Gazete Vatan Logo

Merkez Bankası faiz kararı ne olur, faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez bankası toplantısı bugün saat kaçta?

Merkez Bankası faiz kararı için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. CMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 7 toplantısında faizde bir değişikliğe gitmedi. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne olur, Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak, saat kaçta?

Merkez Bankası faiz kararı ne olur, faiz kararı ne zaman açıklanacak? Merkez bankası toplantısı bugün saat kaçta?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplanacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne olur, ne zaman açıklanacak, toplantı bugün saat kaçta?

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLUR?

Ekonomistlerin katıldığı anketlere göre faizin bu ay da yüzde 14'te sabit kalması öngörülüyor. Öte yandan Merkez Bankası, 2022 yılında henüz yüzde 14'lük faiz oranında hiçbir değişikliğe gitmedi.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) temmuzdaki toplantı tutanaklarında ekonomik görünümdeki hızlı değişim ve Fed üyelerinin karar almalarını zorlaştıran ekonomik çerçeveye yapılan vurgu sonrası negatif seyrederken, yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün açıklayacağı faiz kararına odaklandı.

Merkez Bankası (TCMB) 2021 yılını, eylül ayında başladığı seri faiz indirimleriyle kapatmıştı. Merkez Bankası eylül ayında 100 baz puan, ekim ayında 200 baz puan, kasım ayında ise 100 baz puan, aralık ayında ise 100 baz puanlık faiz indirimi yapmıştı. Böylece 4 ayda toplamda 500 baz puanlık indirimle faiz yüzde 14'e çekilmişti.

Haberin Devamı

2022'DE SABİT KALDI

Merkez Bankası, 2022 yılında ise faizde bir değişikliğe gitmedi. Ocak ayından itibaren değişiklik yapmayan Merkez, faizi yüzde 14'te sabit bıraktı.

TCMB ANKETİ

Öte yandan piyasada genel beklentiler faizlerin sabit tutulacağı yönünde olurken TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ekonomistlerin tahminleri şöyle:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçları geçtiğimiz günlerde yayımladı. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 14 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Sparta&Co Kurucu Ortak Taner Özarslan Milliyet'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Piyasaya bir artırım sinyali veya indirim sinyalini vermiş değil. Bir artırım ya da indirim sinyali vermemiş olduğu için beklentimiz değişim olmayacağı yönündedir.

Ancak Merkez Bankası’nın 2022 olmasa da 2023 enflasyon tahminine göre para politikasında faizi güncelleme gerekliliği bulunmaktadır. Aksi halde enflasyonist baskı özellikle tüketim eğiliminin yükselen enflasyonda daha fazla artmasından kaynaklı enflasyonist baskı önümüzdeki dönemde de devam edecek ve enflasyon kronik hale dönüşecektir. Gıda fiyatları başta olmak üzere hizmet ve üretici fiyatlarının yansımaları enflasyonda yüksek seyrin korunmasına sebep olacaktır.

Bilinen iktisadi literatürde en genel uygulama olan faiz politikası ve likidite uygulanmakta gecikilirse yüksek enflasyonla daha uzun süre karşılaşmak zorunda kalacağız gibi görünmektedir.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK, SAAT KAÇTA?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün saat 14.00'te ağustos ayı faiz kararını duyuracak.

Haberin Devamı