Gazete Vatan Logo

Kısa çalışma ödeneği ne zaman bitiyor? Kısa çalışma ödeneği sonrası normalleşme desteği verilecek mi?

Koronavirüs nedeniyle bir yıl önce devreye giren başlanan Kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) uygulamasında sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kısa çalışma ödeneğinin uzaltılmayacağını açıklamıştı. Kısa çalışma ödeneği sonrasında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması devreye alınacak. Peki, Kısa çalışma ödeneği ne zaman bitiyor? Kısa çalışma ödeneği uzatılır mı? Kısa çalışma ödeneği sonrası normalleşme desteği verilecek mi? Kısa çalışma ödeneği bittikten sonra ücretsiz izin nasıl olacak? İşte kısa çalışma ödeneği, normalleşme desteği ve üzretsiz izin konularında merak edilenler...

Kısa çalışma ödeneği ne zaman bitiyor? Kısa çalışma ödeneği sonrası normalleşme desteği verilecek mi?

Koronavirüsün Türkiye'de görülmesinin ardından salgının etkilerini azaltmak, istihdamı korumak ve işverenlere destek amacıyla hükümet tarafından devreye alınan kısa çalışma ödeneği uygulamasında sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalarda kısa çalışma ödeneğinin sona ereceğini belirtmişti. Uygulamadan yararlanan milyonlarca işçi ve işveren kısa çalışma ödeneği ile ilgili gelişmeleri ve sonrasında uygulamaya konulacak ücretsiz izin ve normalleşme desteğini araştırmaya başladı. Peki, Kısa çalışma ödeneği ne zaman bitiyor? Kısa çalışma ödeneği uzatılır mı? Kısa çalışma ödeneği sonrası normalleşme desteği verilecek mi? Kısa çalışma ödeneği bittikten sonra ücretsiz izin nasıl olacak? İşte tüm detaylar...

Türkiye’de ilk koronavirüsün ortaya çıktığı 11 Mart sonrasında istihdamı korumak amacıyla hükümet tarafından devreye alınan kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) sona eriyor. Salgının etkilerini azaltmak amacıyla hem işçiye hem de işverene nefes aldıran kısa çalışma ödeneği 450 gün primi bulunan ve son 60 gün hizmet akdi ile çalışanlar yararlandı.

Haberin Devamı

Geçen yıl 17 Nisan'da Cumhurbaşkanı kararıyla yürülüğe giren işten çıkarma yasağı getirildi ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler için de nakdi ücret desteği devreye girdi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BİTİYOR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalarda kısa çalışma ödeneği uygulamasının 31 Mart'ta sonra ereceğini açıklamıştı. Erdoğan açıklamalarında kısa çalışma uygulamasını son kez uzattıklarını dile getirmiş, uygulama sonrasında normalleşme desteği verileceğini belirtmişti.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SONRASI NORMALLEŞME DESTEĞİ VERİLECEK Mİ? ÜCRETSİZ İZİN NASIL OLACAK?

Kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart'ta sona ermesiyle işveren 1 Nisan’dan itibaren işçilerini ya normal çalışmaya geçirecek ya da ücretsiz izne çıkartacak.

NORMALLEŞME DESTEĞİ NE KADAR?

Kısa çalışmanın sona ermesiyle işveren 1 Nisan’dan itibaren işçilerini ya normal çalışmaya geçirecek, ya da ücretsiz izne çıkartacak. Kısa çalışma ödeneğinden normal çalışmaya geçen işverene 2020 Ağustos ayında yürülüğe giren kanun uyarınca işçi başına ayda 1341 TL’ye kadar normalleşme desteği sağlanacak. Bu süreçte asgari ücretli işçi için ödenecek tüm primler işsizlik fonundan karşılanacak. Normalleşme desteği 6 ay sürecek. Normalleşme desteği işten çıkarma yasağı süresini aşamadığı için de bir değişiklik yapılmazsa 30 Haziran 2021 tarihinde sona erecek. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç bugüngü yazısında normalleşme desteği kısa çalışma yapılan süreyle sınırlı olarak verileceğini belirterek "Örneğin, ayda 30 gün değil de 20 gün kısa çalışma yapıp, 10 gün normal çalışan işçi için aylık normalleşme desteği 1341 TL değil de 894 TL olacak. Kısa çalışma sonrası normal çalıştırılamayıp ücretsiz izne çıkartılan işçiler, işten çıkarma yasağı süresince nakdi ücret desteği alacaklar. Ücreti ne olursa olsun herkese sadece 1431 TL brüt, 1420 TL net nakdi ücret desteği ödeniyor. Kısa çalışma ödeneği, ödenek almaya başlamadan önceki 12 aylık ortalama ücretin yüzde 60’ı üzerinden veriliyor ve asgari ücretin yüzde 150’sini aşamıyor. Kısa çalışmada 5 bin 366 TL’ye kadar ödenek alınabilirken, ücretsiz izinde herkes 1.420 TL net para alabiliyor." dedi.

