Gazete Vatan Logo

İkinci el araba almak isteyen herkesi kapsıyor! Ekspertizden sonra mutlaka bunu yapın

İkinci el otomobil alacak herkes için çok önemli uyarı geldi. Son aylarda yükselen dolar kurundan ötürü artan sıfır araç fiyatları, araba sahibi olmak isteyen vatandaşları ikinci ele yönlendirdi. İkinci el otomobil alacak olan kişilerin, ekspertiz raporunda çıkan hataların ileride sorun teşkil etmemesi için aracı muhakkak otomobil tamircisine de göstermesi gerektiği uyarısı yapıldı. İşte detaylar...

İkinci el araba almak isteyen herkesi kapsıyor! Ekspertizden sonra mutlaka bunu yapın

Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el otomobillerde fahiş fiyatların önüne geçilmesi için yasal düzenleme ile 15 Eylül’de 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı getirilmişti. Bu düzenlemeyle ikinci el otomobil fiyatlarında düşüş gerçekleşti. Uzmanlar ise ikinci el otomobil alacak olan vatandaşları motor aksamı ve kilometre konusunda uyardı.

İkinci el otomobil alacak vatandaşın ekspertize ve sanayiye gidip otomobili göstermesi gerektiğine dikkat çeken araç tamir ustası Hüseyin Sağır, alınacak olan aracın tepeden tırnağa kontrol edilmesini söyledi.

DEĞİŞEN PARÇALARA BAKMALI

20 yıldır sanayi sitesinde ustalık yapan Sağır, “İkinci el otomobil alan vatandaşlar, aracın motor aksamına ve motorun performansına dikkat ederek seçmeli. Alıcı bunun yanında aracın kaporta kısmında değişen parçalara bakmalıdır. Vatandaş aracı almadan önce muhakkak oto ekspertize götürmelidir. Bunun sonucunda çıkan kusurlarda tüketici bize danışıyor. Araç ileride bu sorunlardan dolayı bana güçlük çektirir mi diye otomobil tamir ustalarına soruyorlar” dedi.

Haberin Devamı

FİYATLARI ORTALAMA 15 BİN LİRA

Araba motorunun tamirinde fiyatların ortalama 15 bin lira olduğunu söyleyen Sağır, “Bizim branşımız motor olduğu için daha dikkat ettiğimiz kısım o bölge. Aracın yüzeyine ve aksamlarına bakıyoruz. Herhangi bir sorun olduğunda müşteriye söylüyoruz. Örneğin aracın motoru yağ yakıyorsa, bunu egzozdan çıkan siyah dumandan anlayabiliriz” ifadelerinde bulundu.

“100 BİN KİLOMETREDE OLAN ARAÇ, YAVAŞ YAVAŞ MASRAF ÇIKARIR”

Otomobil alıcılarının muhakkak kontrol etmesi gerekenlerden birisinin de kilometre olduğuna dikkat çeken Sağır, “İnsanımız en çok bu hususa dikkat ediyor. Kilometre sayısı kasıtlı olarak düşürülmüş mü düşürülmemiş mi diye dikkat edilmesi gerek. Bunun da farklı tespitleri var. Kimisi servise gidip tespitini yapıyor, kimisi de fenni (araç) muayeneden tespitini yapıyor. 100 bin kilometre altı olan araçlar genelde tercih ediliyor. 100 bin kilometre üstü araç yavaş yavaş masraf çıkarır anlamını taşıyor” diye konuştu.

PİYASA DURMA NOKTASINA GELDİ

Haberin Devamı

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Ocak – Eylül dönemi motorlu kara taşıtları istatistikleri açıklandı. Verilere göre Temmuz ve Ağustos aylarından sonra Eylül ayında da pazardaki daralma devam etti. 2021’in Eylül ayında 596 bin 392 adetle gerçekleşen pazar, yüzde 20 daralmayla bu yılın aynı döneminde 476 bin 502 adet oldu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, piyasanın durma noktasına geldiğini belirtti. Bu durumun birçok sebebi olduğunu ifade eden Erkoç, şöyle konuştu:

“Geçen senenin ilk 9 ayında 3 milyon 958 bin 557 adet olarak gerçekleşen Pazar, bu yılın Ocak – Eylül döneminde yüzde 15’e yakın yukarı yönlü bir değişimle 4 milyon 550 bin 896 adet olarak gerçekleşti. 2021 yılının Eylül ayı sonrası 9 ay boyunca büyüyen pazar, Temmuz ayından itibaren daralmasını sürdürüyor. Bu durumun birçok sebebi var; yüksek faiz, finansmana ulaşmada yaşanan zorluklar, enflasyon ve alım gücünün gün geçtikçe düşmesi pazarın durmasına sebep oldu. Sektörü canlandırmak ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamasının önünü açmak için kalıcı çözümler şart.”

Haberin Devamı

10 YAŞ VE ÜZERİ ARAÇLARA TALEP ARTIYOR

Verilere göre satılan ikinci el otomobillerden yüzde 25’inin 5 yaş ve üzeri, yüzde 60’ının ise 10 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğunu söyleyen Erkoç, “0 – 4 yaş payının ise yüzde 15,48 olduğunu görüyoruz. Enflasyon, maliyet artışları, döviz kurunun dalgalı seyri ve arz talep dengesizliği sebebiyle fiyatlar sürekli yükselirken, alım gücü düştüğü için vatandaşların eski, 10 yaş ve üzeri araçlara talebi artıyor” ifadelerini kullandı.

