Gazete Vatan Logo

İran gazında son 2 hafta!

İran gazında son 2 hafta!

Enerji Bakanı Yıldız, İran’la doğalgaz fiyatında indirim görüşmelerinin 2 hafta içinde sonuçlanacağını açıkladı. Türkiye, fiyat düşürmeyen İran’ı Tahkim’e şikayet etmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran doğalgazında indirim sağlamak için yapılan görüşmelerin 2 hafta içinde sonuçlanacağını açıkladı.

Türkiye ile İran arasındaki doğalgaz alım anlaşmasının 18 yıl önce imzalandığını hatırlatan Yıldız, “Anlaşma gereği her 3 yılda bir fiyatlar konusunda revizyon hakkı var. İran’dan gelen bir heyet dünden itibaren çalışmalarına Ankara’da başladı. Gelen teklif makul değilse biz tahkime devam ederiz. İran petrol bakanıyla karşılıklı görüşüyoruz. 2 hafta içindeki çalışmalardan sonra bu netleşecek” dedi.



Yüzde 76’sı iki ülkeden

Türkiye en pahalı doğalgazı doğu komşusu İran’dan alıyor. İran doğalgazının 1.000 metreküpü için 490 dolar ödeyen Türkiye, aynı gazı Rusya’dan 440 dolara alıyor. Türkiye’ye en uygun fiyatla gaz veren ülke Azerbaycan. Türkiye, Azeri gazının 1.000 metreküpüne 330 dolar ödüyor.

Yılda 46 milyar metreküp doğalgaz tüketen Türkiye, ihtiyaç duyduğu doğalgazın önemli bir bölümünü (yüzde 76) Azeri gazına göre daha pahalı olan Rusya ve İran’dan alıyor. İran’dan yılda ortalama 8.4 milyar metreküp doğalgaz ithal eden Türkiye, Azerbaycan’dan sadece 3.5 milyar metreküp doğalgaz çekiyor.

Bakan Yıldız, Türkiye’nin arz güvenliğini sağlamak için tüm fırsatları yakından izlediklerini belirterek, “Biz konum olarak Irak’a oldukça yakınız. Irak doğalgazı 2017 ya da 2018’de gelebilir. Ülke ve güzergâh çeşitliliğini artırıyoruz” dedi.

Nükleerde top Ruslar’da

Taner Yıldız, Mersin Akkuyu’ya Rusya tarafından yapılacak olan nükleer santralin ilk ünitesinde elektrik üretiminin gecikmeyeceğine inandığını ancak işlemlerin uzamaması için Rusya’nın çalışmaları hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4.800 MW kurulu güce sahip Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. Santralin ilk ünitesinin 2019’da devreye alınması öngörülüyordu ancak bu tarih daha sonra 2020 olarak açıklandı.

En pahalısı İran gazı

İran Rusya ve Azeri gazına büyük fark atmış durumda. İran gazı Rus gazına göre 50 dolar, Azeri gazına göre yaklaşık 160 dolar pahalı. Son yıllarda diğer ülkelerden alınan doğalgaz ucuzlarken, İran bir türlü indirime yanaşmadı. Kamu şirketi BOTAŞ, İran’ın indirime yanaşmaması üzerine konuyu Uluslararası Tahkim’e taşıdı. Mahkeme halen devam ediyor. İran gazının pahalılığına vurgu yapan uzmanlar, Tahkim Mahkemesi’nde iyi bir savunma ile mahkemenin kazanılabileceği hatırlatmasını yaptı.

Haberin Devamı