Gazete Vatan Logo

Merkez'den yeni tahmin!

Ekonomi yavaşlıyor, cari açıkta belirgin düşüş olacak

Merkez Bankası, “bekle ve gör” politikasını bu ay da sürdürdü ve faizleri sabit tuttu. Merkez, “Ekonomi yavaşlıyor. Döviz kuru hareketleri de talebin dengelenmesini katkıda bulunuyor. Cari işlemler dengesinde belirgin iyileşme olacak” açıklaması yaptı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) beklentiler doğrultusunda faiz oranlarını değiştirmedi. Banka böylece, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5.75’te, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 5’te, borç verme faiz oranını yüzde 9’da ve açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını da yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, son dönemde gelen verilerin yılın ikinci yarısında iktisadi faaliyetin büyüme hızında kayda değer bir düşüş olacağına işaret ettiği, dış talep zayıf seyrini korurken yurt içi nihai talepteki yavaşlama eğiliminin sürdüğü belirtildi.

Gerek kredilerde ve yurt içi talepte gözlenen yavaşlama gerekse döviz kuru hareketlerinin iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunduğu, bu çerçevede PPK’nın, önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesinde belirgin bir iyileşme olacağını tahmin ettiği vurgulandı.

Kurulun, döviz kuru hareketleri nedeniyle kısa vadede çekirdek enflasyon göstergelerindeki yükselişin sürebileceğini hatırlattığı, bununla birlikte iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak döviz kurundan kaynaklanan fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması ve enflasyondaki yükselişin geçici olmasını beklediği bildirildi. Bu doğrultuda kurulun, 2012 yıl sonu için enflasyon görünümünün yüzde 5 hedefi ile uyumlu olduğu değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

Silahlarımız hazır

Açıklamada, küresel ekonomiye dair belirsizlikler dikkate alındığında, gelişmelerin yakından izlenmesinin ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmeksizin alınmasının öneminin arttığı ifade edildi. PPK’nın bu çerçevede önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleşmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceğini tekrar vurguladığı kaydedildi.

Faizi Ağustos’ta yüzde 5’e çıkardı

Borçlanma Borç faiz verme oranı faiz oranı

20 Ocak 1.50 9.00

15 Şubat 1.50 9.00

23 Mart 1.50 9.00

21 Nisan 1.50 9.00

25 Mayıs 1.50 9.00

23 Haziran 1.50 9.00

21 Temmuz 1.50 9.00

04 Ağustos 5.00 9.00

23 Ağustos 5.00 9.00

20 Eylül 5.00 9.00

Haberin Devamı