Gazete Vatan Logo

Kredide yeni dönem! Artık nakit para verilmeyecek, değişiyor...

Kredide yeni uygulama! Artık nakit para verilmeyecek. Kredi ihtiyacında hangi alanda kullanılacaksa o alanda bir kart verilecek. Detaylar tek tek açıklandı. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla ihracatçıya destek verilecek. Esnaf, yatırımcı ve ihracatçı için neler değişecek? Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener yeni bir uygulamanın geleceğini açıkladı. Şener, "Krediye ihtiyacınız olduğunda örneğin 100 bin lira ihtiyacınız varsa bunu alıyor ve kullanıyordunuz. Şimdi böyle bir sistem olmayacak." dedi.

Kredide yeni dönem! Artık nakit para verilmeyecek, değişiyor...

Garanti Fonu aracılığıyla ihracatçıya destek verilecek. Peki esnaf, yatırımcı ve ihracatçı için neler değişecek? Tek tek açıkladı. Konuyla ilgili Prof. Dr. Sefer Şener açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şener şu ifadeleri kullandı:

"Yarınki toplantıda 3 ana gündem maddesi var. Bir tanesi yastıkaltı altınların sisteme kazandırılmasıdır. Bir diğeri KGF kaynaklı kredilerin işletmelere verilmesiyle ilgili beklentidir. Bir diğeri de hayat pahalılığı dediğimiz enflasyonla nasıl mücadele edilebilir. Bununla ilgili çalışma yapıldığını biliyoruz.

Yastıkaltı altınlarla ilgili 5 bin ton altın bulunuyor. Bunun 350 milyar dolarlık bir getirisinin olacağı belirtiliyor. Kur korumalı mevduat sistemiyle bireylere ve işletmelere, bankalarda bulundurdukları döviz ve altın hesaplarının TL’ye çevrilmesiyle önemli avantajlar getirildi. Altın ve döviz hesaplarından bir geri dönüş başladı bile.

BANKA KARTI GİBİ YANINIZDA BULUNDURACAKSINIZ

Yastıkaltında altın bulunduran ya da takı olarak bulundurulan altınların sisteme kazandırılması planlanıyor. Burada iki önemli yenilik var. Bir tanesi banka şubelerinde de kuyumcu bulundurulacak. Çeyrek altınlar vs sisteme sertifika üzerinden kazandırılması sağlanacak. Siz bankaya gittiğinizde 50 gram bileziğiniz var şu kadar TL’ye karşılık geliyor. Siz bunu banka kartı gibi yanınızda bulunduracaksınız ve nakde çevireceksiniz. Bankalarda işlemlerin hızlandırılması da amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Bazı kuyumculara da bu sertifika yetkisi verilecek. Vatandaş belirlenmiş olan kuyumculara götürdüğünde bunun sertifikası vatandaşa verilecek bunu istediği zaman paraya çevirmiş olacak.

KGF UYGULAMASI HAKKINDA

Yeni bir uygulama geliyor. Hem yatırıma hem ihracata hem de işletmelerin finansman ihtiyacına dönük olarak KGF kredisi gelecek. Önceden krediye ihtiyacınız olduğunda örneğin 100 bin lira ihtiyacınız varsa bunu alıyor ve kullanıyordunuz. Şimdi böyle bir sistem olmayacak. Bizim aldığımız bilgiler 65 milyar TL’lik bir kredi garanti fonunun geleceği yönünde. Bu meblağın daha da yukarı çekilmesi elzem görünüyor.

Haberin Devamı

NAKİT PARA VERİLMEYECEK

Bundan sonra size nakit olarak para verilmeyecek. Yatırım yapmak için krediye ihtiyacımız var dediğinizde hangi alanda kullanacaksanız size o alanda bir kart verilecek. Siz personel ödemesini yapacaksanız o kartla yapacaksınız. Vergi ödemesi yapacaksanız vergi dairesine tanımlı olacak ve oraya ödeme yapacaksınız. Burada para bankalar arasında kalmış oluyor. Para sistemde kalacak hem de hangi iş için krediye ihtiyacınız varsa direkt o iş için size kredi verilecek.

YENİ PAKETTE NE OLURSA ENFLASYON DÜŞER?

Vatandaşın gündeminde hayat pahalılığı var onun için de bundan sonraki süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak maliye politikaları yönünde ne adımlar atılacak bunun açıklaması yapılacak. Devletin desteklerinin hangi yerlere olmasına kadar. Devletin faturalarda bir desteği var. Biz yarınki pakette çok büyük ihtimalle maliye politikası anlamında vatandaşı da rahatlatacak çözümlemeler bekliyoruz."