Gazete Vatan Logo

Kripto parada deprem! Piyasayı Çin vurdu, tepetaklak oldu, Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin ve diğer altcoinler...

Kripto piyasası altüst oldu! Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin ve diğer altcoinlerin hepsi etkilendi. Bu kez kripto varlıkları Çin vurdu. Çin Yeni Yılında son 3 yılda Bitcoin'de düşüşler yaşanmıştı. Bu yıl 1-3 Şubat tarihlerinde Çin'de 'Kaplan Yılı'nın gelişi kutlanacak. Bunun öncesinde gece saatlerinde Asya merkezli işlemlerin başlamasıyla Bitcoin 38.130 dolardan hızlı bir şekilde 36.737 dolara geriledi. Analistler Çin'de geçen yıl uygulamaya konulan yasaklar sebebiyle bu ülkenin işlem hacimlerinde ve madencilikteki payının azaldığını, bu sebeple Çin Yeni Yılı etkisinin geçen yıllardan daha hafif olabileceğini belirtiyor. Yine de hafta açılışında yaşanan bu düşüş Çin'in kripto para piyasasındaki önemini hafife almamak gerektiğini ortaya koydu. Kripto varlıklar yeni yılda da düşüş eğiliminden kurtulamadı. . Peki Bitcoin, Ethereum ve Altcoin’lerde son durum ne? BTC, ETH ve XRP kaç dolar/TL oldu? İşte kripto para piyasası ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Kripto parada deprem! Piyasayı Çin vurdu, tepetaklak oldu, Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin ve diğer altcoinler...

Kripto para piyasaları dalgalı geçen bir haftanın ardından yeni haftaya düşüşle başladı. Geçen hafta Fed'in faiz artırımına yönelik beklentilerdeki artışla 34.000 doların altını gören Bitcoin hafta sonu 38.252 dolara kadar yükseldi. Fakat TSİ 2.20 civarında Asya merkezli işlemlerin başlamasıyla hızlı bir gerileme yaşandı. Bitcoin sabaha karşı 38.130 dolardan 36.737 dolara kadar düştü. Ethereum da benzer saatlerde 2.620 dolardan 2.480 dolara geriledi.

Coingecko'da yer alan verilere göre piyasaların toplam büyüklüğü yüzde 3.7 azalarak 1.75 trilyon dolara geldi. Bitcoin'deki düşüş yüzde 2.9 oldu. BTC'nin fiyatı37 bin 75 dolar seviyelerine çekilirken piyasa hakimiyeti ise yüzde 40'ı aştı.

ETHEREUM'DA BÜYÜK KAYIP!

Ethereum'daki kayıp aynı sürede BTC'den fazlaydı. ETH'nin fiyatı yüzde 3.6 azaldı ve 2 bin 13 dolara geriledi.

Ripple cephesinde ise uzun süreli düşüşün devam ettiği gözlemlendi. Ocak ayının başında 1 doları kısa süreliğine aşan XRP'nin son fiyatı 58 cente geriledi.

XRP'deki değer kaybı ise yüzde 5.4 oldu. Ripple'ın son 7 gündeki değer kaybı yüzde 6.8 olarak kaydedildi.

Haberin Devamı

DOGECOİN DE DÜŞÜŞ TRENDİNDE

Dogecoin cephesinde de düşüş görüldü. DOGE'un fiyatı yüzde 4 azaldı ve 13 cent sevilerine geldi. Ancak düşüşe rağmen aylar önce toplam piyasa değeri en yüksek olan 10 kripto para arasına yeniden girdi.

Bunun sebebi ise 10. sıradaki Terra'nın (LUNA) son 24 saatte yüzde 12 değer kaybederek 44 dolar 22 cent seviyelerine düşmesi oldu. LUNA'nın son 7 günlük değer kaybı ise yüzde 36.8 olarak ölçüldü.

BİTCOİN'E ÇİN DARBESİ

Ayrıca sabah karşı yaşanan satış dalgasını tetikleyecek yeni bir haber gelmezken analistler Çin Yeni Yılı etkisine işaret etti.

Bu yıl Çin Yeni Yılı 1-3 Şubat tarihlerinde kutlanacak ve ülke genelinde şirketler 3 ila 5 gün arasında kapalı olacak. Çin takvimine göre 2022 kaplan yılı olacak. Çin kültüründe kaplan en güçlü ve asil hayvan olarak tanımlanıyor. Kaplan yıllarında ise insanların zorlukların üstesinden geleceğine inanılır.

Nasıl ki ABD'de aralıktaki tatil döneminde son yıllarda geleneksel olarak kripto paralarda düşüşler yaşanıyor. Özellikle son 3 yılda, Çin Yeni Yılında da benzer bir hareket gözlemleniyor.

