Gazete Vatan Logo

GSS primleri ve isteğe bağlı primler ne kadar oldu, asgari ücret zammından sonra Genel Sağlık Sigortası Primleri ile isteğe bağlı primler arttı mı?

Asgari ücret zammı açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan Temmuz'dan itibaren geçerli olacak asgari ücretin ne 5500 TL olacağını duyurdu. Söz konusu zammın ardından GSS primleri ve isteğe bağlı primler ne kadar oldu, asgari ücret zammından sonra Genel Sağlık Sigortası Primleri ile isteğe bağlı primler arttı mı? sorularına yanıt aranmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30 artışla 5 bin 500 liraya yükseltildiğini açıkladı. Peki, GSS primleri ve isteğe bağlı primler ne kadar oldu?

GSS primleri ve isteğe bağlı primler ne kadar oldu?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret zammı kadar arttı. Geliri brüt asgari ücretin 3'te birinin altında olan kişilerin primlerini devlet karşılıyor. Geliri bunun üzerinde olanlar ise primlerini kendisi ödüyor. SGK, 2022'de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 150,12 lira olarak belirlemişti. Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte yeni GSS primi 195 lira oldu.

İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32’si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32’si kadar prim ödenebiliyor.

Asgari ücret ara zammıyla birlikte isteğe bağlı sigorta primi en düşük 2081 lira iken en yüksek 15.611 lira oldu.