Gazete Vatan Logo

Kredi kartı faizi borca sadık kalacak kadar caydırıcı olmalı

Kart faizinin tüketicinin borcuna sadık kalacak kadar caydırıcı olması gerektiğini söyleyen Tayfun Bayazıt, “Kredi kartı ekonomide kayıtdışılığı azaltan en önemli enstrüman. Acaba böyle bir enstrümanın karşısında kuvvetli bir lobi mi var” dedi.

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Bayazıt, AKP milletvekilinin kredi kartı faizinin sınırlanması yönünde kanun teklifi vermeye hazırlanması konusunda, “Düzenlemenin neresinden rahatsız olunduğunu bilirsek buna çözüm bulacağız” ifadesini kullandı.

AKP Milletvekili Ahmet İyimaya’nın kredi kartı faizinin sınırlanması yolunda kanun teklifi vereceğini açıklamasının ardından yüzde 23 ile pazar lideri olan Yapı Kredi Bankası’nın Murahhas Azası ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, iki yıl önce hazırlanan ve yürürlükte olan kredi kartı faizi ile ilgili düzenlemenin doğru ve yeterli olduğunu vurguladı.

Bayazıt, “Düzenlemenin neresinden rahatsız olunduğunu bilirsek tahmin ediyorum buna bir çözüm bulacağız” dedi. Bayazıt, Türkiye’de kart faizinin diğer ülkelere göre çok düşük olduğuna dikkat çekerek “Kart faizinin tüketicinin borcuna sadık kalacak kadar caydırıcı olması lazım. Kredi kartı ekonomiyi kayıt altına alan en önemli enstrüman. Acaba böyle bir enstrümanın karşısında kuvvetli bir lobi mi var” diye konuştu.

Yapı Kredi’nin KOBİ bankacılığı çerçevesinde düzenlediği ‘Anadolu Toplantıları’nın 13’üncüsü Hatay’da gerçekleştirildi. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tayfun Bayazıt, iki yıl önce BDDK’nın çok detaylı bir düzenleme yaptığını ve hukuki bir boşluk olmadığını hatırlatarak şöyle devam etti: “Şu andaki mevzuat diyor ki; kredi kartı ilgili faizlerini Merkez Bankası belirler, üç ayda bir açıklar, bankalar da bunu tavan olarak belirler. Biz geçmişte hep dedik ki bu tavan keşke biraz daha yüksek belirlense ki biz iyi ödeme huyu olan kredibilitesi daha yüksek olan müşterilerimize daha avantajlı faizler, caydırmak istediğimiz kişilere ise daha yüksek faizler verebilelim. Ancak bunu bir çok banka gibi biz de yapamıyoruz.”

Bayazıt, afları ahlaki açıdan doğru bulmadığını da kaydetti.

Disiplin sürerse kapatılma etkilemez

Mali disiplinin sürdüğü bir ortamda AKP’nin kapatılmasının bile ekonomiyi minimum düzeyde etkileyeceğini belirten Tayfun Bayazıt, orta vadeli mali görünümde şimdilik bir bozulma görmediklerini söyledi. Bayazıt, “Elde edilen kazanımların nedeninin mali disiplin ve onunla uyumlu para politikası olduğunu unutmamak lazım. Bazı söylemler endişe yaratıyor. Dünyada ve Türkiye’deki tablo daha sıkı politikaları gerektiriyor” dedi.

Şubelerden makine pazarlanacak

KOBİ’LERİN Avrupa Birliği hibe fonlarına ulaşmalarına aracılık eden Yapı Kredi Bankası, şimdi de hibeden faydalanan şirketlerin ürünlerini şubeleri kanalıyla pazarlayacak. 1.5 yıl önce Yapı Kredi Bankası’nın önerisiyle AB hibe fonlarına başvuran Kilmak’ın bu süreçte onaylanan 395 bin YTL’lik hibe ile ürettiği yeni kaynak makinelerini şubeleri kanalıyla pazarlayacaklarını açıklayan Yapı Kredi KOBİ Pazarlama Bölüm Başkanı Sami Uğur Ağılönü, ”Bugüne kadar 550 projenin yazılımına destek olduk. 17 milyon euroluk hibe tahsisine aracılık ettik” dedi.

Haberin Devamı