Gazete Vatan Logo

İlk kez Avrupa’ya açılacak!

Botaş, Avrupa seferine Adriyatik’ten başlayacak

Türkiye, Azeri doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak TAP Projesine ortak olmaya hazırlanıyor. Türk tarafının ortak olması halinde Botaş ilk kez Avrupa’ya açılacak.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Azeri Şah Deniz II sahasında üretilecek doğalgazı Avrupa’ya taşıması planlanan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projesine Türkiye’nin de ortak olacağını açıkladı. Yıldız, “Konsorsiyum tarafından üretilecek gazın Avrupa’nın güneyine gitmesi tercih edildi. Bizim açımızdan çok değişen bir şey olmadı. TAP’a ortak olma önerisi hem Şahdeniz Konsorsiyumu hem de TAP tarafından getirildi. Bu öneriyi değerlendireceğiz” dedi.

Projeler sürüyor

Yıldız, 2030 yılına kadar Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının 700 milyar metreküp civarında olacağını kaydederek, “Güney Akım, TAP, Nabucco West İsrail doğalgazı ve arkasından Akdeniz havasında bulunabilecek diğer doğalgazlar ve Irak gazı da dâhil tüm projeler Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını karşılayabilir. Bütün bu projelere ihtiyaç var” diye konuştu.

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden önce Yunanistan oradan da Arnavutluk’tan İtalya’ya ulaştıracak TAP Projesi’nin toplam uzunluğu 870 km olacak. Norveçli Statoil, İsviçreli AXPO ve Alman E.ON Ruhrgas’ın geliştirdiği projeye Şahdeniz Konsorsiyumunu oluşturan Azeri Socar, İngiliz BP ve Fransız Total’da ortak olacak.

Yüzde 10 olabilir

Türk yetkililer, Türkiye’nin TAP’ta ne oranda ortak olabileceğine dair açıklama yapmadı. TAP Türkiye Temsilcisi Dr. Cenk Pala, Botaş’ın projeye ilk etapta yüzde 10 civarında ortak olabileceğini söyledi.

Pala, “Botaş, Avrupa içlerine kadar uzanan son derece stratejik bir projeye ortak olacak. Bu, Botaş’ı Avrupa’nın önemli ve güçlü oyuncularından birisi yapacaktır” dedi. İlk etapta yılda 10 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak hattın kapasitesinin zaman içinde 20 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor.

AB yönetiminden tam destek

Öte yandan Avrupa Birliği, Şahdeniz Konsorsiyumu’nun Azeri gazının Avrupa’ya taşınmasında Trans-Adriyatik Boru Hattı’nın (TAP) tercih etmesini memnuniyetle karşıladı. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yaptığı açıklamada, konsorsiyumun bu kararının Avrupa’nın enerji güvenliğini güçlendireceğini söyledi. TAP yönetiminden yapılan açıklamada ise hattın yapımına 2014’te başlanacağı ve projenin 2018 yılına kadar tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Azeri gazı projeyle Avrupa ile buluşacak

TAP, Şah Deniz II sahasından üretilecek gazı Türkiye’nin batı sınırına kadar getirecek olan Trans-Anadolu Boru Hattı (TANAP) Projesi’nin devamı olacak. İnşaatına gelecek yıl başlanması planlanan ve maliyeti 10 milyar dolar olarak öngörülen TANAP, 16 milyar metreküp kapasiteyle başlayacak ve 30 milyar metreküpe kadar çıkabilecek. Boru hattına Azeri gazına ilaveten Türkmen ve Kazak doğalgazının da eklenmesi gündemde.

Haberin Devamı