Gazete Vatan Logo

İşçi ‘kur’a dikkat çekip asgari 1.600 TL istedi

Hükümetin ‘1.300 liraya yükseltme’ vaadi sebebiyle geçen yıl sonucu heyecansız geçen asgari ücret pazarlığı bu kez sıkı olacak. Türk-İş, geçim şartları, döviz kurundaki artış ve ekonomideki genel durumu göz önünde bulundurarak 1.600 lira talep etti

İşçi ‘kur’a dikkat çekip asgari 1.600 TL istedi

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücrette bu yıl sıkı pazarlık yaşanacak. Türk-İş, 2017’de asgari ücretin yüzde 23 artışla 1.300 liradan 1.600 liraya çıkarılmasını talep etti. AK Parti’nin seçim vaadi olarak açıkladığı şekilde asgari ücret 1 Ocak 2016’da 1.000 liradan net 1.300 liraya çıkarılmıştı.

Gelecek yıl geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimini temsil eden Türk-İş, TÜİK’in geçen yıl belirlediği ağır işlerde çalışan bir işçinin net yaşam maliyeti olan 1.600 liraya imza atmaya hazır olduğunu açıkladı. Geçen yıl ‘hükümetin asgari ücreti 1.300 liraya yükseltme’ vaadi sebebiyle sonucu belli bir havada geçen Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinin, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yoğun pazarlıklara sahne olması bekleniyor.

Geçinmemiz zorlaştı

Doğrudan 6.5 milyon işçiyi ilgilendiren görüşmelerde işçi kesimini temsil eden Türk-İş, enflasyon, geçim şartları, döviz kurlarındaki artış ve ekonomideki genel durumu göz önünde bulundurarak pazarlık masasında sunacağı teklifi hazırladı.

Haberin Devamı

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 1.300 liralık asgari ücretle geçinmenin çok zor olduğunu belirterek, başta işverenler olmak üzere herkesin empati yapması gerektiğini söyledi. Atalay, şunları kaydetti:

“Asgari ücrette 2016’da yapılacak artış, geçen yılın gerisinde kalmamalı diye düşünüyoruz. Bizim bu düşüncemizi TÜİK’in geçen yıl komisyona sunduğu bir işçinin net yaşam maliyeti rakamı da destekler nitelikte. Devletin kurumuna göre, tek bir işçinin yaşama maliyeti geçen yıl net 1.600 liraydı. Bu rakam bu yıl en az yüzde 10 artacak ama biz asgari ücrette 2017 için bu rakama imza atmaya hazırız. Bu işi fazla uzatmaya gerek yok, bize TÜİK’in geçen yıl komisyona sunduğu net 1.600 lirayı versinler bu iş bitsin.”

1.300 TL’nin işverene maliyeti 1.935 TL

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 1.647 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 1.300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. İşverene toplam maliyeti bir işçi için 1.935 lira 23 kuruş. Bunun 1.647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. Hazine 110 lirasını destek olarak karşılıyor.

Haberin Devamı

Nasıl belirlenecek?

Asgari ücreti, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) oturuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan açılış toplantısının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor. Komisyon, bu toplantılarda TÜİK’ten ağır işlerde çalışan bir işçinin net yaşam maliyetini hesaplanması başta olmak üzere ilgili kurumlardan bilgiler talep ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Haberin Devamı