Gazete Vatan Logo

Konut kredi faiz oranları! Kuruşu kuruşuna hesaplandı, 21 bin lira cebinizde kalacak

Konut kredisi faiz oranları düştü. Evlere olan talep arttı. Satılacak konut bile şu dönemde zor bulunuyor. Kredide en büyük avantaj düşük faiz. Geriye ise vade için planlamayı iyi yapmak kalıyor. Eğer planlama doğru yapılırsa 21 bin lira cebinize kalıyor. Kuruşu kuşuna hesaplandı. Sıfır veya ikinci el konut alırken size en uygun taksit hangisi? Hangisi daha avantajlı? İşte detaylı ödeme tablosu...

Konut kredi faiz oranları! Kuruşu kuruşuna hesaplandı, 21 bin lira cebinizde kalacak

Kredinin maliyetini faiz ve vade belirliyor. Faizler zaten tarihin en düşük seviyelerinde. Geriye ‘vade’ kalıyor. Düşük faizin cazibesiyle genelde vade hesabı gözden kaçıyor. Ödeme gücü olsa da uzun vade seçiliyor.

Oysa kredilerde vade ne kadar kısaysa toplam geri ödeme tutarı da o kadar az olur ve az faiz ödenir. Bu durumda imkan varsa kısa vade seçilmeli. Kısa vadede ise yüksek taksit, gelir-gider dengesini bozuyorsa bu sefer avantaj ortadan kalkar. Yani vade belirlerken kural aylık ödeme gücü olmalı.

KONUTTA 96 AY AVANTAJI

Örneğin; 120 ay vadeli kredi çekme planları yapanların, 96 ayı tercih etmesi daha avantajlı olur. Çünkü aradaki taksit tolere edilebilecek düzeyde. Mesela yüzde 0.64 faizle 200 bin liralık kredi için hesap yapalım. 96 ay vadede taksit 2.794 lira, toplam ödeme 270 bin 416 lira, 120 ay vadede taksit 2.392 lira, toplam ödeme ise 289 bin 249 lira oluyor. 402 lira farkla 120 ay yerine 96 vadeyi seçen 19 bin lira daha az öderken krediyi 2 yıl erken kapatır. 19 bin lirayla da tapu harcı ile emlakçı parası ödenir.

Haberin Devamı

'ERKEN KAPATMAK’ İSTEYEBİLİRSİN

Belli bir süre sonra borç stresinden kurtulmak isteyenler krediyi erken kapatmak isteyebilir. Her kredi türünde ilk taksitlerde ana para düşük, ödenecek faiz tutarı ise yüksek olur. Vade süresinin sonlarına doğru ise durum gittikçe tersine döner. Örneğin; aylık yüzde 0.64’le 180 ay (15 yıl) vadeyle çekilen 300 bin liralık konut kredisini 7’nci yılın sonunda kapatmak isteyenler 137 bin lira faiz öder.

21 BİN LİRA CEPTE

Bir başka deyişle 206 bin liralık toplam faiz maliyetinin yüzde 67’si kredi vadesinin yarısına gelmeden ödenir. Buna karşılık anapara ödemesi 99 bin lirayla sınırlı kalır. Aynı kredi 120 ay vadeyle çekilir ve yine 7’nci yılın sonunda kapatılırsa ödenen faiz 21 bin lira daha az yani 116 bin lira olur. Özetle, kredi erken kapatma planı yapanların kısa vadeye yönelmesi daha avantajlı bir seçim olur.

YENİDEN YAPILANDIRMA

Kısa vade maliyet açısından avantajlı. Ödeme gücünüz yetiyor ve belli miktar ayırabileceğiniz peşinat varsa vadeyi kısa, peşinatı da yüksek tutmanız her anlamda cebinizden daha az para çıkmasını sağlar. Kredi borcunuzu ödemekte zorlanırsanız ‘yeniden yapılandırma’ seçeneğini kullanabilir, bu durumda vadeyi uzatıp taksit ödemelerini azaltabilirsiniz. Tabi yeniden yapılandırmada kalan anaparanın yüzde 2’si kadar masraf (ceza) olduğunu unutmayın!

Haberin Devamı

BU İŞİN STRESİ DE VAR

Vade yaparken sadece gelir-gidere bakmak maalesef yeterli değil. Bir de işin ‘stres’ boyutu var. Çekilen krediyi geri ödeme stresi yaşama süresi, vadenin uzunluğuna göre artıyor. ‘İşsiz kalır mıyım?, ‘Beklenmedik harcama çıkarsa ödeme güçlüğü çeker miyim?’ gibi endişelerle mücadele edeceğiniz olasılığını da gözardı etmeyin. Posta/Bilal Emin Turan