Gazete Vatan Logo

Hazine’ye ‘Hava’dan 6.2 milyar TL

Hazine’ye kamu kuruluşları başta olmak üzere işletmelerden aktarılan temettü geliri 6 milyar 161 milyon TL’ye çıktı. En yüksek gelir artışı Devlet Hava Meydanları ve Eti Maden’de gerçekleşti.

Hazine’ye ‘Hava’dan 6.2 milyar TL

Özelleştirmelerle devlete gelir sağlayan kurum sayısı yıllar itibarıyla azalsa da kuruluşlar yüksek performansları ile bu açığı kapatmasını bildiler. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre KİT’ler, kamu sermayeli bankalar ve GSM operatörlerinden elde edilen toplam vergi dışı normal geliri son 5 yılda ikiye katlandı ve 12 milyar lirayı geçti. Hazine’nin 2010’da 6 milyar 189 milyon 417 bin lira olan vergi dışı normal geliri, geçen yıl sonu itibariyla 12 milyar 845 milyon 304 bin liraya çıktı.

2010’da sadece 1 milyar liraydı

Gelirler içinde en yüksek payı da kuruluşların başarılı performansları sonrası Hazine’ye aktardıkları temettüler oluşturdu. Önceki yıllarda elde edilen kârlardan mevcut ortakların pay alma hakkı olarak bilinen temettü gelirleri, 2010’da 1 milyar 81 milyon 433 bin lira iken, geçen yıl sonu itibariyle yaklaşık 6 kat artarak 6 milyar 161 milyon 230 bin lira oldu. Söz konusu dönemde en yüksek temettü artışını Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası desteği

Kamu sermayeli bankalar ve Merkez Bankasından elde edilen temettü gelirlerinde ve bakiye kârda 5 yılda yüzde 21 artış görüldü.

Söz konusu dönemde adı geçen bankalardan Hazine’ye aktarılan temettü gelirleri, 2 milyar 878 milyon 3 bin liradan 3 milyar 485 milyon 978 bin liraya çıktı. Bu dönemde en yüksek artış yüzde 83 ile Merkez Bankası’ndan elde edilen bakiye kârda yaşandı. Eximbank ve Ziraat Bankası’nın kârın önemli ölçüde bünyede tutulması kararı doğrultusunda Hazine’ye aktarılan temettü gelirlerinde 2014’te büyük bir azalış görüldü.