Gazete Vatan Logo

Memur maaşındaki uçuruma 'seyyanen zam' formülü

Maaşlar arasındaki uçurumu azaltmak isteyen hükümet çözümü seyyanen zamda buldu. Düşük maaşlı 1 milyon 377 bin memura 40 milyon lira ek ödeme yapılarak zam oranı yüzde 21.25'e çıkarıldı. Yüksek maaş alanların zammı yüzde 5'te kaldığı için memurlar arasındaki maaş farkı biraz olsun kapatıldı

Memur maaşları arasındaki farkı, bütçeye fazla yük: getirmeden çözmek isteyen hükümet, çözümü düşük maaşlı memura 40 milyon lira seyyanen ödeme yapmakta buldu. Böylece düşük maaş alan memura yapılan zam oranı yüzde 21.25'lere kadar çıkarken, yüksek maaşlı memura sadece yüzde 5.37 oranında artiş yapıldı.

Önceki gece varılan mutabakatla hükümet, yaklaşık 2.5 milyon memurun sadece yaklaşık l milyon 377 binine, altışar aylık dönemlerde, seyyanen 40'ar milyon liralık toplam "denge tazminatı" verecek. Ancak bu tutarın ödeneceği memurların "ek ödeme almayan"lar olması gerekiyor.

Döner sermaye alan memur da yararlanacak
Kamuda memurların ek ödemeleri hem kademe ve kadrolarına hem de kurumlarına göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, düz bir memur "ek ödeme almayan" niteliğini taşısa da, bazı kurumlarda düz memurlar da ek ödeme alıyor. Bu nedenle imzalanan mutabakat zaptına eklenen bir maddeyle memur konfederasyonu temsilcileri ile Maliye Bakanlığı bürokratları ortak bir çalışma yapacak ve seyyanen ödeme alacak memurları kurum kurum tespit edecekler.

Bununla hükümet, kamuda düşük maaşlı memurlarla yüksek alanların arasındaki uçurumu kapatmayı hedefliyor. Bu uygulamadan, döner sermaye alan memurlar da koşullu olarak yararlanacak. Buna göre, 2006 yılı ilk 6 ayında döner sermaye geliri 40 milyonun altında kalan memurlar seyyanen ödeme alacaklar, ikinci 6 ay için döner sermaye geliri 80 milyon liranın altında kalanlar ise 40 milyon liralık seyyanen ödemeyi hakedecek.

Sendikalı memura bütçeden 3.7 katrilyon Mutabakat zaptında bugüne kadar hiç yer almamış bir ödeme de var. Konfederasyonların diretmesiyle hükümet, sendikalı memura, sendikaya ödediği üyelik aidaü kadar bir paranın (5 milyon lira) nakit ödenmesini kabul etti. Halen kamuda çalışan 2.5 milyona yakın memur arasında kayıtlı sendikalı sayısı 750 bin civarında. Böylece hükümet, 2006 bütçesinden 3.7 trilyon lirayı sadece sendikalı memur için ayırmış bulunuyor.

Haberin Devamı