"ARAÇ SATIŞINDA 6 AY 6 BİN KİLOMETRE SINIRLAMASINA SON VERİLMELİ”

Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan 6 ay 6 bin kilometre sınırlamasını hatırlatan Erkoç, “Aracın ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 01.07.2023 tarihinden önce satılamaması kararı fiyatların bir miktar geri gelmesini sağladı. Ancak fahiş fiyat artışının önüne geçmek, fiyatları düşürmek amacıyla yapılan bu düzenleme artık amacına ulaştı diyebiliriz. Şu an piyasada araç sıkıntısı yok, vatandaş araç bulmakta zorluk yaşamıyor. Sektör olarak ortak görüşümüz Temmuz ayından önce bu geçici maddenin kaldırılması yönünde…” diye konuştu.

ÖTV İNDİRİMİ BEKLENTİSİ DEVAM EDİYOR

ÖTV indirimi beklentisinin de hala sürdüğünü belirten Erkoç, “ÖTV indirimi belirsizliğinin artık çözülmesi, bu konunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Beklenti içerisine giren vatandaş satın alma kararını erteleyerek beklemede kalmayı tercih ediyor. Sektör de, tüketici de bu konuda bir açıklama bekliyor” dedi.

Erkoç, sektör olarak ilerleyen süreçte de daralmanın devam edeceğini öngördüklerini belirterek, "Sektörün canlanması için banka kredilerine ulaşmada yaşanan zorlukların çözülmesi, faiz oranlarının düşmesi, vade sayılarının arttırılması ve ÖTV indirimi konusunda bir açıklama yapılması gerekiyor. Yaşanan tüketici mağduriyetlerinin yanı sıra motorlu araç satıcıları da bu belirsiz durumdan ciddi şekilde etkilendi. Türkiye’de 70 bin kayıtlı işletme var. Bu işletmelerde çalışanları ve ailelerini de göz önünde bulundurulduğunda binlerce kişi mağdur olmuş durumda. Sektördeki bu durgunluk devam ederse ticaretini gerçekleştiremeyen birçok işletme zor durumda kalırken yanlarında çalışan personeller de işsiz kalma tehdidi ile karşı karşıya kalacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİ OTOMOBİLLERİ BEKLİYORLAR

Oto galericiler ise ikinci el piyasasındaki bu durgunluğun sene sonunda bozulacağını belirtirken, 2023’e hareketli başlayacaklarını vurguladı. Galerici Yavuz Çiftçi, “İnsanlar şu anda 2023 model yeni çıkacak otomobilleri bekliyor. Bu da piyasanın durgun geçmesine sebep oluyor fakat 2023’e yaklaşırken piyasanın tekrardan hareketleneceğini ve canlanacağını düşünüyoruz” dedi.

“İKİNCİ EL PİYASASI GEÇEN SENEYE GÖRE DAHA DURGUN”

İkinci el otomobil piyasasının durgunluğunu koruduğunu belirten Yavuz Çiftçi, “İkinci el piyasasında geçen seneye göre satış rakamları yüzde 8 düştü. Geçen seneye göre daha durgun bir dönem yaşıyoruz. Bunun sebeplerine bakacak olursak otomobil fiyatları hızlı bir artış gösterdi. Bu artış insanları ihtiyaçtan çok otomobilleri bir yatırım aracı olarak görmelerine neden oldu. Sonrasında devletin yaptığı tedbirler bu yükselmenin önüne geçti. Dönemsel olarak bu aylar genellikle otomotiv piyasasını etkiler. Baktığımızda senenin sonuna geliyoruz, çocuklar okula dönüyor, aileler çocuklarla ilgileniyor. Bu durum ikinci el otomobil piyasasını etkiliyor. Bankaların kredi faizleri ve akaryakıt fiyatlarının yukarıda olması da ayrı bir etken” ifadelerini kullandı.

“SENE SONU PİYASA HAREKETLENİR”

İkinci el otomobil piyasasının sene sonuna doğru hareketleneceğini belirten Çiftçi, “Senenin sonuna doğru yaklaşırken, insanlar araba değiştireceği zaman yeni model bir araba almak istiyor. Yeni yıla 2 ay kalmışken şu an araba alıp yaştan 1 yıl zarar görmek istemiyorlar. Bunu bekleyen bir kısım var. Bu da hem ikinci eli hem de sıfır araç piyasasını durağan tutuyor. Yani 2023 model arabaları bekleyen bir kısım var. Senenin sonuna doğru piyasa tekrardan hareketlenir. Fiyatlara baktığımızda, yüzde 10-15 civarında geri gelme söz konusu. İnsanlar bu yüzde 10-15’lik geri gelmeyi göze aldıkları zaman bir şekilde ticaret dönüyor. Piyasa aslında hiçbir zaman durmaz, sadece rakamlar güncellenir, kaldığı yerden devam eder. İnsanlar yeni rakamlara kendilerini alıştıramadıkları zaman bir durağanlık hareketsizlik başlıyor” dedi.