Gazete Vatan Logo

Konut kredileri patladı!

Faizlerin gerilemesiyle krediye talep arttı

Konut kredisi faizlerinin yüzde 0.69’lara gerilemesi kredi talebini patlattı. 5 ayda alınan konut kredisi tutarı geçen yılın aynı dönemine göre 5 kat artarak 9.4 milyar liraya çıktı.

Merkez Bankası’nın peşpeşe yaptığı faiz indirimleri konut kredilerine olan talebi patlattı. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) Nisan ve Mayıs aylarında yaptığı 50’şer baz puanlık iki indirim konut kredisi faizlerine de yansıdı. Aylık faiz oranlarının yüzde 0.69’a kadar gerilerken haftalık bazda konut kredisi talebi yükselişe geçti. Merkez Bankası verilerine göre, 10-17-24 Mayıs haftalarında konut kredilerinde ortalama yüzde 0.8’lik artışlar yaşandı. Bu oranlar yılın önceki aylarında haftalık bazda yüzde 0.4-0.5 seviyelerinde bulunuyordu. Merkez’in faiz indirimlerinin parasını mevduatta değerlendirenlerin getirisini aşağı çekmesinin ve bu kişilerin alternatif yatırım aracı olarak eve yönelmelerinin de konut kredisine olan talebi desteklediği söyleniyor.

Konut kredilerinde yaşanan artışın boyutu tutarlara bakıldığında daha net görülüyor. Geçen yılın ilk 5 ayında tüketiciler bankalardan toplam 2 milyar 88 milyon liralık konut kredisi kullandı. 2013’ün aynı dönemine bakıldığında bu tutar 9 milyar 455 milyon liraya ulaşmıştı durumda. Yani 5 aylık dönem itibarıyla kullanılan konut kredisi tutarı 5’e katlandı. Konut kredilerinde yılbaşından bu yana yaşanan 9.4 milyar liralık artışın 2 milyar liralık kısmı sadece Mayıs ayından kaynaklanıyor. 2011 sonunda 69.5 milyar lira olan bankaların kullandırdıkları konut kredilerinin tutarı 25 Mayıs 2012’de 71.4 milyar liraya çıktı. Geçen yılı 79.3 milyar lira seviyesinde tamamlayan konut kredisi hacmi 24 Mayıs itibarıyla 88.8 milyar liraya tırmandı.

İhtiyaç talebi de arttı

2012 yılının ilk 5 aylık döneminde tüketiciler 4 milyar 890 milyon liralık ihtiyaç kredisi kullanırken bu rakam 2013’ün aynı döneminde ikiye katlanarak 10 milyar 395 milyon liraya ulaştı.

Merkez Bankası artışı yakından takip ediliyor

Merkez Bankası da dün açıkladığı Finansal İstikrar Raporu’nda bireysel kredilerdeki artışa dikkat çekti.Faiz oranlarının gerilemesine paralel olarak bireysel kredi talebinin yakın dönemde artışa geçtiğinin altı çizilen raporda, “Faiz oranlarındaki düşüş hanehalkının faiz giderlerini aşağı çekerken, refinansman imkanlarını da artırmaktadır. Kredi kullanımına bağlı olarak hanehalkının hem faiz ödemeleri hem de toplam yükümlülükleri artmakla birlikte GSYİH ve harcanabilir gelire oranla hanehalkı borçluluğu diğer ülkelere kıyasla halen düşük seviyesini korumakta ve önceden yapılan düzenlemelerin de etkisiyle faiz ve kur riski taşınmamaktadır” denildi.

100 bin liralık kredide 22 bin 740 lira avantaj

Peki şu an kredi alanlarla geçen yıl konut kredisi alanların aylık ödemeleri arasında ne kadar fark var?

Geçen yıl bankalar 60 ay vadeli konut kredilerine ortalama yüzde 1.2 faiz uyguluyordu. Bu oran ve vadeden 100 bin liralık kredi alan bir kişinin aylık ödemesi 2.500 lira seviyesindeydi. Bu kredinin toplam geri ödemesi 150 bin liraya denk geliyordu. Bugüne gelindiğinde yüzde 0.69 orandan 60 ay vadeli konut kredisi veren bankalar var.

Bu oranlardan yine 100 bin liralık kredi alanın aylık ödeme tutarı 2.121 lira.

Toplam geri ödenecek tutar ise 127 bin 260 lira. Yani bugün 100 bin liralık konut kredisi alanlar geçen yıl alanlara göre aylık 379 lira, toplamda 22 bin 740 lira daha az faiz ödeyecek.

Haberin Devamı