Gazete Vatan Logo

Hoş gedin PAŞA!

Hoş gedin PAŞA!

Azerbaycan’ın büyük özel bankalarından PAŞA Bank, TAIB Bank’ı aldı. PAŞA Bank, Dubai Şeyhi El Maktum’dan Aksoy Holding’e geçen TAIB’i devralmak için BDDK’ya başvurdu.

Azerbaycan’ın en büyük özel bankalarından PAŞA (PASHA) Bank, geçen yıl Aksoy Holding’in Dubai Şeyhi El Maktum’dan aldığı TAIB Bank’ın yeni sahibi oldu. TAIB Bank’ın çoğunluk hissesini almak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvuran PAŞA Bank, kurumsal müşterilere yatırım bankacılığı alanında hizmet vermeyi planlıyor.

Azeri basınına konuşan PAŞA Bank Yönetim Kurulu Üyesi Taleh Kazimov, Türkiye’de faaliyet göstermek için hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirterek, “TAIB Bank’ı satın almak için Türkiye’deki otoritelere başvuruda bulunduk. Türkiye’de faaliyet gösteren 5 bin civarında Azeri sermayeli şirket var. Gerekli izinleri almamızın ardından bankanın adını da PAŞA Bank Türkiye olarak değiştireceğiz. Türkiye’de kurumsal müşterilere hizmet sağlamak için yeterli donanıma sahibiz” dedi.

1 milyar dolara yakın aktif büyüklüğe sahip Bakü merkezli PAŞA Bank’ın ödenmiş sermayesi 300 milyon dolar civarında. PAŞA Bank toplam 200 kişiye istihdam sağlarken, Gürcistan’da da bir temsilcilik ve bir ticari bankaya sahip.



Haziran’da satılmıştı

Bünyesinde Turcas Petrol’ü de barındıran Aksoy Holding, geçen yıl Haziran ayında El Maktum’dan satın aldığı TAIB Bank’ın sermayesini 80 milyon TL’ye yükseltmişti.
Eylül 2013 bilançosuna göre 55.7 milyon TL aktif büyüklüğe sahip TAIB Bank’ın özsermayesi 13.6 milyon TL seviyesinde. Banka geçen yılın ilk 9 ayını 2.7 milyon TL zararla kapattı.

Yabancıların ilgisi sürüyor

Türkiye’nin dünya çapında ağır sonuçlar doğuran küresel krizden beklenenden daha az etkilendiğini ifade eden BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Türk bankacılığının gelişmiş ülkelerdeki bankacılık sektörüne göre geçmişinin daha yeni olduğunu belirtti.

“İftiharla söylemeliyim ki son krizde bankalarına kaynak aktarmayan ender ülkelerden birisi olduk” diyen Öztekin, bu sağlamlık sayesinde dünyada krizin etkileri devam ederken, Türk bankacılık sektörüne yabancı ilgisinin sürdüğünü vurguladı.