Haberin Devamı

İSTİHDAM KOŞULLU FİNANSMAN DESTEĞİ DEVREYE GİRECEK!

Haberin Devamı

İşten çıkarma yasağı 17 Mayıs 2021 tarihine uzatıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılabilecek. İşten çıkarma yasağı sona erdiğinde işveren bu kez işçisini ya normal çalışmaya geçirecek, ya da işten çıkartacak. Ücretsiz izindeki işçisini normal çalışmaya geçiren işverenler, mikro ve küçük işletmelere yönelik yeni uygulamaya konulacak ilave istihdam koşullu finansman desteğinden yararlanabilecek. Ekonomik programda açıklanan destek şu şekilde işleyecek:

Ücretsiz izindeki işçisini normal çalışmaya geçiren işveren her 1 işçi için Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle 100 bin lira kredi kullanabilecek. Kredinin vadesi 6 ayı geri ödemesiz olmak üzere 2 yıl olacak. İşverenin 12 ay boyunca işçi için ödediği sigorta primleri kredi faizinden mahsup edilecek. Örneğin asgari ücretli 1 işçi için 100 bin lira kredi kullanan işverenin, 1 işçi için 12 ay boyunca yatıracağı 16 bin 92 TL prim, faizden mahsup edilecek. Ücretsiz izindeki 5 işçisini normal çalışmaya geçiren işveren 500 bin liraya kadar kredi kullanabilecek.

Haberin Devamı

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ (KÇÖ) BİTTİĞİNDE ÇALIŞAN VE İŞVEREN TARAFINDA ETKİSİ NE OLACAK?
Kısa çalışma uygulamasının bitmesiyle birlikte kural olarak işçilerin normal çalışma düzenine geçmeleri, tam süreli çalışanların tekrar tam süreli çalışmaya başlamaları ve buna bağlı olarak da kısa çalışma öncesindeki ücretlerinin tamamını tekrar almaya başlamaları gerekiyor.
İDARİ YAPTIRIMLARLA KARŞILAŞILABİLİR
İşverenin tam süreli çalışmaya başlatmaması ve ücreti eksik ödemesi kural olarak çalışma şartlarının uygulanmaması nedeniyle işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı verirken, işverenin ayrıca ücreti eksik ödemesi nedeniyle idari yaptırımlarla karşılaşmasına sebep olabilecektir.
EKONOMİK GÜÇLÜK VARSA TOPLU ÇIKARMA OLUR MU?
İşten çıkarma yasağının bitmesi toplu işten çıkarmalara yol açabilir mi; bunun önünde bir engel olacak mı?
İşten çıkarma yasağının sona ermesiyle birlikte İş Kanunu’na tabi işçiler açısından normal fesih sistemi tekrar devreye girmiş olacak.
Normal fesih sistemimizde iş güvencesine sahip işçilerin iş sözleşmeleri ancak geçerli nedenle feshedilebilir. İş Kanunu bir işçinin iş güvencesine sahip olmasını, kıdem, çalışan sayısı ve işçinin bulunduğu konum gibi şartlara bağlıyor.
İşçinin iş güvencesine sahip olabilmesinin ilk şartı işverenin aynı işkolundaki işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısının otuzdan fazla olmasıdır. İkinci şart ise işçinin kıdeminin altı aydan uzun olmasıdır.
Diğer bir şart ise işçinin belirli konumdaki işveren vekili olmamasıdır. Belirli konumdaki işveren vekili ile kastedilen işletmenin bütününü sevk ve idare eden yöneticilerle işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve ayrıca işyerine işçi alıp işten çıkarma yetkisi bulunan yöneticilerdir. Bu şartlara sahip bir işçinin iş sözleşmesi ancak geçerli nedenler varsa feshedilebilir.
GELİRDE KAYIP YAŞANACAK MI?
KÇÖ alan çalışanların önemli bölümünün; işler henüz normale dönmediğinden ücretsiz izne çıkarılacağı, dolayısıyla nisan itibariyle 1.300 TL nakdi ücret desteği ile 1 ayı geçirmek zorunda kalacağı söyleniyor, bu doğru mu?
Önceki sorularda da belirtildiği üzere fesih yasağı 17 Mayıs 2021’e kadar uzatıldı. Buna bağlı olarak nakdi ücret desteği ödenme süresi de aynı tarihe uzamış oldu. Nakdi ücret desteğinin günlük tutarı 47.70 TL. Dolayısıyla bir ay boyunca ücretsiz izne gönderilen bir işçi ayda 1431 TL nakdi ücret desteği alacaktır.
İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?
İşten çıkarma yasağında takvim KÇÖ ile ayrıştı. Buradaki yasak ne zamana kadar sürecek?
Dünkü yazımızda da belirttiğimiz üzere, salgınla birlikte yürürlüğe konulan temel uygulamalardan biri de işverenler tarafından iş sözleşmelerinin feshinin yasaklanması ve bu yasakla bağlantılı tek taraflı ücretsiz izin uygulama hakkı oldu. Fesih yasağı işverenin kanunda sayılan durumlar dışında işçilerin iş sözleşmelerini feshetmesini engellemek amacıyla yürürlüğe konuldu.
4857 sayılı İş Kanunu’na Geçici Madde 10 ile eklenen fesih yasağı, bu yasağa bağlı olarak işverene tanınan tek taraflı ücretsiz izne gönderme hakkı ve 4447 sayılı kanuna yapılan ekleme ile bu şekilde ücretsiz izne gönderilen işçilere ödenen nakdi ücret desteği 17 Nisan 2020’de yürürlüğe girdi. Kanunda yapılan değişiklik ve kanunda verilen yetkiye dayanılarak çıkarılan Cumhurbaşkanlığı Kararları ile fesih yasağı önce 17 Mart 2021’e sonra 17 Mayıs 2021’e kadar uzatıldı.
TİSK KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN SÜRDÜRÜLMESİNİ İSTİYOR
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, kısa çalışma ödeneğinin, ekonomik ve sosyal şartlar tam olarak iyileşinceye kadar devam etmesinin, istihdamın korunması açısından önemli olduğunu bildirdi.
Akkol, yazılı açıklamasında, Kovid-19 salgını sürecinin başından bu yana TİSK olarak önceliklerinin, çalışanların sağlığı ve istihdamın korunması olduğunu belirtti.
Üretimin durdurulmak zorunda kalındığı dönemlerde çalışanların mali kayıp yaşamaması için her türlü katkıyı sağladıklarını aktaran Akkol, bu dönemde hükümetin desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini kaydetti.
Kısa çalışma ödeneğin, işletmelere can suyu olduğunu, bu uygulamayla çalışanlara 33 milyar liraya yakın ödeme yapıldığını vurgulayan Akkol, sağlanan destek ve iş birliğinden dolayı paydaşlara ve hükümete teşekkür etti.
Salgının getirdiği olağanüstü koşulların devam ettiğine işaret eden Akkol, kısa çalışma ödeneğinin sona erdirilmesi kararından sonra dünya ekonomisini etkileyen önemli gelişmelerin ortaya çıktığına dikkati çekti.

İSTİHDAMI KORUYUCU TEDBİRLERE DEVAM EDİLMESİ ÖNEMLİ

Çip krizi ve yeni mutant virüslerle dünyadaki Kovid-19 vaka artışları nedeniyle ortaya çıkan üretim, ihracat sorunlarının, mevcut durumun yeniden değerlendirilmesi ihtiyacını doğurduğuna vurgu yapan Akkol, gerek bu koşullar gerekse hizmet sektörlerinin tam toparlanamaması nedeniyle istihdamı koruyucu tedbirlere devam edilmesinin önemini dile getirdi.
Akkol, şu bilgileri verdi:
"Bu doğrultuda kısa çalışma ödeneği uygulamasının ekonomik ve sosyal şartlar iyileşene kadar devam etmesinin, istihdamın korunmasında kritik öneme sahip olduğu kanaatindeyiz. Bununla birlikte Mecliste bekleyen asgari ücret teşvikinin tüm yılı kapsayacak şekilde yasalaşmasının, istihdamını korumaya gayret eden işletmelere can suyu olacağını düşünüyoruz. Tüm dünyada yeni normal düzene geçişle birlikte, yeni nesil çalışma yöntemlerine verilecek desteklerin, istihdamımızı artırarak yolumuza devam etmemize büyük katkı sağlayacağına gönülden inanıyoruz. TİSK olarak Türkiye'nin en önemli meselesi olduğunu düşündüğümüz istihdamın korunması ve artırılması için var gücümüzle çalışmaya her zaman hazırız. İş birliğiyle atılacak adımlarla istihdamımızı ve çalışma hayatındaki sosyal barışı daha da güçlendireceğimize olan inancımız tamdır."