Gazete Vatan Logo

İBB stand açtırmadı İstanbul kaybetti

MIPIM fuarında İstanbul belediyesi stand bile açmadığı için İstanbul büyük tanıtım fırsatını kaçırdı

Zorlu Grubu’nun 800 milyon dolarlık Karayolları arazisi ihalesinden sonra dünya emlak piyasasının gündemine oturan İstanbul, Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen uluslararası emlak fuarı MIPIM’in de yıldızı oldu. Uluslararası gayrimenkul yatırımcıları, 25 bin uzman konuğun ziyaret ettiği fuarda gördükleri her Türk’ü İstanbul’daki son gelişmeler ve yatırım fırsatları konusunda soru yağmuruna tuttu. Ancak Paris, Londra, Barcelona, Madrid, Lizbon gibi dev metropollerin belediyelerinin kentlerini tanıtmak için geniş alanlar kiraladığı organizasyona İstanbul Büyükşehir Belediyesi stand açmadığı için milyonlarca dolarlık tanıtım fırsatı da kaçırıldı.

Fiyatlar şaşırttı
Alanında dünyanın en büyük organizasyonu olan MIPIM 2007, Fransa’nın Cannes kentinde gerçekleştirildi. Fuarda dünyanın tüm önemli kentleri stand açarken İstanbul’u temsil eden kimsenin olmaması dikkat çekti. Fuarda Zorlu Grubu’nun kazandığı ihale ve 21 Mart’ta satışa çıkartılacak Levent’teki İETT arazisi en çok ilgi çeken konular arasında yer aldı.

Uluslararası yatırımcılara göre her ne kadar Türkiye ve İstanbul en büyük kazanç sağlayacak pazarlardan birisi de olsa, Zorlu Grubu’nun 96 bin 505 metrekare arazi için verdiği 800 milyon dolarlık fiyat ‘tam bir çılgınlık’ olarak nitelendirildi. 46 bin 241 metrekare alanlı Levent’teki İETT arsasına ise şimdiden 450 milyon dolar düzeyinde bir değer biçilmesi uzmanları şaşkına çevirdi. Fuara damga vuran bir başka konu da ABD’deki mortgage kriziydi. Uzmanların görüşü söz konusu krizin, 1.3 trilyon dolara ulaşması beklenen ABD’deki batık mortgage kredileriyle birlikte çok daha büyüyeceği yönündeydi. Durgunluk beklentisi hem yatırımcılar hem de proje geliştiren şirketlere yansıdığı için bu yıl büyük sükse yaratacak bir proje ortaya konulamadı.

İstanbul Belediyesi’nin MIPIM’de olmaması çok büyük bir ayıp
Fuara Türkiye’den Garanti Koza, Pera Gayrimenkul, IMS Mühendislik ve Multi Türkmall stand açarak katılırken, 43 firmadan 100’ün üzerinde de uzman ve yönetici ziyaretçi listesindeydi. Fuarla ilgili değerlendirme yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “MIPIM Uluslararası yatırımcıların katıldığı alanında dünyanın en başarılı fuarı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin olmaması ayıp. İstanbul’daki projeler orada satışa çıkan projelerden çok daha kaliteli. Bunu sunmak ve fuara katılanlara anlatmak gerekiyor” dedi. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya ise “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin firmaları da toplayarak büyük bir stand açması gerekiyor. Gelecek yıl bu yapılabilir. İstanbul önümüzdeki yıllarda kültür başkenti olacak. Bu noktada ciddi bir potansiyeli var” diye konuştu.

Haberin Devamı