Gazete Vatan Logo

Hedefi tutturunca fırsatlarla ilgileniriz

Avivasa 1 milyar $ olunca halka açarız

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, sigorta sektörünün grubun stratejik büyüme alanlarından biri olduğunu belirterek, tüm fırsatlarla ilgileneceklerini söyledi. Avivasa’nın halka arzını 2014 sonuna bıraktıklarını kaydeden Dinçer, “Şirketin halka arz öncesi değerini 1 milyar dolar hedefliyoruz. Bu rakama ulaşamazsak halka arz olmaz” dedi.

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grubu Başkanı Haluk Dinçer, stratejik bir sektör olarak gördükleri sigorta ile ilgili hedef ve beklentilerini açıkladı. Avivasa Genel Müdürü Meral Eredenk ve Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ile birlikte değerlendirmelerde bulunan Dinçer, sektörde değer yaratma potansiyeli olan tüm fırsatlarla ilgileneceklerini söyledi. Avivasa’nın 2013 için planlanan halka arzını BES’teki değişikliklerin etkisini görmek amacıyla 2014 sonuna bıraktıklarını kaydeden Dinçer, “Şirketin halka arz öncesi değerinin asgari 1 milyar dolar hedefliyoruz. 2 yıl sonraki global piyasalar halka arzı destekler nitelikte olursa açarız. şu anda şartlar Türkiye lehine... Ama desteklemek ve 1 milyar dolar rakamına ulaşamazsak halka arzı yapmayız. Avivasa’yı değerinin altına satmak gibi bir fikrimiz yok” dedi.

Satın almayla ilgiliyiz

Dinçer, ”Şirket alımlarıyla ilgilenir misiniz” şeklindeki bir soruyu da, ”İlgileniriz tabii. Sektörde elementer tarafta 35-36 şirket var, bunun 5 büyüğü prim üretimi olarak pazarın 50’sini yapıyor. Toplamında da zarar ediliyor. Dolayısıyla bu 36 şirket 36 olarak gidemeyecektir. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde sektörde konsolidasyon olacağını ve şirket sayısının yarı yarıya azalacağını düşünüyoruz. Bazı şirketlerin fazla değeri olmayabilir, bazıları satılamayabilir. 2007 öncesi Türkiye’ye yüksek bedellerle giriş oldu. Bu zararları realize etme fikri bazı çıkışları geciktirebilir. Bundan sonra da pazara giren olabilir ama pazarın cazip olması herkese ekmek olduğu anlamına gelmez” diye cevapladı.

Sigorta sektörünün önümüzdeki 10 yılda önemli bir büyüme potansiyeli vaat ettiğini ancak sektörde fırsatlarla tehditleri bir arada gördüklerini vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti:

2013 dönüm noktası

“2013 bu sektör için bir dönüm noktası. BES, yeni kesintiler, teşviklerin algılanması önemli. Bunların finansal tablolara yansımasını görmemiz lazım. Yüksek rekabet ve düşük karlılık nedeniyle şirketler yeterince fon oluşturamıyor. Ama gelecek 10 yıldan umutluyuz. Elementer tarafta 4-5 kat büyüme bekliyoruz. Bugün 16 milyar lira olan prim düzeyinin 64-80 milyar liraya geleceğini düşünüyoruz. Bugün 2 milyar lira düzeyinde olan hayat tarafında 8-10 kat büyüme bekliyoruz. Bireysel emeklilik tarafında da bugünkü 20 milyar liralık fonun 15-20 kat büyümesini bekliyoruz ki bugünkü bankalardaki mevduatla, yastık altındaki altın stokuyla kıyaslanabilecek bir büyüklüğe gelebileceğini görüyoruz.”

Güçlenen şirketler gelişmiş ülkelerde satın alma yapacak

HALUK Dinçer, finans piyasalarının 2013’e sadece Türkiye’de değil tüm dünyada olumlu beklenti içerisinde girdiğini belirterek, merkez bankalarının parasal genişleme politikalarının devam ettiğini hatırlattı. Dinçer, gelişen ülkelerde yaratılan paranın, parasal genişleme ve gevşek para politikalarının risk iştahını coşturduğunu, bunun sonucunda da Türkiye gibi gelişen ülkelere nakit akışının devam ettiğini anlatarak, gelecek dönemde gelişen ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru bir sermaye hareketinin görülebileceğini ve şirket satın almalarının daha fazla olabileceğini öngördüklerini söyledi. Dinçer, ”Orta vadede güçlenen şirketler gelişmiş ülkelerde satın almalar yapacak. Geçmişe göre tersi yönde yatırımlar göreceğiz” dedi.



En hızlı ‘tehlikeli hastalık’lar büyüyor

MERAL Eredenk, sağlık sigortasından farklı olarak kalp, travma, böbrek rahatsızlıkları ve kanser gibi hastalıkları kapsayan ‘Tehlikeli Hastalıklar’ adını verdikleri ürünü çıkardıklarını ve bunun en hızlı artan ürünleri olduğunu bildirdi.

Eredenk, bu ürüne 6 ayda 45 bin kişinin başvurduğunu, bu ürün ile 5.5 milyon liralık prim üretildiğini dile getirdi. 5, 7 ve 12 hastalık adedinin bulunduğu 3 ayrı paketlerinin olduğunu anlatan Eredenk, ”En temelinde prostat ve meme kanseri var. Ondan sonrakinde kalp var. 50 bin liralık bir teminat için 250 liralık bir yıllık prim ödemek gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yeni geliştirilen faizsiz sigorta ürünlerine de değinen Eredenk, katılım bankalarının sektördeki paylarına paralel olarak sektöre yüzde 6-7’lik ilave katkı potansiyelinin bulunduğunu ifade etti.

Devlet katkısı % 30 artış getirecek

AKSİGORTA Genel Müdürü Uğur Gülen, sektörün 2012 yılı prim üretim tahminin yüzde 18-19 büyüme ile 16 milyar lira olduğunu söyledi. Sektörde yoğun rekabetin devam ettiğini anlatan Gülen, 35 şirketin yılın 9 aylık döneminde temettü gelirleri hariç 233 milyon lira zarar açıkladığını hatırlattı. Gülen, üretimin yüzde 51’ini oluşturan motor branşları zarar toplamının 608 milyon lira olduğuna dikkati çekti. Gülen, prim artışından yüksek bir kârlılık yakaladıklarını ifade ederek, 2012 yılı için tahmini net kârlarının 2011 yılına göre yüzde 50-55 artışla 48-50 milyon lira olduğunu kaydetti.

Avivasa Genel Müdürü Meral Eredenk ise sektörün fon büyüklüğünün 2012 yılında yüzde 37 büyüme ile 20 milyar liraya, katılımcı sayısının da 3 milyon kişiye ulaştığını, risk hayat ve ferdi kaza primlerinin yüzde 1 küçüldüğünü söyledi.

Avivasa’nın 2012 yılı kârlılık tahminlerinin yüzde 8’lik artışla 45 milyon lira olduğunu bildiren Eredenk, yaklaşık yüzde 21 olan özkaynak kârlılığının da sektörün üzerinde olduğunu vurguladı. Bireysel emeklilik sektöründe 1 Ocak’ta başlayan yüzde 25 devlet katkılı dönemin devrim niteliğinde olduğunu ifade eden Eredenk, sektörün fon büyüklüğünün yüzde 30 artışla 26 milyar liraya çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Haberin Devamı