıklık oranı artabilir

CarrefourSa hisselerinde çağrı konusunun SPK başvurusu üzerine netleşeceğini belirten Dinçer, halka açıklık oranının artırılması ihtimali ile ilgili bir soru üzerine şu yanıtı verdi:

“Bu, diğer hissedarla birlikte alınacak bir karar. Ancak CarrefourSA’da halka açıklık oranını artırmayı arzuluyoruz... Ama bu hemen ikincil halka arz olacak anlamına gelmiyor. CarrefourSA’da şu anda başka önceliklerimiz var.”

Mehmet Nane mi geliyor?

HALUK Dinçer, CarrefourSA’nın başına Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane’nin getirilip getirilmeyeceği yönündeki bir soru üzerine, yeni yönetim kurulunun seçilmesinden sonra üst yönetimde bazı değişikliklere gidebileceklerini, ancak şu anda yeni yönetim üzerinde konuşmak için erken olduğunu söyledi. Şu anda ABD’de eğitimde olan Mehmet Nane ise bu konuda bir teklif almadığını söyledi.

Carrefour için dünyada bir ilk

HALUK Dinçer, CarrefourSA’daki hisse satışı süreciyle ilgili şunları söyledi: “Son yıllarda CarrefourSA’nın performansı arzu ettiğimiz düzeyde değildi. Çözüm yolları aradık. Sonunda ya CarrefourSA’dan çıkacak, ya da yönetimi Carrefour’dan devralacaktık. Ortağımızla yaptığımız görüşmelerde Türkiye dinamikleri içinde neyin, nasıl olması gerektiği konusunda kararlı bir tutum ortaya koyduk. Mart’ta ‘Sabrımız kalmadı. Ya bu işe hemen çözüm bulunacak, ya da biz hukuki yollara başvuracağız’ dedik. Sonuç olarak Nisan’da çoğunluk hissesinin ve yönetiminin Sabancı Holding’e geçmesi konusunda ortağımızla anlaşmaya vardık. Carrefour’un Türkiye’nin parlak geleceğine büyük inancı var. Türkiye’den de çıkmak isteyebilirdi, istemedi. Böyle bir çoğunluk hissesi devri Carrefour için dünyada bir ilktir. Carrefour CEO’su George Plassat’yı Türkiye ve Sabancı vizyonundan dolayı kutluyorum.”

Çoğunluk Sabancı’ya geçti

Toplam 28 hipermarket ve 215 süpermarketi olan CarrefourSA, 2012’de 2.5 milyar lira ciro yaptı. Şirketin 7 bin çalışanı bulunuyor. Sabancı Holding, Salı günü Carrefour ile yüzde 12 “A Grubu” hisseyi 141 milyon liraya almak için sözleşme imzaladı. Böylece Sabancı’nın payı yüzde 50.79’a yükselirken, Carrefour’un payı yüzde 46.19’a gerileyecek. Sabancı, Dia hisselerini de İspanyol Dia Group ile 320 milyon liraya Yıldız Holding’e satmıştı.

Haberin Devamı