Gazete Vatan Logo

Hedef 3.4 milyar $’lık Afrika

Türk yapı sektörü, 3.4 milyar dolarlık Güney Afrika pazarından daha fazla pay almak için kıtanın en büyük fuarı Bauma Conexpo’ya ilk kez milli katılım gerçekleştirecek. Sektörün hedefi, bölgeye olan ihracatı ikiye katlamak

Türk yapı sektörü 3.4 milyar dolarlık Güney Afrika pazarından pay almak için atağa kalktı. Sektörün çatı kuruluşlarından olan İMMİB Yapı Malzemeleri Komitesi bu kapsamda 15-18 Eylül tarihleri arasında Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde düzenlenecek olan Bauma Conexpo Afrika 2015 fuarına ilk kez milli katılım gerçekleştirecek. 2014 yılında bölgeye 45.1 milyon dolarlık ihracat yapan sektörün hedefi kısa sürede bu rakamı ikiye katlamak.

Güney Afrika Pazarı hakkında değerlendirmelerde bulunan İMMİB Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, “Güney Afrika’nın yapı malzemelerindeki ithalatı toplamda 3.4 milyar dolar. Sektör olarak biz ise sadece 45.1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam bizim için çok düşük. Güney Afrika’nın ithalat sıralamasında Türkiye ilk 15’de yer alırken, yapı malzemeleri sektörüne bakıldığında ilk 20’nin içine giremiyoruz. Bu rakamlar sektör olarak bu pazara ne kadar uzak kaldığımızın bir göstergesi” dedi.

Pazar payı artacak

Yapı malzemeleri komitesi olarak Türk yapı sektörünün Afrika pazarından çok daha fazla pay alması için çabaladıklarını aktaran Urfalılar, şöyle devam etti: “15-18 Eylül tarihleri arasında Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde düzenlenecek olan Bauma Conexpo Afrika 2015 fuarına milli katılım gerçekleştireceğiz. İhracatçılar üzerinde uzak algısı olan bu pazara biz İMMİB Yapı Malzemeleri Komitesi olarak 13 firma ile milli katılım yapacağız. Daha önceki yıllarda bu fuara 38 ülkeden 754 katılımcı,110 ülkeden 14 bin 700 ziyaretçi katılmış. Fuara gerçekleştireceğimiz milli katılımın bu pazardaki payımızı artıracağına inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Türk yapı sektörünün başarısını Afrikalılara anlatacaklarını söyleyen Urfalılar, “Yabancıların Türkiye’deki yapı malzemesi kalitesinden hiç haberleri yok. Her fırsatta sektörün büyüklüğünü ve kalitesini vurguluyoruz. Biz inşaat demiri ihracatında dünya birincisiyiz. Seramikte, doğal taşta, çimentoda, boruda ve pek çok üründe dünyada öndeyiz. Bunları anlattıkça insanlar şaşırıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı