Gazete Vatan Logo

Kazakistan’da 834 milyon dolarlık yatırım

Türkler Kazakistan’da 834 milyon dolarlık yatırıma imza atacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 6 Türk şirketinin Kazakistan’da 834 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Türkiye-Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu’nda yapılan açıklamalara göre Coca-Cola Türkiye, Anadolu Cam, Otokar, Turkmall, Abdi İbrahim ve Nobel İlaç, yatırım yapacak şirketler olarak sıralanıyor. Otokar zırhlı araç, Coca-Cola alkolsüz içecek, Abdi İbrahim ve Nobel ilaç üretimi için anlaşırken Turkmall alışveriş merkezi, Anadolu Cam ise ambalaj fabrikası kuracak.


Türk şirketleri Kazakistan’da yeni yatırımlara hazırlanıyor. Aralarında Coca-Cola Türkiye, Anadolu Cam, Otokar, Turkmall, Abdi İbrahim ve Nobel İlaç’ın yer aldığı Türk şirketler, Kazakistan’da toplamda 834 milyon dolarlık yatırım yapacak. Yatırımlarla ilgili ilk açıkmayı dün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptı. Ardından Türkiye- Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu’nda konuşan Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, aralarında Otokar ve Coca Cola Türkiye’nin de bulunduğu bazı şirketlerin Kazak firmalarla bir dizi yatırım ve işbirliği anlaşması imzalayacağını söyledi.

Zırhlı araç üretecek

Meral, “Otokar, Kazak mühendislik firması HK-Kazakhistan Engineering ile askeri tekerlekli araçların üretimi ve teknik bakımı için, Coca Cola Türkiye de alkolsüz içecek üretimine tesisi inşası için Kaznex Invest ile mutabakat anlaşması imzalayacak. Turkmall Gayrimenkul Almati’de AVM inşası için Kassanov Yatırım Grubu ile anlaşma yapacak. İlaç firması Abdi İbrahim de yine Almati’de fabrika yatırımına yönelik Alma şirketi ile anlaşma imzalayacak. Ayrıca Kazakistan’da bir OSB kurulması planlanıyor. Serbest ticaret bölgesi gibi çalışacak” dedi.

Meral ayrıca, Turkuaz Şirketler Grubu’nun JSC Alliance Bank ile mutabakat zaptı, TEB’in de Alliance Bank ile işbirliği anlaşması imzalayacağını söyledi.

Bu açıklamalardan sonra adı geçen şirketlerden de yazılı açıklamalar arka arkaya geldi. Otokar, forumda Kazakistan’da zırhlı araç üretimine ilişkin ön anlaşma (MOU) imzaladığını bildirdi. Açıklamaya göre, Kazakistan Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılan ve Mayıs’ta Kazakistan’da yapılan anlaşmanın devamı niteliğinde olan bu ön anlaşma ile Otokar ve Kazakhstan Engineering şirketleri, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in huzurlarında Kazakistan’da zırhlı araç üretme konusundaki işbirliği niyetlerini beyan ettiler. Ön anlaşma ile Kazakistan Silahlı Kuvvetleri’nin 4x4 Cobra zırhlı araç ihtiyaçlarına yönelik potansiyeli karşılamak amacıyla işbirliği yapılarak ortak bir girişim ile yeni bir şirket kurulacak.

Abdi İbrahim şirket aldı

Abdi İbrahim ise Kazakistan’ın önde gelen ilaç üreticilerinden Global Pharm’ın yüzde 60 hissesini satın aldı. Abdi İbrahim, Kazak hükümetiyle off-take (Uzun Vadeli Tedarik) anlaşmasına sahip Global Pharm’a ortak olarak, bu anlaşma gereğince kurulacak GMP’ye (Good Manufacturing Practices-İyi İmalat Uygulamaları) uygun üretim tesislerini 2014 yılı sonuna kadar faaliyete geçirme sorumluluğunu da üstlendi.

Abdi İbrahim Başkanı Nezih Barut, Global Pharm ortaklığının yaratacağı sinerjiyle Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) pazarındaki etkinliklerini artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Bu ortaklıkla oluşacak yeni şirketin, 2019 yılında yaklaşık 85 milyon dolar ciroya ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.

Nobel APF İş Geliştirme Direktörü Salim Sağlam’ın Reuters’a verdiği bilgiye göre ise Almati’de şu anda 30 milyon dolar yatırımla kurulmuş ilaç fabrikası bulunan Nobel de 25 milyon dolarlık yeni bir üretim yatırımı kararı aldı. Enjektabl ve onkolojik ilaç üretilecek yeni yatırım, 2014 Aralık itibarıyla hayata geçecek. Şişecam’ın iştiraki Anadolu Cam ise Kazakistan Almati’de 140 milyon dolarlık ambalaj fabrikası yatırımı planlıyor. Anadolu Cam yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yıllık 700 milyon adet kapasiteye sahip olması planlanan fabrikada şişe ve kavanoz üretimi yapılacak. Üretimin iç pazarın yanı sıra ihracata yönelik olacağını belirten yetkililer, yatırımın Almati’de olmasının planlandığını, ancak arazi seçiminin henüz tam olarak yapılmadığını ve fizibilite çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Ortak Sanayi Bölgeleri kuruluyor

600 işadamının bir araya geldiği Türkiye Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu’na katılan Kazakistan Başbakan Yardımcısı Aset Issekeshev, toplam 3 milyar dolarlık Kazakistan’da 11, Türkiye’de ise 17 iş anlaşmasına imza attıklarını belirterek, “Kazakistan’da Ortak Sanayi Bölgeleri kuracağız. Kimya, metalurji, makine, enerji, elektrik ve turizm alanlarında projelerimiz var” dedi.

Finans alanında da önemli iş birlikteliklerine imza attıklarını bildiren Aset Issekeshev, Türk EXIMBANK ve Kazakistan Kalkınma Bankası ile 250 milyon dolarlık anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Denizbank ve İş Bankası ile de sözleşme imzalayacaklarını söyleyen Aset Issekeshev, “Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde de Kazakistan’da iki yıl içerisinde Türk Kazak Ortak Sanayi Bölgeleri (OSB) kuracağız” dedi. Aset Issekeshev ayrıca Kazakistan’daki Türk iş adamlarının yatırımlarının 1.8 milyar doları bulduğuna dikkat çekek, son dönemlerde bini aşkın Türk iş adamı ile görüştüklerini bildirdi. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, karşılıklı gerçekleştirilen 1.000 iş görüşmesi çerçevesinde, önemli yatırımlar için adımlar atıldığını açıkladı.

Haberin Devamı