Gazete Vatan Logo

İşte yeni tehlike!

Kredi kartlarına getirilen sınırlama yeni bir tehlike doğurdu...

İşte yeni tehlike!

Ekonomi yönetimi, vatandaşın aşırı borçlanmasının önüne geçmek ve cari açıkla mücadele için taksite sınır getirdi ancak bireysel kredi mekanizmasını unuttu.

BDDK önlemlerinin getireceği olası gelişmeler neler olacak?



Vatandaşın borçluluk oranları yükselince çareyi taksitlere sınır düzenlemesinde bulan ekonomi yönetimi bankaların bireysel kredi mekanizmasını unuttu. Özellikle beyaz eşya ve mobilyada 12 ay taksit sınırını aşmak isteyen vatandaşların kredi kartı kullanamıyorsa bireysel krediye yöneleceği üstelik avantajlı bile çıkabileceği belirtiliyor.

Ödeme zorunluluğu kapıda!



Hesap ortada

Şu an bireysel kredi faizleri 18 ay vadede aylık yüzde 1.20 seviyelerinde. Yani 10 bin liralık kredi kullanırsanız 18 ay vadede 11 bin 412 TL olarak geri ödüyorsunuz. Aylık kredi ödemeleriniz 634 TL oluyor.

Bir perakendeci şu hesabı yaptı: Diyelim ki yeni evli bir çift 5 bin TL’lik mobilya, 5 bin TL’lik de beyaz eşya satın alacak. Bankaya giderler bireysel kredi kullanırlar. Ellerinde peşin para olunca hem beyaz eşya bayisinden hem de mobilyacıdan indirimi de kaparlar. Kredi kartıyla 10 bin TL ödeyecekleri malı peşin paraya 9 bine hatta daha altına bile alabilirler. Sonra yine borçlarını bankaya 18 ay hatta 36 aya kadar uzatabilecekleri vadelerde geri öderler. Bireysel krediye ödeyecekleri faizi, peşin para indiriminden yararlanarak geri alırlar. Hatta kazançlı bile çıkabilirler. Yani vatandaş bu taksit sınırını rahat aşar”



Dinçer de vurguladı

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Başkanı Haluk Dinçer de, kredi kartı taksitlerindeki sınırlamaya rağmen, tüketicilerin televizyon, tablet ve akıllı telefondan vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, BDDK’nın kredi kartında taksit sınırlandırmasına yönelik düzenlemesini değerlendirdi.

Teknoloji ürünlerinin modern hayatın bir parçası olduğuna dikkat çeken Dinçer, taksit sayısı azaldı diye insanların kolay kolay televizyon ya da akıllı telefon almaktan vazgeçmeyeceğini düşünüdüğünü söyledi.

Dinçer, “Bir oturma odasını gecikmeli değiştirirler belki, bir çamaşır makinesi biraz bekleyebilir ama bir telefon, bir akıllı telefon yenisi çıkmış, insanlar yok ben almayayım taksit sayısı azaldı demeyecekler, ben buna inanmıyorum. Dolayısıyla en azından teknoloji ürünleri sektörüne etkisinin sınırlı olacağını düşünüyorum ama genel olarak kısa vadede ufak bir şok yaratabilir diye de düşünüyorum. Ama sonunda bakarsanız temelde insanların yine kredi kartı limitleri aynı yerde, dolayısıyla bu değişmediği sürece kredi kartı taksit sayısı ne kadar etkiler, pek fazla etkilemez gibi geliyor bana” dedi.

Dinçer, “Tüketici kredilerinde 36 aya kadar taksitler devam ediyor, güvenilir olduğunuz sürece bankaya gidip 36 taksitle kredi de alabilirsiniz ve yine gidip o telefonu alabilirsiniz diye düşünüyorum. Sektörümüze olumsuz etkisinin çok çok sınırlı olacağını düşnüyorum hatta böyle bir beklenti dolayısıyla talebi erkene çekme ihtimalinin de var olduğunu düşünüyorum. Tüketici tercih yapmak zorunda kalabilir, nereden kısacağını zaman gösterecek ama ben kısıntının sınırlı olacağını düşünüyorum” diye devam etti.

TAKSİT SINIRINA KİM NE DEDİ?


- SONER CANKO (Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü): “Belirli bir ücret karşılığı taksitlendirilen ödemeler aslında kredi kartı harcaması değil bir ihtiyaç kredisidir. Dolayısıyla bu ürünün taksit uygulaması ile getirilen düzenleme kapsamı dışına alınması ve ihtiyaç kredileri ile paralel kabul edilmesinin daha doğru olacağı görüşündeyiz.”

- ALAATTİN KAMEROĞLU (İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı): “Kuyumculuk sektöründe taksit sayısının 6’ya değil 3’e indirilmesi daha faydalı olacaktır. Altın fiyatlarının her an yükselme ve düşme riskinden dolayı, kuyumcular ürünlerini peşin ya da kredi kartından tek çekim ile satmak ister.”

- TEKNOSA: BDDK’nın banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasını içeren taslağa ilişkin, “Öngörülen yeni uygulama kısa vadede genel tüketici talebini olumsuz etkileyebilecektir” değerlendirmesinde bulundu.



Karardan etkilenen hisseler düştü

BDDK’nın kararlarından olumsuz etkilenecek şirketlerin hisseleri dün geriledi. Türkiye’nin en büyük tüketici elektroniği perakende zinciri Teknosa’nın
hisseleri yüzde 4.73 kayıpla 13.1 liradan, pazarın ikinci büyük şirketi Bimeks’in hisseleri yüzde 2.9 kayıpla 2.01 liraya indi. BDDK taslağının, taksitli satışların üçte iki oranında olduğu otomotiv pazarında dolaylı ve doğrudan etkileri olması beklenirken, Doğuş Otomotiv yüzde 4.16, Tofaş yüzde 3.97, Ford Otosan ise yüzde 2.3 değer kaybetti.

Haberin Devamı