Gazete Vatan Logo

KOBİ'lere önce not sonra kredi

YAPI Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Öztürk, küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) "Kredi Karar Destek Sistemi" ile önce not vereceklerini, uygun görülenlere de en fazla 10 dakika içinde 300 milyar liraya kadar otomatik olarak kredi kullandıracaklarını söyledi

Ekonomik krizin etkisini kaybetmesiyle kredi musluklarını açan bankalar, özellikle KOBİ'lere gözünü dikti. Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Öztürk, banka olarak 2001 krizinin tam ortasında dahi KOBİ'lere destek verdiklerini söyledi, "2001 yılında en ucuzu 300 bin euro olan ve makine imalatında 70 binden fazla bilgisayarlı CNC tezgahı için kredi verdik. Bugün bu işletmelerin hepsi tıkır tıkır çalışıyor. Füzeler için bile hassas parça üreten var. Asıl marifet, krizde müşterinin yanında olmaktır, işler açılınca değil" diye konuştu.

BİLANÇOLARI BİLE YOK
Geçen yıldan itibaren KOBİ'lerden gelen kredi taleplerinde önemli artış olduğuna dikkat çeken Öztürk, en büyük sorunun bu işletmelerin bilançoları olduğunu söyledi. Öztürk, "KOBİ'leri bilançoları ile değerlendirmek çok sağlıklı değil, çünkü gerçek değerlerini yansıtmıyor. Bazılarının bilançosu bile yok. KOBİ'lerde değerlerin önemli bölümü ortakların veya şirketin üzerinde oluyor. Bu nedenle farklı bir değerlendirme yapmak lazım" dedi. Kredi başvurusunda bulunan KOBİ'ler için "Kredi Karar Destek Sistemi"ni geliştirdiklerini belirten Öztürk, başvuruda bulunan işletmelerin bütün belge ve bilgilerinin bilgisayara girilerek, hazırlanan program tarafından değerlendirileceğini söyledi. Sistemin KOBİ'lere rating notu gibi bir not vereceğini kaydeden Öztürk, şöyle konuştu: "Eğer KOBİ'ye sistem olumlu not verirse, 300 milyar liraya kadar kredi hemen verilecek. Rating notuna göre teminat veya ipotek olacak. Bütün bu işlemler ise en fazla 10 dakika sürecek. Nisan ayından itibaren KOBİ'lerde uygulanacak bu sistem, şu anda Bireysel Krediler için hayata geçirildi. Müşterilerin bireysel kredi başvurusu 10 dakikada sonuçlandırılıyor."

ESNEK GERİ ÖDEME MODELİ
Geçtiğimiz yıl ticari kredilerin yarısını KOBİ'lere kullandırdıklarını belirten Öztürk, bu yıl oranı yüzde 40 artırmak istediklerini söyledi. Yapı Kredi'nin Bireysel Krediler'de ise 6 çeşit esnek ödeme şekli olduğunu belirten Öztürk, bu modelin büyük ilgi gördüğünü söyledi. Bu modele göre Bireysel veya Ticari Kredi alan müşteriler, kredinin geri ödenmesini kendi nakit akışlarına göre düzenliyor. Örneğin kredi alan turizmci kış sezonunda ödeme yapmıyor.

Haberin Devamı