Gazete Vatan Logo

İlaç fiyatları ile ilgili yeni gelişme! Kur güncellemesi yapıldı

Eczanelerdeki ilaçların temini ile ilgili sorununun çözümü için adım atıldı. Sağlık Bakanı Koca’nın “Sorunu 1-2 gün içinde çözeriz” açıklamasının ardından ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 euro değeri aralık ayında yüzde 36,77 artırıldı​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​.

İlaç fiyatları ile ilgili yeni gelişme! Kur güncellemesi yapıldı

Havaların soğuduğu bugünlerde üst solunum yolu enfeksiyonu ardından hasta sayısı artarken, zam beklentisi nedeniyle ilaçlara erişim sorunu yaşanmaya başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sorunun 1-2 gün içerisinde çözüleceğini açıklarken, şubat ayında yapılması planlanan ilaç fiyatlarındaki kur güncellemesi öne çekildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 euro değeri aralık ayında yüzde 36,77 artırıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaşanan ilaç sorunu ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koca, Kovid-19 vakalarıyla ilgili soru üzerine “Üst solunum yolu şikayetleriyle başvuran hastalarımız arttı. Bu hastalıklar en çok RSV, sonra sırasıyla influenza, rhinovirüs ve Kovid şeklinde. Üst solunum yolu belirtisi olan kişiler maske takarak normal hayata karışmalı. Hastalığı bulaştırmamaya özen göstermeli. Risk grubundaki kişilerin hatırlatma dozlarını olmasını tavsiye ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ’

Milliyet'te yer alan habere göre; hasta ve reçete sayısının yüzde 40 arttığına dikkat çeken Koca, bazı ilaçların eczanede olmamasıyla ilgili de şunları dedi: “Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz. Maliyetler arttı, bir yol haritamız var çözüm için. İlaç fiyatlarında yılda bir kez zam olması doğru değil. Belli dönemlerde en az iki kez olması gerektiği kanaatindeyiz, onu tartışıyoruz. Bu dönemde hasta yoğunluğu, reçete sayısının fazlalığı, belli ilaçlarda tüketimin yoğunluğu, ayrıca dünyada hammadde sorununun varlığı önemli bir neden. Buna ek olarak şubat döneminde yapılacak bir önceki yılın euro kuru ortalaması üzerinden zam beklentisi bu sorunu daha da artırıyor. Buna farklı yaklaşım getirerek olayı çözecek tedbiri hızla devreye almamız gerekiyor. Bu döneme özel olarak, şubat öncesi dönemde ne yapabiliriz çalıştık. Çok uzun sürmeyecek.”

Koca, ‘nöbetçi bakan’ uygulaması kapsamında bulunduğu TBMM’de de, ilaca erişim sıkıntısına ilişkin yaptığı açıklamada “Çözüm için bir çabamız var. Önümüzdeki 1-2 gün içinde, çözümün ilk adımlarını hep birlikte görmüş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

EURO DEĞERİ YÜZDE 36,77 ARTIRILDI

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarının ardından Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 euro değeri aralık ayında yüzde 36,77 artırıldı. Artışla fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 37,10 lira oldu. Diğer ürünlerde ise barem değeri 19,39 lira oldu. Temmuz ayındaki düzenlemeyle bu değerler fiyat korumalı ürünler için 27,13 lira olmuştu. Diğer ürünlerde ise 14,18 liraydı. Sağlık Bakanı Koca, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “İlaç bulunamaması probleminin çözümü için ilk adım Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile atıldı. Şubat ayında yapılması gereken fiyat güncellemesi erkene çekildi. Diğer adımlar da yolda. Çözeceğiz kimse endişe etmesin” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı