Gazete Vatan Logo

Kafalarına vura vura yaptılar

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin ihtiyacı olan reformların tek parti hükümetinde yapılabileceği mesajını verdi. Şimşek, “Koalisyonlar reformları ancak IMF kafalarına vura vura yapmış ama reformları uygulayamadan kaçıp gitmişler” dedi.

Kafalarına vura vura yaptılar

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin çok hızlı şekilde seçim ortamından çıkarak, rasyonel zemine gelmesi gerektiğini söyledi. Ülkenin yapısal sorunlarının bulunduğunu ifade eden Şimşek, AK Parti’nin ilk döneminde temel yapısal sorunlara yönelik birçok reform yaptığını ve ülkenin sınıf atladığını, şimdi sıranın ikinci nesil reformlarda olduğunu belirtti. Şimşek, gündemin hızlı şekilde bu reformlara geçmesi gerektiğini belirterek, “Bir taraftan terör, bir taraftan küresel gelişmeler var. Türkiye bir iktidar boşluğunu, uzun süreli koalisyon müzakerelerini, zayıf koalisyonları, hatta koalisyon gerilimlerini, mini mini krizleri kaldıracak bir ülke değil. Türkiye şu anda şoklara karşı büyük bir direnç gösteriyor. Neden? Çünkü AK Parti rasyonel politikalarını sürdürdü” diye konuştu.

Mini krizlere açık

Şimşek, 7 Haziran seçimlerinin ardından koalisyon kurulamamasının maliyetinin 100 milyar lirayı bulduğu yönündeki hesapların hatırlatılması üzerine böyle bir maliyetin olmadığını söyledi. “Birincisi, bir koalisyon kurulsaydı, belki bugünkü hükümet kadar performans ortaya koyamazdı” diyen Şimşek, 1970’li ve 1990’lı yıllarda Türkiye’nin her türlü koalisyonu denediğini ancak ülkenin bu yıllarda “perişan” olduğunu söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: “Türkiye’de koalisyon kültürü, maalesef geçmişte arzulanan sonuçları doğurmamış. Gelecekte de doğuracağına dair benim hiç inancım yok, fakat bir koalisyon kurulmak zorunda kalınırsa kurulacak ama o koalisyon mini gerilimlere, mini krizlere hep açık olacak. Hele ki bir parti grubuna hakim değilse sık sık çatışma ortamı. Koalisyonlar bugüne kadar reformları ancak IMF kafalarına vura vura yapmış ama reformları uygulayamadan kaçıp gitmişler. Tek parti hükümetleri ise reform da yapmış, uygulamış ve başarılı sonuçlar almış.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin önünde iki yolun bulunduğuna işaret eden Şimşek, “Her oyun çok önemli olduğu seçimlere giriyoruz. AK Parti’li bir koalisyon olsa da o risk, 90’lı yıllar riskidir ya da tek başına ki buna en yakın AK Parti’dir, bir hükümet kurulacak, reform yapacak, refah artacak. Bu kadar basit” dedi.

Haberin Devamı

Çekte sistem 7 Haziran’da kilitlendi

YILIN ilk 9 ayında karşılıksız çeklerin sayısındaki artışın sorulması üzerine de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de sistemin 7 Haziran seçimlerinin ertesinde kilitlendiğini ifade etti. Bakan Şimşek, “Bunu aşmanın tek yolu da 1 Kasım’da Türkiye’nin tek parti hükümeti ile yoluna devam etmesidir” değerlendirmesini yaptı.