Gazete Vatan Logo

Kârlı kara kış!

Türkiye’yi etkisi altına alan kara kış, indirimlerle birleşince perakendecilerin yüzünü güldürdü. Bottan paltoya kışlık ürün satışlarında yüzde 30-50 arasında artış oldu.

Geçen yıl mevsim normallerinin üzerinde olan hava sıcaklıkları yüzünden özellikle bot, kaban ve palto gibi ürünleri ellerinde kalan perakendecilerin yüzü bu kış da mevsim normallerinin üzerinde soğuyan havalar sayesinde güldü. Türkiye’yi etkisi altına alan kara kış, indirimlerle birleşince perakendeciler stoklarını eritti. Bottan çizmeye, paltodan kazağa kışlık ürün satışlarında yüzde 30-50 arasında artış yaşandı.

Üst grup yükselişte

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı ve Ramsey İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, dönemsel olarak hava şartlarının satışlara etkisi olduğunu belirterek, kendi markaları olan Ramsey ve Kip’in satışlarının da zorlu hava şartları nedeniyle yükseldiğini vurguladı. Geçmişte kış mevsimine göre ısınma yüzünden dönemsel olumsuzlukların yaşandığını, perakendecilerin artık iklim değişikliklerine göre pozisyon aldığını hatırlatan Doğan, “Soğuk ve karlı havaların kategorik olarak satışlara etkisi görülüyor. Geçen yıl havaların ısınmasından kaynaklanan sorunları konuşuyorduk. Bu yıl soğuk havayı konuşuyoruz. Kaban, mont, palto gibi üst giyim gruplarında ciddi artış oluyor. Şu anda indirim de var. Dolayısıyla otomatik olarak satışlarda yükselme oldu. Bizim de Ramsey ve Kip markalarımızda yüzde 30 civarında artış var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kiğılı’nın patronu Abdullah Kiğılı da satışların memnuniyet verici seviyede olduğunu belirterek, “Yılbaşı öncesi de satışlarda artış vardı. Özellikle yılın son 10 günü çok iyi satışlar yaptık. Ocak’la birlikte indirimler de başladı. Üstüne kar gelince kaban, palto, kazak gibi yünlü ürünlerin satışı arttı” dedi.

Damat ve Tween gibi markaları olan Orka Holding’in patronu Süleyman Orakçıoğlu, soğuk havalar nedeniyle satışlarının yüzde 20 civarında arttığını anlattı. Orakçıoğlu, “İndirim nedeniyle ciddi alışveriş fırsatı sunuyoruz. Soğuk havayla indirim birleşince stoklarımızı eritme fırsatı da bulduk. Cirosal olarak yüzde 20 artış var ama adetsel olarak baktığımızda yüzde 50 civarında büyüme görünüyor var” diye konuştu.

İndirim katladı

Haberin Devamı

Deichmann Türkiye’nin Genel Müdürü Atilla Özkul da soğuk havaların satışlara olumlu yansıdığını vurguladı. Özkul, şöyle devam etti: “Şu anda ciddi indirim fırsatları sunuyoruz. Yüzde 50 indirimin yanı sıra 3 al 2 öde, ikinciye yüzde 50 öde gibi seçeneklerimiz var. Kar yağışıyla birleşince satışlarımız yüzde 50’ye varan oranda arttı. Özellikle kara kışın vurduğu illerde çok ciddi artışlar gözlüyoruz.”