Gazete Vatan Logo

Altın ile ilgili flaş karar! Merkez Bankası duyurdu

Gram altın ile ilgili son dakika açıklaması! Bankalardaki altın hesapları da döviz hesaplarının kur korumalı TL mevduata dönüştürülmesi gibi, TL hesabına dönüştürülebilecek. Vade sonunda hesabın getirisi, altının getirisinden düşük kalırsa fark hesap sahibine ödenecek. Banka tarafından 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli TL mevduat veya katılma hesabı açılacak. Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı Merkez Bankası'nca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak.

Altın ile ilgili flaş karar! Merkez Bankası duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), altın cinsinden mevduat ve katılım fonlarının, hesap sahibinin talebi üzerine, Türk lirası vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılma hesabı sahiplerine destek sağlanmasına karar verdi. TCMB'den yapılan açıklamada, bankacılık sistemindeki toplam mevduat/katılım fonu içinde Türk lirasının payının artırılarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla 21 Aralık 2021 tarihli ve 62 sayılı 'Basın Duyurusu' ile döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının, Türk lirası vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanacağının açıklandığı hatırlatıldı. Açıklamada, "Bu defa altın cinsinden mevduat hesapları ve katılım fonlarının vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanmasına karar verilmiştir" denildi.

Tebliğ çıktı

TCMB'nin Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğiyle de altın hesaplarının TL mevduata dönüşmesinin ayrıntıları anlatıldı. Buna göre 28 Aralık 2021 tarihinde mevcut olan altın hesapları ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden TL'ye çevrilecek. Bankanın bu işlem sonucunda elde ettiği altın, dönüşüm fiyatı üzerinden Merkez Bankası tarafından satın alınacak ve karşılığı TL ilgili bankaya aktarılacak.

Haberin Devamı

Banka tarafından 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli TL mevduat veya katılma hesabı açılacak. Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı Merkez Bankası'nca belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak.

Katılma hesabına sağlanacak getirinin Merkez Bankası'nın katılım bankaları ile açık piyasa işlemleri kapsamında yaptığı bir hafta vadeli geri satım vaadi ile alım işlemlerinde oluşan maliyetten düşük olması halinde aradaki farkı katılım bankacılığı esasları çerçevesinde katılım bankası karşılayacak, karşılanmayan kısım için Merkez Bankası'nca ödeme yapılmayacak.

Farkının ödenmesi

Haberin Devamı

Vade sonunda Merkez Bankası'nın o gün saat 11.00'de açıkladığı gram altın fiyatı baz alınacak. Hesap sahibinin TL mevduat olarak getirisi, altın getirisinin altında kalırsa fark, Merkez Bankası'nca mevduat veya katılma hesabı sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarılacak.

İlk faiz kararı 20 Ocak’ta

Merkez Bankası 2022 yılına ilişkin para ve kur politikası metnini yayımladı. Metinde orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 düzeyinde korunurken, finansal istikrar vurgusu da yapıldı. Metinde TCMB’nin gerçekleştirdiği swap miktarının kademeli olarak azaltacağı belirtildi. Diğer ülke merkez bankaları ile swap anlaşmaları imzalanmasına yönelik görüşmeler de devam edecek. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yıl boyunca yapacağı toplantıların tarihleri de açıklandı. Buna göre PPK, 2022’de politika faizini belirleyeceği ilk toplantısı 20 Ocak’ta.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun ‘Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik’i 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girmek üzere dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Dijital banka lisansı almak isteyenlere en az 1 milyar TL ödenmiş sermaye şartı kondu. Dijital bankaların kredi müşterileri yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ’lerden oluşacak. Dijital bankaların müşterilerine kullandırabileceği kredi limiti, aylık ortalama net gelirinin dört katını ve müşterinin aylık ortalama net gelirinin tespit edilememesi halinde 10 bin lirayı aşamayacak. Dijital bankalar fiziki olarak sadece genel müdürlük ofisi kurabilecek fakat bu bankaların herhangi bir şube kurması söz konusu olmayacak. BDDK’dan yapılan açıklamaya göre, yeni yönetmelik ile bankacılık hizmetlerine erişimin kolaylaşması ve finansal kapsayıcılığın artırılması hedefleniyor.

Haberin Devamı