Haberin Devamı

GEÇEN YILLARDA DA ETKİLEDİ

2021'de Çin Yeni Yılı 12-14 Şubat tarihlerinde kutlanmıştı. Bu süreçte Bitcoin yüzde 7.99 değer kaybetti. 2020'deki değer kaybı yüzde 9.63, 2019'da ise yüzde 2.69 oldu. Analistler Çin Yeni Yılında bu ülke merkezli işlemlerin hacimlerinde önemli düşüşler gerçekleştiğini, bunun da piyasayı daha volatil hale getirdiğini belirtiyor.

BU HAFTA BELLİ OLACAK

Ancak 2022'de aynı etkinin yaşanıp yaşanmadığı önceki yıllara göre daha dikkatli bir şekilde takip edilecek. Bunun sebebi ise geçen eylül ayında bu ülkede madencilik ve alım satım işlemlerine getirilen kısıtlama ve yasaklar. Söz konusu yasakların ardından piyasada Çin'in ağırlığı yavaş yavaş Avrupa ve ABD'ye kayıyor. Dolayısıyla 'Kaplan Yılı' önceki 3 yıl kadar piyasayı etkileyip etkilemeyeceği bu hafta belli olacak. Bitcoin 2022 genelinde şu ana kadar yüzde 22.3 değer kaybı yaşadı.

Haberin Devamı

ŞUBAT AYI RİSKLİ

Huobi Global Araştırma Müdürü Süllü, kripto parala ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Süllü'nün açıklamaları şöyle;
eni bir haftaya ve aya başlarken, bu hafta ve şubat ayı genelinin kritik olacağını söyleyebiliriz. Fakat şubat ayını ikiye ayırmamız gerekecek. İlk olarak Başkanlık emri ile ABD’de Hazine Sekreterine devasa yetkiler gelebilir ve ikinci olarak ise SEC (Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) tarafından ABD’li bankalara kripto paralarda hizmet vermek için yetki tanımlanabilir.

Bu nedenle ay genelinde tek bir strateji uygulamak zor ve yanlış olabilir. Yine de bu yetki haberi sonrasında fiyatlamalar güzel tutunsa da Bitcoin önderliğinde altcoinlerdeki zayıflık devam ediyor. Bitcoin yine 38 bin dolar seviyesini kıramayınca 36 bin dolar bölgesine geri çekildik. Aynı zamanda Bitcoin-ABD ana endeksler arasındaki korelasyon kuvvetli.

Fed’in mart ayı toplantısında faiz artıracağı ve bunun 25 baz puan yerine 50 baz puan olacağı beklentileri hem endeks-Bitcoin’i olumsuz etkiliyor hem de bu belirsizlikte spot hacmi düşüyor. Hacim öylesine geriledi ki tarihte ilk kez NFT hacmi Bitcoin hacmini geride bıraktı. Piyasaya para girişi devam etse de kaldıraçlı işlem hacimleri halen daha çok yüksek. Bu nedenle Bitcoin ilk olarak 38 bin dolar seviyesini sonrasında ise 200 günlük basit ortalamasının geçtiği 40 bin 600 dolar seviyesini kırmadan net bir yön işlemine girmek küçük yatırımcı açısından fazla volatil olabilir. Haftalık periyotta Bitcoin alt destek 32 bin 600 dolar seviyesinden geçiyor. Stoplar bu çevrede konularak düşüşler alım yönlü değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

KRİPTO PARA NEDİR?

Uzun zamandır pek çok yatırımcının radarında olan kripto paralar ile ilgili hala 'kripto para nedir' diye araştırma yapan da çok sayıda kişi bulunuyor. Kripto paralar, sanal para birimi olarak kullanılan ve herhangi bir fiziksel biçimde mevcut olmayan dijital varlıklardır. Kriptografi, yani şifreleme ile güvence altına alınmışlardır. Klasik anlamdaki para birimlerinin aksine, kripto para birimleri merkezi bir otorite tarafından verilmez.

KRİPTO PARA AL SAT NASIL YAPILIR?

Kripto para alım-satım işlemleri kripto para borsası denilen web siteleri üzerinden yapılır. İşlem yapmak için hesap açılır, banka hesabından borsanın sahibi şirketin banka hesabına para havale edilir. Şirket ilgili müşterinin borsa hesabına o miktarı kaydi olarak işler.

KRİPTO PARA NASIL DEĞER KAZANIR?

Kripto paraların değeri kullanıcılardan gelen arz-talep dengesi içinde belirleniyor. Tıpkı hisse senedi veya emtialar gibi değiş tokuş sırasında anlık arz-talep fiyatlamasından değerleniyor ya da değer kaybediyorlar. Bir başka deyişle bir kripto para birimi ne kadar çok talep görürse o kadar değerli oluyor